Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
Αισθάνεστε μήπως ότι έχετε τελματώσει μέσα στην καθημερινότητα σας; Νιώθετε ότι βιώνετε την “ημέρα της Μαρμότας”; Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν για πολύ καιρό η ζωής μας είναι “δουλειά – σπίτι – δουλειά”, χωρίς αλλαγή σκηνικού. Πολλοί άνθρωποι όμως, δεν κάνουν διακοπές αρκετά συχνά.
Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη χρόνου μακριά από την εργασία και το σπίτι, μπορεί να έχει σωματικά και ψυχολογικά οφέλη στην υγεία. Οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές, έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, καλύτερες προοπτικές για τη ζωή τους και περισσότερα κίνητρα για την επίτευξη στόχων. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, που τα οφέλη αυτά φέρεται να παραμένουν, ακόμη και δύο μήνες μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα.
Οι διακοπές και η αλλαγή σκηνικού, ακόμη και αν είναι σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από το σπίτι, μπορεί να κάνει θαύματα, και έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία. Ένα ταξίδι μόνο, μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή τρόπου σκέψης, στοχεύοντας στη βελτίωση της ζωή μας.
Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να ετοιμάσουμε τη βαλίτσα μας.
Το αίσθημα της ικανοποίησης από τη ζωή μας. Οι θετικές εμπειρίες από τις διακοπές, έχουν διαδοχικές επιπτώσεις, για το πώς αξιολογούμε συνολικά τους τρόπους που λαμβάνουμε ικανοποίηση από τη ζωή μας. Κυρίως ενισχύεται η απόλαυση της κοινωνικής μας ζωής, του ελεύθερου χρόνου μας, της οικογενειακής μας ζωής, της ερωτικής, της εργασιακής, της πνευματικής και διανοητικής ζωής μας.
Βελτίωση σωματικής υγείας. Έχει παρατηρηθεί ότι μετά την επιστροφή από διακοπές, η ποιότητα του ύπνου και η διάθεση είναι καλύτερες, τυχόν σωματικές ενοχλήσεις έχουν ελαττωθεί, και η αρτηριακή πίεση κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Εκτός της συναισθηματικής ευεξίας και της βελτίωσης της διάθεσης, φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και για λίγο καιρό μετά τη λήξη τους, μειώνεται ο λεγόμενος “μηρυκασμός” των προβλημάτων μας. Δηλαδή μειώνουμε τη συχνότητα με την οποία “αναμασάμε” τα προβλήματα μας.
Αποφυγή του burn out. Οι εργαζόμενοι που παίρνουν συστηματικά την άδεια τους για να χαλαρώσουν και να αλλάξουν παραστάσεις, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επαγγελματική εξουθένωση. Αυτό μας καθιστά πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς, από τους καταπονημένους συναδέλφους μας.
Με μέσο χρόνο διακοπών που είναι συνήθως στις 20 ημέρες ανά έτος, μπορούμε να πάρουμε πολύ μεγάλα οφέλη για τη συνολική μας υγεία, μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα διακοπών, αν το αξιοποιήσουμε σωστά, με σκοπό την ουσιαστική χαλάρωση μας, σε συνδυασμό με μία αλλαγή περιβάλλοντος.
Πηγές:
https://psychcentral.com/blog/how-vacations-really-boost-physical-and-mental-health/
https://psychcentral.com/blog/how-travel-can-benefit-our-mental-health/
https://www.apadivisions.org/division-28/publications/newsletters/psychopharmacology/2017/07/vacation
https://www.allinahealth.org/healthysetgo/thrive/importance-of-taking-vacation?id=36507232167
PHOTO CREDIT: Sam Shin