
από την Ψυχολόγο του “Θάλπος Αττικής” Μαρία Μακριδάκη
Πως νιώθετε όταν ακούτε μουσική; Χαλαρώνετε; Ανατριχιάζετε; Νιώθετε συναισθηματική ευφορία; Νιώθετε την ανάγκη να κλάψετε; Το μυαλό σας ταξιδεύει;
Η μουσική αγγίζει κάθε άνθρωπο. Υπάρχει σε κάθε κουλτούρα. Είναι παντού γύρω μας. Δημιουργούμε μια σχέση μαζί της. Οι επιλογές της μουσικής μας μαρτυρούν πολλές φορές τον συναισθηματικό μας κόσμο, μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε και να εξωτερικεύουμε συναισθήματα. Ακόμα και οι άνθρωποι που δεν ακούν σκοπίμως μουσική είναι εκτεθειμένοι αναγκαστικά σε μουσικά ερεθίσματα σε καθημερινή βάση.
Εκφραζόμαστε μέσω της μουσικής, σκεφτείτε τί είδος μουσικής ακούτε όταν είστε χαρούμενοι, σκεφτείτε τις μουσικές σας επιλογές όταν είστε λυπημένοι. Ποιο είναι εκείνο το μουσικό κομμάτι που σας βοηθά να ξυπνάτε; Να βγάλετε την δύσκολη άσκηση στην προπόνηση; Να συγκεντρωθείτε και να διαβάσετε για το διαγώνισμα; Πολλοί από μας φοράμε καθημερινά ακουστικά ή ακούμε συνέχεια αγαπημένα μουσικά κομμάτια στο αυτοκίνητο.
Η μουσική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχική μας κατάσταση. Επιλέγουμε τι είδους μουσική θα ακούσουμε ανάλογα με την διάθεσή μας. Αν είμαστε θλιμμένοι μας συντροφεύουν αντίστοιχης διάθεσης τραγούδια και μελωδίες και αν είμαστε χαρούμενοι ακούμε χαρούμενες μελωδίες και τραγούδια. Ταξιδεύουμε νοερά, δημιουργούμε εικόνες και νιώθουμε μια γλυκιά νοσταλγία ή θλίψη ή αντίστοιχα πληρότητα και ευχαρίστηση ανάλογα με την βασική μας διάθεση και ψυχική κατάσταση.
Η μουσική είναι κίνητρο, μέσο κινητοποίησης, είναι εργαλείο έκφρασης και δημιουργικότητας, τρόπος χαλάρωσης και συναισθηματικής αναγνώρισης για αυτό και αποτελεί θεραπευτικό εργαλείο για πολλούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Αλλά η εφαρμογή, επιρροή και η δράση της πάει και παραπέρα. Σκεφτείτε τη μουσική στις διαφημίσεις, τη μουσική που παίζει στο σουπερμάρκετ. Η μουσική χρησιμοποιείται ακριβώς γιατί έχει μεγάλη επικοινωνιακή δύναμη, ως μέσο επιρροής. Η συσχέτιση ενός αγαπημένου μουσικού κομματιού με ένα προϊόν είναι σημαντική για το διαφημιστικό μάρκετινγκ. Αντίστοιχα, πολυκαταστήματα που θέλουν τον καταναλωτή να μη φύγει γρήγορα από το χώρο τους για να καταναλώσει περισσότερο, επιλέγουν μουσικά κομμάτια που χαλαρώνουν και φέρνουν ευφορία.
Έρευνα (1) έχει δείξει ότι ακούγοντας ορισμένες μελωδίες ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση στο σεξ και οι συμμετέχοντες στην έρευνα συγκρίνουν την ακρόαση συγκεκριμένων μελωδιών με της σωματικές αντιδράσεις του οργασμού. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων επίσης εξήγησε ότι βιώνουν σωματικές αντιδράσεις όπως ανατριχίλα, γέλιο, δάκρυα και κόμπο στον λαιμό ακούγοντας μουσική.
Η μουσική λοιπόν μας βοηθά να επικοινωνούμε καλύτερα κυρίως και πρωτίστως με τον εαυτό μας, να είμαστε πιο δημιουργικοί, να συγκεντρωθούμε και να αφομοιώσουμε τη γνώση καλύτερα και να χαλαρώσουμε μειώνοντας το καθημερινό στρες.
Βιβλιογραφία
Photo by Giorgi Iremadze on Unsplash