Από την Εργοθεραπεύτρια του «Θάλπος Αττικής», Ευφροσύνη Καραχρήστου
Η Ημέρα Εργοθεραπείας εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 27 Οκτωβρίου 2010. Από τότε, έχει γίνει μια σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο του κλάδου της εργοθεραπείας, για την προώθηση και τον εορτασμό του επαγγέλματος, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ποιος όμως εργάστηκε για να αποκτήσει «φωνή» το επάγγελμα της εργοθεραπείας;
Το επάγγελμα αποκτά «φωνή» χάρη στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists-W.F.O.T.), η οποία σήμερα περιλαμβάνει 101 εθνικές οργανώσεις εργοθεραπείας σ’ όλο τον κόσμο. Με την καθιέρωση της ημερομηνίας αυτής, δίνεται η ευκαιρία στο να αυξηθεί η προβολή του αναπτυξιακού έργου του επαγγέλματος και να προωθηθούν οι δραστηριότητες της W.F.O.T. σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Συγκεκριμένα σκοπός της WFOT είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας, να ενσωματωθεί σε άλλους εθνικούς εορτασμούς και να προάγει την αποστολή και τους στόχους του επαγγέλματος. Πολλές χώρες προγραμματίζουν και οργανώνουν διάφορες δράσεις για τον κλάδο της εργοθεραπείας, κατά τον μήνα Οκτώβριο. Με αυτόν τον τρόπο τα κράτη που συμμετέχουν, πιστεύουν ότι θα συμβάλουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών εργοθεραπευτών και της κοινωνίας, σχετικά με τον πραγματικό παγκόσμιο αντίκτυπο του επαγγέλματος της εργοθεραπείας.
Τι είναι όμως η εργοθεραπεία; Τι σημαίνει και ποιους βοηθάει αυτό το επάγγελμα;
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (WFOT) σημειώνει ότι: «Η Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την προώθηση της υγείας και της ευημερίας μέσω της εμπλοκής σε έργα». Επιπλέον αναφέρει ότι ως «έργο», ορίζεται κάθε σωματική και πνευματική δραστηριότητα, στην οποία κάθε άτομο επιθυμεί και είναι σε θέση να εμπλακεί. Στα πλαίσια αυτά και πιο συγκεκριμένα ένας Εργοθεραπευτής μπορεί να αξιολογεί και να εκτιμά, μέσα από σταθμισμένα εργαλεία ή μέσα από κλινική παρατήρηση, τις δεξιότητες-ικανότητες, καθώς και τις δυσκολίες στην εκτέλεση έργου, κάθε ατόμου. Επίσης σημαίνει ότι μπορεί να θεσπίζει τους στόχους και να σχεδιάζει την παρέμβαση σε συνεργασία με το άτομο ή την οικογένειά του, με σκοπό να το βοηθήσουν να ανακτήσει, να αναπτύξει ή και να διατηρήσει, τις δεξιότητές του. Με τον τρόπο αυτό, το άτομο πετυχαίνει να γίνεται ανεξάρτητο και παραγωγικό, σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς του.
Η εργοθεραπεία, όπως έχει αναπτυχθεί στη διάρκεια των περίπου 100 χρόνων ζωής της, έχει αποδειχθεί πολύτιμος συμμέτοχος στην ολιστική αντιμετώπιση διάφορων διαγνωστικών κατηγοριών. Ειδικότερα οι κύριες διαγνωστικές κατηγορίες που την απασχολούν και άρα βοηθά είναι:
- νευρολογικές διαταραχές (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικό επεισόδιο),
- ρευματολογικές παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα),
- μυοσκελετικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα),
- δερματολογικού τύπου παθήσεις (π.χ. εγκαύματα),
- καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ( π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου, άσθμα),
- διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. καρκίνος),
- διαταραχές και δυσκολίες ψυχικής υγείας (π.χ. κατάθλιψη, ψύχωση, άγχος),
- ουσιοεξαρτήσεις και άλλες εξαρτήσεις (π.χ. εθισμός σε αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο και παράνομες ουσίες),
- νοητικές και γνωστικοαντιληπτικές διαταραχές (π.χ. νοητική υστέρηση, Alzheimer),
- αναπτυξιακού τύπου διαταραχές (π.χ. αυτισμός, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, σύνδρομο Down, σύνδρομο Williams κ.α.),
- αισθητηριακές απώλειες ή διαταραχές (π.χ. απώλεια ακοής, όρασης, διαταραχές αισθητηριακής ολοκλήρωσης).
ΠΗΓΕΣ:
Creek, J. & Lougher, L. (2014). Εργοθεραπεία και Ψυχική Υγεία. Επιμέλεια Σκαλτσή, Ν. Π. Αθήνα: Εκδόσεις ΒΗΤΑ.
Σιάννη Α. (2002). Σημειώσεις Εργοθεραπείας Ι. Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
https://www.wfot.org/world-occupational-therapy-day
https://www.sansimera.gr/worldays/322
PHOTO CREDIT: Brett Jordan