από την υπεύθυνη δημιουργικής απασχόλησης του «Θάλπος Καλαμάτας» Μαρία Γαϊτανάρου
Στο εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης του «Θάλπος Καλαμάτας» ζωγραφήσαμε έναν ιδιαίτερο πίνακα για να αναδείξουμε μεταφορικά την ανεκτίμητη αξία του διαβάσματος.
“Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα χρειάζονται”, έλεγε ο Κικέρων ενώ ο Βίκτωρ Ουγκώ πως “το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει.
Πόσα ρητά ειπώθηκαν για να περιγράψουν το μεγαλείο της ανάγνωσης ενός βιβλίου! Τα οφέλη του είναι ανυπολόγιστα ακόμα και από το διάβασμα μερικών μόνο σελίδων.
Μία σχετικά άγνωστη παρέμβαση για την ψυχική υγεία είναι η βιβλιοθεραπεία ή αλλιώς η θεραπεία διαβάσματος. Αυτή αναφέρεται κυρίως σε οργανωμένα προγράμματα διαβάσματος βιβλίων, τα οποία εφαρμόζονται από κλινικές, βιβλιοθήκες ή σχολεία και στοχεύουν στην ανάκαμψη ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Τέτοιου είδους ομάδες παραμένουν στην αφάνεια παρά τις προσπάθειες οργανισμών, όπως ο Αμερικάνικος Σύνδεσμος Βιβλιοθηκών που φιλοξενεί αρκετές πηγές βιβλιοθεραπείας στον ιστότοπό του για ενήλικες και παιδιά.
Ο όρος βιβλιοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης, για να αναφερθούμε στο αυτο-παρακινούμενο διάβασμα βιβλίων που κάνει ένα άτομο με κάποια ψυχική ασθένεια. Αυτή τη μέθοδο μπορεί να την προτείνει ακόμα ένας ειδικός ψυχικής υγείας ή κάποιο μέλος της οικογένειας. Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν εξετάσει αν η βιβλιοθεραπεία μπορεί επιβεβαιωμένα να διευκολύνει την ανάκαμψη από μια ψυχική ασθένεια. Σε μια 3ετή μελέτη, παρατηρήθηκε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά από ένα πρόγραμμα βιβλιοθεραπείας, εύρημα που επαναλήφθηκε και σε πιο πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις.
Συμπερασματικά, τα βιβλία είναι ανεκτίμητης αξίας αλλά παραμένουν μία ανεκμετάλλευτη πηγή που μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση, να βελτιώσει την ανάκαμψη και να δώσει κίνητρο στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ως εκ τούτου, όλοι θα έπρεπε να ενθαρρύνονται να διαβάζουν, αλλά ιδιαίτερα όσοι αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική ασθένεια είτε μέσω των ομάδων βιβλιοθεραπείας είτε μέσω της ατομικής παρακίνησης από την οικογένεια, τους φίλους ή τους ειδικούς ψυχικής υγείας.
Ο διάσημος Βικτωριανός συγγραφέας Lord Thomas Macaulay, κατά το θάνατο της πολυαγαπημένης νεότερης αδερφής του, έγραψε:
«Το γεγονός ότι δεν έχω βυθιστεί εντελώς μετά από αυτό το χτύπημα, το οφείλω κατά κύριο λόγο στην λογοτεχνία. Η λογοτεχνία έχει σώσει την ζωή μου και τον σκοπό μου.»