Από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του «Θάλπος Αττικής», Γεωργία Σαντουρτζόγλου
Από το 1965 και κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICN).
Η μέρα θεσπίστηκε για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, της Αγγλοϊταλίδας φιλάνθρωπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής. Η Florence Nightingale έζησε τον 19ο αιώνα. Είναι η πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής η οποία έβαλε στόχο να αλλάξει δραστικά τις κάκιστες υγειονομικές συνθήκες, τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων και την θέση της νοσηλεύτριας στην εποχής της, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής. Θεμελίωσε το επάγγελμα των αδελφών νοσοκόμων. Πρόσφερε πολλά στη Νοσηλευτική, αναδεικνύοντάς την τελικά σε επιστήμη.
Το νοσηλευτικό επάγγελμα είναι επάγγελμα φροντίδας που απαιτεί διανοητική, συναισθηματική και φυσική προσπάθεια και έχει ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του αρρώστου, την φυσική του φροντίδα και την ψυχολογική του υποστήριξη. Η επιτυχής άσκηση του επαγγέλματος απαιτεί γνωστικές τεχνικές και διαπροσωπικές δεξιότητες, προϋποθέτει την αλληλεπίδραση και την συνεχή επικοινωνία με τον ασθενή με συνέπεια η ποιότητα του νοσηλευτικού έργου να επηρεάζεται καθοριστικά από το επίπεδο στελέχωσης και τις γενικότερες συνθήκες εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού.
Είναι γνωστό ότι το νοσηλευτικό προσωπικό είναι κοντά στον ασθενή όλο το 24ωρο, έχει τη δυνατότητα με την επαρκή γνώση που διαθέτει και τις κατάλληλες νοσηλευτικές παρεμβάσεις να ελαχιστοποιήσει τυχόν αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του ασθενούς, παρέχοντας έτσι υψηλό επίπεδο νοσηλευτικής φροντίδας. Η Νοσηλευτική είναι επιστήμη, λειτούργημα και τέχνη που εντάσσεται μέσα στην κοινωνία σαν αρωγός της προστασίας του ατόμου, συμμετέχοντας στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη της ασθένειας, στην παροχή φροντίδας σε όλες τις φάσεις και καταστάσεις, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση της αποκατάστασης και λειτουργικότητας του ατόμου, αλλά και τη διατήρηση της ευεξίας του. Η νοσηλευτική είναι συνυφασμένη με τη ζωή, με την προσαρμογή σε ένα περιβάλλον αξιών και αναγκών που θα καθορίζουν την πορεία του ανθρώπου.
Οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις απαιτούν:
- Σεβασμό
- Αξιοπρέπεια
- Αυτονομία
- Ατομικότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης
- Προστασία των δικαιωμάτων του αρρώστου
- Δέος για το δώρο της ζωής
- Αμέριστη-αδιάκοπη-αδιάκριτη-αμερόληπτη υπηρεσία στο άτομο
- Ευθύνη και σεβασμό για την παροχή ολοκληρωμένης, εξατομικευμένης και ανθρωπιστικής νοσηλευτικής φροντίδας.
Τι σημαίνει να είμαι νοσηλευτής;
Σε κάθε ασθενή ο Νοσηλευτής έχει την ευχαρίστηση να φροντίζει και να αφήνει ένα αποτύπωμα. Μπορεί να είναι χαμογελαστός σε κάποιον που το χρειάζεται, σύντροφος στους μοναχικούς και ευάλωτους. Μπορεί να γιορτάσει μια πρώτη αναπνοή ή να δώσει άνεση και αξιοπρέπεια σε μια τελευταία αναπνοή. Είναι προνομιούχος να είναι κάποιος ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ.
Νοιάζομαι. Προστατεύω. Υποστηρίζω. Ακούω. Συναισθάνομαι. Διδάσκω. Οδηγώ και εμπνέομαι. Σώζω ζωές. Βοηθώ τους άλλους. Κρατάω τα χέρια. Κάνω μια διαφορά, κάθε μέρα.
PHOTO CREDIT: Ani Kolleshi