Mε αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας θυμίζουμε σε όλες τις γυναίκες πως για να είναι καλά και τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, πρέπει να αγαπούν και να προσέχουν τον εαυτό τους!
Γυναίκες εργαζόμενες, νοικοκυρές, μανούλες, κόρες, φίλες, αδερφές, σύντροφοι, σύζυγοι, μαθήτριες, φοιτήτριες, μα πάνω από όλα γυναίκες μη παραμελείτε τον εαυτό σας!
Μην ξεχνάτε λοιπόν!
1. Γενικές εξετάσεις: Μία φορά το χρόνο, φροντίστε να κάνετε εξέταση αίματος, ελέγχοντας την αιμοσφαιρίνη, τα αιμοπετάλια, τον αιματοκρίτη και τα λευκά αιμοσφαίρια. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνετε βιοχημικές εξετάσεις, ελέγχοντας τα εξής: σάκχαρο, ουρία, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, τρανσαμινάσες κτλ. Τέλος, μην ξεχνάτε την εξέταση ούρων η οποία βοηθά στον έλεγχο της λειτουργικής κατάστασης των νεφρών.
2. Τεστ ΠΑΠ: Από τη στιγμή που θα αποκτήσετε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις θα πρέπει μία φορά το χρόνο να κάνετε το συγκεκριμένο τεστ, το οποίο κυριολεκτικά σώζει ζωές. Ορίστε μία συγκεκριμένη ημερομηνία (π.χ των γενεθλίων ή της γιορτής σας) και μείνετε πιστές στο σημαντικό αυτό ραντεβού σας.
3. Εξέταση του μαστού: Όλες μας, λοιπόν, θα πρέπει να αφιερώνουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας στην ψηλάφηση του στήθους μας. Αν εντοπίσετε κάποια αλλαγή θα πρέπει αμέσως να ενημερώσετε το γιατρό σας. Επιπροσθέτως, ζητήστε από το γυναικολόγο σας να σας εξετάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Αν έχετε περάσει τα 40, θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, ενώ αν έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού (σε πρώτου βαθμού συγγενείς), θα πρέπει να εξετάζεστε ακόμη συχνότερα. Μην ξεχνάτε πως η πρόληψη σώζει ζωές.
4. Επίσκεψη στο δερματολόγο: Οι περισσότερες από εμάς έχουμε επισκεφτεί το δερματολόγο μας για προβλήματα όπως είναι η ακμή. Πόσες από εμάς όμως έχουμε πάει να ελέγξουμε τους σπίλους μας; Φροντίστε, λοιπόν, να ελέγχετε με το γιατρό σας όλες τις ελιές σας και να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές τους. Αν έχετε πολλές ελιές καλό θα ήταν να κάνετε και μια χαρτογράφηση (αφού πρώτα σας το συστήσει ο γιατρός σας).
5. Εξέταση θυρεοειδούς: Ζητήστε να σας συμπεριλάβουν στις αιματολογικές εξετάσεις σας τα εξής: T3, T4 και TSH, ώστε να γνωρίζετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.
6. Οδοντίατρος: Ναι, πολλές από εσάς βγάζετε καπνούς στο άκουσμα της λέξης οδοντίατρος. Αν θέλετε όμως να αποφύγετε μελλοντικές συχνές επισκέψεις, θα πρέπει να είσαστε πιστές στα ραντεβού σας μαζί του. Δύο φορές το χρόνο θα πρέπει να πηγαίνετε για έλεγχο, καθαρισμό και φθορίωση. Η υγεία της στοματικής μας κοιλότητας είναι πάρα πολύ βασική!
7. Μέτρηση της οστικής πυκνότητας: Eίναι η εξέταση η οποία γίνεται για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης. Ο κίνδυνος εμφάνισής της αυξάνεται μετά τα 50, παρόλα αυτά (αν υπάρχει ιστορικό) καλό θα ήταν να γίνει και νωρίτερα προληπτικός έλεγχος.
8. Σωστή διατροφή: Μπορεί να το θεωρούμε ασήμαντο, αλλά η υγιεινή διατροφή είναι το παν. Αν αγαπάτε τον εαυτό σας, θα πρέπει να ακολουθείτε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα. Φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, ανάλατοι ξηροί καρποί, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρια… θα πρέπει να τα γίνουν οι νέες αγαπημένες σας επιλογές. Αποφύγετε τα τηγανιτά, τη ζάχαρη, τα γλυκά, τις παχυντικές σάλτσες και το έτοιμο φαγητό, φροντίζοντας να ενδίδετε σε αυτά ανά πολύ αραιά διαστήματα. Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονες ποσότητες νερού και πράσινου αποτοξινωτικού τσαγιού.
9. Άσκηση: Πολλές από εμάς βαριόμαστε την άσκηση και την αποφεύγουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Ήρθε η ώρα όμως να την βάλουμε στο πρόγραμμα, μιας και κάνει κυριολεκτικά θαύματα! Μισή ώρα γρήγορο περπάτημα τη μέρα αρκεί για να αποκτήσετε ένα υγιές σώμα.
10. Ψυχολογία: Εκτός από την υγεία, τη διατροφή και το σώμα σας θα πρέπει να αρχίσετε να προσέχετε και την… ψυχούλα σας. Θέστε ως προτεραιότητα την ψυχική σας υγεία και φροντίστε να νιώθετε όσο πιο ήρεμες μπορείτε. Ό,τι σας καταστρέφει τη ζωή, αφήστε το απ’έξω και ό,τι σας κάνει ευτυχισμένες αγκαλιάστε το δυνατά. Περάστε χρόνο μόνες σας με τον εαυτό σας και αναζητήστε τις πραγματικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να ζήσετε μια πραγματικά όμορφη ζωή!