Ασφαλής προσκόλληση είναι η μη λεκτική συναισθηματική σχέση μεταξύ ενός βρέφους και του ατόμου που το φροντίζει, η οποία ορίζεται από τις συναισθηματικές αντιδράσεις στα ερεθίσματα του μωρού, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις κινήσεις, τις χειρονομίες και τους ήχους.
Η επιτυχία αυτής της «βουβής» σχέσης επιτρέπει στο παιδί να αισθάνεται αρκετά ασφαλές ώστε να αναπτυχθεί πλήρως και επηρεάζει το πώς θα αλληλεπιδρά, θα επικοινωνεί, καθώς και τι μορφή θα έχουν η σχέση του σε όλη τη ζωή του. Κατανοώντας πώς μπορείτε να συμμετέχετε καλύτερα σε αυτή την συναισθηματική αλληλεπίδραση, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα έχει την καλύτερη βάση για μια ζωή.
Η σύνδεση αυτή δεν μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία νύχτα. Είναι μια συνεχής συνεργασία ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. Με την πάροδο του χρόνου, θα κατανοείτε ευκολότερα τις κραυγές του, θα ερμηνεύετε πιο εύστοχα τα σήματα και θα ανταποκρίνεστε αποτελεσματικότερα στις ανάγκες του για φαγητό, ξεκούραση, αγάπη και φροντίδα. Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και το μωρό σας, καθώς μαθαίνετε ο ένας τον άλλον.
Μάθετε να κατανοείτε τα μοναδικά σημάδια του μωρού σας
Καθώς γνωρίζω γονείς πολλών παιδιών, σίγουρα δεν υπάρχει μια απλή «συνταγή» για την ικανοποίηση των αναγκών ενός μωρού. Κάθε μωρό, από τη γέννησή του, έχει μια μοναδική προσωπικότητα και τις δικές του προτιμήσεις. Το νευρικό σύστημα κάθε μωρού είναι μοναδικό εξίσου. Κάποια μπορεί να ηρεμούν με το θόρυβο και τη δραστηριότητα, ενώ άλλα μπορεί να προτιμούν την ηρεμία και τη γαλήνη. Το κλειδί είναι να μάθετε ποιες είναι οι ανάγκες του δικού σας μωρού και να ανταποκριθείτε ανάλογα.
Ακόμα κι αν στην αρχή όλοι οι ήχοι και οι φωνές μπορεί να σας ακούγονται το ίδιο, το μωρό σας επικοινωνεί μαζί σας με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας τον ήχο και την κίνηση. Μια κίνηση του σώματός του προς τα πίσω, μάτια μισόκλειστα, μάτια ερμητικά κλειστά, μπουνίτσες τα χέρια του, τρίψιμο των ματιών, υπερκινητικότητα – όλα αυτά τα σημάδια επικοινωνούν κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τη συναισθηματική και σωματική κατάσταση του μωρού σας. Αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι πρώτα να γίνετε «ντετέκτιβ συνθημάτων» για να ανακαλύψετε τι θέλει να σας πει και έπειτα να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να ανταποκριθείτε στην ανάγκη του.
Παρακολουθήστε τις εκφράσεις του προσώπου του και τις κινήσεις του σώματός του για στοιχεία. Για παράδειγμα, το μωρό σας μπορεί να μετακινηθεί λιγάκι ή να πάρει κάποια έκφραση στο προσώπό του, ή να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια του ως ένδειξη ότι ακούει τη φωνή σας, ή για να σας ζητήσει μια αγκαλιά επειδή κρυώνει.
Μερικές φορές θα γκρινιάζει ό,τι και αν του κάνετε, όπως όταν είναι άρρωστο ή όταν βγάζει δόντια και γενικότερα όταν υποβάλλεται σε μια μεγάλη αναπτυξιακό αλλαγή. Όταν συμβαίνει αυτό, συνεχίστε τις προσπάθειές σας για επικοινωνία και ανακουφίστε το μωρό σας όσο μπορείτε. Η υπομονή σας, η αγάπη και η φροντίδα ωφελεί το μωρό σας ακόμα κι αν συνεχίζει τη φασαρία.
Να είστε προσεκτικοί με τις συμβουλές που άλλοι γονείς σας δίνουν για συγκεκριμένες μεθόδους αντιμετώπισης καταστάσεων που αφορούν το μωρό σας. Αυτό που μπορεί να «λειτουργεί» για εκείνους πολύ πιθανό να μην «λειτουργεί» στο δικό σας μωρό. Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας.
Το φαγητό και ο ύπνος παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες
Πολλά από τα πρώτα σημάδια του μωρού σας είναι αυτά που σχετίζονται με την ανάγκη για τροφή και ξεκούραση. Μια αύξηση της συχνότητας που το ταΐζετεή η προσθήκη επιπλέον χρόνου για ύπνο, ενδεχομένως να έχει μεγάλη διαφορά στην ικανότητα του να συμμετέχει στην επικοινωνία και να αλληλεπιδρά όταν είναι ξύπνιο.
Χωρίς επαρκή ξεκούραση, το μωρό δεν μπορεί να είναι ήρεμο, με αποτέλεσμα να μην συνεργάζεται. Τα μωρά κοιμούνται αρκετά (16-18 ώρες την ημέρα τους πρώτους μήνες). Συχνά, τα μωρά που είναι κουρασμένα μπορεί να μπερδεύουν την υπερένταση με την πρόσκληση για αλληλεπίδραση, αλλά στην πραγματικότητα είναι τρόπος του μωρού σας για να σας πει ότι θα έπρεπε ήδη να έχει κοιμηθεί πριν από 30 λεπτά.
Η πείνα θα είναι επίσης η αιτία πολλών νωρίς νύξεις από το μωρό σας. Το πρόγραμμα βοηθάει πολύ, αλλά η ανάπτυξη αναβλύζει και αναπτυξιακές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στις ανάγκες του μωρού σας. Επομένως, να χρειάζεται να προσαρμόζετε κάθε λίγες εβδομάδες. Γι ‘αυτό είναι χρήσιμο να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα μοναδικά σήματα που το μωρό σας στέλνει.
Μιλήστε, γελάστε, και παίξετε με το μωρό σας
Το να διασκεδάζετε και να παίζετε με το μωρό σας, να το κρατάτε και να μοιράζεστε στιγμές ευτυχίας είναι ανεκτίμητης αξίας. Χαμόγελα, γελάκια, η αφή και η αλληλεπίδραση είναι τόσο σημαντικά για την ανάπτυξη ενός μωρού όπως τα η τροφή και ο ύπνος. Η γλώσσα του σώματος σας, ο τόνος της φωνής, και το άγγιγμα από αγάπη είναι όλοι σημαντικοί τρόποι επικοινωνίας.
Όταν αντιλαμβάνεστε ότι το μωρό σας θέλει να παίξει, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και στη συνέχεια να απολαύσετε τα χαμόγελα, τις αστείες γκριμάτσες, και τις τρυφερές ματιές που θα ανταλλάξετε. Τα παιχνίδια, τα βιβλία, και η μουσική μπορούν να γίνουν αφορμή για αλληλεπίδραση αλλά έστω και μια ανόητη γκριμάτσα από εσάς ή μια παιχνιδιάρικη αλλαγή στη φωνή σας μπορεί να προκαλέσει επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Βρέφη με υπανάπτυκτο νευρικό σύστημα μπορεί να εξαντληθούν πολύ γρήγορα, οπότε προσέχετε για πιθανές ενδείξεις ότι το μωρό σας πρέπει να αποχωρήσει από το παιχνίδι γιατί αυτός. Εάν αισθάνεστε άβολα ή αβεβαιότητα για το πώς να παίξετε με το μωρό σας, συνεχίστε τις προσπάθειες. Κάθε ενόχληση ή αμηχανία θα φύγει μόλις λάβετε τις πρώτες χαρές της αλληλεπίδρασης με το παιδί σας.
Μην προσπαθείτε να είστε ο «τέλειος» γονέας
Δεν χρειάζεται να είστε ο τέλειος γονέας συνέχεια προκειμένου να συνδεθείτε με το μωρό σας. Απλά κάντε ότι καλύτερο μπορείτε, και μην ανησυχείτε αν δεν γνωρίζετε πάντα τι θέλει το μωρό σας. Αυτό που καθιστά την προσκόλληση ασφαλή και όχι ανασφαλή είναι η ποιότητα και η ανταπόκριση της αλληλεπίδρασης με το μωρό σας και η προθυμία να παρατηρήσετε και να επανορθώσετε για ένα χαμένο σημάδι.
Όσο προσπαθείτε να καταλάβετε τί είναι αυτό που χάσατε στην επικοινωνία σας με το μωρό και όσο αναζητάτε ποια ήταν η ανάγκη του, η διαδικασία ασφαλής σύνδεσης μαζί του παραμένει σε καλό δρόμο. Στην πραγματικότητα, ακόμα και μια παρανόηση μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη σχέση που έχετε με το μωρό σας.
Η ανατροφή του παιδιού σας ίσως να είναι η πιο δύσκολη δουλειά που θα κάνετε ποτέ. Είναι εκπληκτικό το πώς ένα μικροσκοπικό πλασματάκι μπορεί να χρειάζεται τόση πολύ δουλειά. Αλλά κανείς δεν είναι δυνατό να είναι πλήρως παρόν να φροντίζει ένα βρέφος 24 ώρες την ημέρα. Κάθε γονέας χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη προκειμένου να χαλαρώσει, να ηρεμήσει, και αποκτήσει ξανά ενέργεια.
Οι μπαμπάδες μπορούν να συμμετάσχουν εξίσου
Στα νοικοκυριά όπου η μητέρα είναι η μόνη που συμβάλλει οικονομικά στην οικογένεια και ο μπαμπάς μένει στο σπίτι, είναι εξίσου σημαντικό για τον πατέρα να συνδεθεί συναισθηματικά με το μωρό του. Το να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα για τη φροντίδα του μωρού μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους μπαμπάδες. Ωστόσο, με λίγη περισσότερη προσπάθεια, οι μπαμπάδες μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα.
Οι μπαμπάδες Θα μπορούσαν να κάνουν τα εξής:
- Μπιμπερό. Ο μπαμπάς μπορεί να σχηματίσει έναν ιδιαίτερο δεσμό με το βρέφος κατά το τάισμα και την αλλαγή της πάνας κοιτάζοντας στα μάτια του μωρού του, χαμογελώντας, και μιλώντας.
- Συζήτηση, ανάγνωση παραμυθιών ή τραγούδια. Ακόμα κι αν το μωρό σας δεν καταλαβαίνει τι λέτε, αρκεί η καθησυχαστική φωνή του μπαμπά για να αισθανθεί ασφάλεια.
- Παιχνίδι μιμιτισμού των κινήσεων ή των ήχων του μωρού ή μικρό κρυφτό.
- Κρατώντας και αγγίζοντας το μωρό όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι μπαμπάδες μπορούν να κρατούν το μωρό κοντά τους με τη χρήση μάρσιπος κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
- Αφήνοντας το μωρό να αισθανθεί τις διαφορετικές υφές του προσώπου του μπαμπά.