Από την Εργοθεραπεύτρια του «Θάλπος Αττικής», Ευφροσύνη Καραχρήστου
Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.
Η «Ημέρα του πατέρα», καθιερώθηκε στις Η.Π.Α αρχές του 20ου αιώνα, ώστε να συμπληρώσει τη «γιορτή της μητέρας» και να εορτάζεται με έναν τρόπο και η πατρότητα.
Έπειτα από την ανταπόκριση που είχε η γιορτή της μητέρας, κάποιοι θέλησαν να δημιουργήσουν μία παρόμοια «εορτή» και για τον μπαμπά. Διάφοροι είναι οι διεκδικητές της σύλληψης της ιδέας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο επίσημα αναγνωρίστηκε ότι δημιουργός της είναι γυναίκα! Συγκεκριμένα η Σονόρα Ντόντ, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωσή της γιορτής αυτής.
Όπως διαβάζουμε η γιορτή του πατέρα καθιερώθηκε στο Σποκέιν, της Ουάσιγκτον, το 1910. Οι πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν στις 19 Ιουνίου στο YMCA. Πατέρας της Σονόρα ήταν ένας βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου, ο οποίος μεγάλωσε μόνος του έξι παιδιά, καθώς είχε χάσει τη σύζυγό του.
Η Σονόρα, όταν πληροφορήθηκε το 1909 στην εκκλησία όπου πήγαινε για τη γιορτή της μητέρας, είπε στον εφημέριο πως και οι πατεράδες θα έπρεπε να έχουν επίσης, μία ημέρα προς τιμήν τους. Αρχικά πρότεινε η ημέρα του πατέρα να καθιερωθεί στις 5 Ιουνίου, οπότε και είχε τα γενέθλιά του ο πατέρας της, αλλά ο εφημέριος της εκκλησίας δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο για τις προετοιμασίες και έτσι μετέφερε τη «γιορτή» για την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Από τότε η Αμερική ενδιαφέρεται να καθιερώσει την εορτή αυτή σ’ όλες τις πολιτείες, όμως το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο Αμερικανικό Κογκρέσο το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα. Δυστυχώς αυτό ήταν άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο.
Αρχικά η εορτή δεν έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής, γύρω στα 1920 η Σονόρα σταμάτησε να την προωθεί, καθώς αφιερώθηκε στις σπουδές της και έβλεπε πως ούτε στο Σποκέιν (όπου ξεκίνησε) δεν είχε την επιτυχία, που αρχικά πίστευε και επιθυμούσε.
Παρ’ όλα αυτά η δημιουργός της γιορτής του πατέρα, φαίνεται πως έκανε μόνο ένα διάλειμμα. Το έναυσμα δόθηκε το 1924 από τον πρόεδρο Κάλβιν Κούλιτζ, ο οποίος πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι η Σονόρα οργανώθηκε και επέστρεψε στην προσπάθειά της. Την προσπάθειά της στήριξαν όλες οι εταιρείες που κατασκεύαζαν και πωλούσαν αντρικά είδη.
Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής και συγκεκριμένα το 1966, ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες. Αυτός, όρισε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως εθνική εορτή στην Αμερική.
Στην Ελλάδα, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) με ιδρυτή τον Νίκο Σπιτάλα. Η ενέργεια αυτή κρίθηκε απαραίτητη λόγω απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη στα διαζύγια. Ο Σύλλογος προωθεί εορταστικές δράσεις από την δεύτερη έως την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.
ΠΗΓΕΣ
1.http://apocalypsejohn.com/pagkosmia-hmera-tou-patera/
2https://www.newsit.gr/ellada/giorti-tou-patera-2018-pote-einai-kai-pos-kathierothike/2518073/
3.http://www.sos-sygapa.eu/
PHOTO CREDIT: Limor Zellermayer