Από την Κοινωνική Λειτουργό του «Θάλπος Αττικής», Μαρίνα Νικολάου
Την Τετάρτη 13 Μαρτίου ένα μέρος των ενοίκων της Μονάδας «Θάλπος Αττικής» είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο κέντρο της Αθήνας. Οι ένοικοι στο πλαίσιο του μηνιαίου προγράμματος απασχόλησής τους, συμμετέχουν στις εκδρομές που πραγματοποιούνται. Οι εκδρομές βοηθούν τους ενοίκους να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και συχνά έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Οι ένοικοι της Μονάδας συμμετείχαν σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο για Άτομα με ειδικές ικανότητες σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Το περιβάλλον και η συντονίστρια Kα. Νιόβη Σταυροπούλου (Art therapist) φάνηκε να βοήθησαν τη δημιουργικότητα των ενοίκων. Το εργαστήριο είχε διάρκεια μία ώρα και ήταν δωρεάν. Κατά τη διάρκειά του, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να δουν και να αγγίξουν κυκλαδίτικα ειδώλια. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν ξανά την αίσθηση της αφής μέσω του πηλού στη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τα δικά τους ειδώλια. Μέσω αυτής της δραστηριότητας, οι ένοικοι χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους, την λεπτή τους κίνηση και γέμισαν χαμόγελα όταν ξεκίνησαν να συνειδητοποιούν ότι η μάζα πηλού που είχαν στην αρχή ξεκίνησε να παίρνει μορφή. Όταν κάποιος φτιάχνει ένα έργο τέχνης του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει την φαντασία που κρύβει μέσα του. «Αυτός ο τρόπος έκφρασης τον οδηγεί στην προσωπική ικανοποίηση και γενικότερα στην αλλαγή του ατόμου, καθώς έτσι ενισχύεται και η υγεία του ατόμου» (Malchiod, 2009)1.
Όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος και κάθε ένοικος πλέον είχε το δικό του ειδώλιο από πηλό, η συντονίστρια μοίρασε υλικά ζωγραφικής και κολλάζ, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν πρόσωπα αγαλμάτων σε λευκό χαρτί από μπογιές και κλωστές. Η επίσκεψη στον χώρο του Μουσείου ολοκληρώθηκε στον τέταρτο όροφο όπου έγινε μία σύντομη ξενάγηση στα εκθέματα.
Η εικαστική θεραπεία χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλικίες ατόμων και βοηθά στην τόνωση της δυνατότητας όσον αφορά τον πειραματισμό με υλικά για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, στην αύξηση της αίσθησης της αυτοαντίληψης και της αυτογνωσίας, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της μη-λεκτικής γλώσσας. Επίσης, ενισχύει την ανάπτυξη της δυνατότητας επικοινωνίας με τους άλλους.
Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο και τις δράσεις του, θα βρείτε στο site https://cycladic.gr/
Βιβλιογραφία
1. Malchiod, C. A. (2009). Εικαστική θεραπεία: Ένας πρακτικός οδηγός. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.