Από την Κοινωνική Λειτουργό του «Θάλπος Αττικής», Μαρίνα Νικολάου
Οι ένοικοι της Μονάδας «Θάλπος Αττικής», στο πλαίσιο του καθημερινού τους προγράμματος, συμμετέχουν σε δραστηριότητες μέσω των ομάδων που πραγματοποιούνται. Μία φορά την βδομάδα οι ένοικοι έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στην ομάδα κήπου. Στη συγκεκριμένη ομάδα οι συμμετέχοντες ακολουθούν μία σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες συντονίζονται από την κοινωνική λειτουργό, την ψυχολόγο και την εργοθεραπεύτρια.
Η ομάδα κήπου έχει διάρκεια μία ώρα και σε αυτό τον χρόνο οι ένοικοι φυτεύουν λουλούδια, μαθαίνουν τις ονομασίες τους, σκαλίζουν το χώμα, καθαρίζουν το χώρο από ξερά φύλλα, ποτίζουν και παίζουν στον κήπο. Με αυτό τον τρόπο, ανακαλύπτουν τη φύση σε ικανοποιητικό βαθμό.
Η κηπουρική είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση. Η ενασχόληση με τον κήπο σε πολλούς ανθρώπους προσφέρει χαρά και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής νοητικής και σωματικής κατάστασης τους. Έτσι και οι ένοικοι της μονάδας που ασχολούνται με την κηπουρική, αντλούν χαρά όταν βλέπουν τα φυτά τους να μεγαλώνουν και τα λουλούδια να ανθίζουν.
Παράλληλα, η κηπουρική συνδέεται με την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του σώματος και ενισχύει τον συντονισμό μεταξύ χεριών και ματιών. Μέσα από την ομάδα μαθαίνουν την έννοια της υπευθυνότητας και τις φροντίδας. Ταυτόχρονα, διεγείρεται η περιέργεια, η παρατήρηση, η υπομονή, η μνήμη, αλλά και η φαντασία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε και την ανάπτυξη των αισθήσεων, όπως είναι η όσφρηση (π.χ. μυρίζουν τα λουλούδια), η αφή (πιάνουν το χώμα, σκαλίζουν με τα κηπουρικά εργαλεία). Ακόμα ενισχύεται η φυσική απορρόφηση της Βιταμίνης D, κατά την παραμονή στον κήπο (μικρής διάρκειας) υπό το φως του ήλιου.
Όπως αναφέρεται κατά τον Heckerling (1996, Guidelines for designing healing gardens) ο θεραπευτικός κήπος είναι ένας κήπος σχεδιασμένος να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα. Ο θεραπευτικός κήπος είναι μια εξελισσόμενη αντίληψη περί τον κήπο, που κερδίζει συνεχώς οπαδούς. Η θεραπευτική του αξία σχετίζεται με τη μείωση του στρες, την ηρεμία, την ανανέωση, την ευεξία και την αποκατάσταση της πνευματικής και συναισθηματικής υγείας. Γι’ αυτό και η κηπουρική σε ΑΜΕΑ φαίνεται να συμβάλλει δυναμικά στο θεραπευτικό πρόγραμμά τους.
Για τα άτομα που φιλοξενούνται στο «Θάλπος Αττικής», η κηπουρική παίρνει τη μορφή άσκησης, εκπαίδευσης, θεραπείας και πάνω απ’ όλα ευχαρίστησης. Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους που διαμένουν στη Μονάδα, να νιώσουν ότι βρίσκονται σε ένα σπίτι φιλόξενο, το σπίτι τους…