Ο ρόλος σας, ως γονείς, είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση της διατροφικής συνείδησης των παιδιών σας και την αύξηση της φυσικής τους δραστηριότητας.
Ωστόσο, πολλές φορές, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αυτά που λέτε και πράττετε μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διατροφική τους πρόσληψη. Θα ήταν καλό λοιπόν να γνωρίζετε, τόσο εσείς όσο και η υπόλοιπη οικογένεια (παππούς, γιαγιά κλπ), πως σ’ αυτή τη διαδικασία, έχετε το σημαντικότατο ρόλο του βοηθού-προτύπου και όχι του δυνάστη ή τιμωρού. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε, ως γονείς, για να ωθήσετε σωστά το παιδί σας σε υγιεινές επιλογές;
Μην πιέζετε το παιδί να φάει κάποιο φαγητό χωρίς να το επιθυμεί καθώς κάτι τέτοιο φέρνει συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί αυτού, φροντίστε να υπάρχει το τρόφιμο εκτεθειμένο στο τραπέζι ή το πιάτο του ώστε να το δοκιμάσει μόνο του.
Για να υιοθετήσει το παιδί σας ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής θα πρέπει να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι. Φροντίστε να έχετε πάντοτε διαθέσιμα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και γαλακτοκομικά και απομακρύνετε τους πολλούς πειρασμούς.
Θέστε στόχους μαζί με το παιδί σας. Μην προβείτε σε ακραίες απαγορεύσεις τροφίμων αλλά προτείνετε την κατανάλωσή τους σε συγκεκριμένες ποσότητες και συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα. Η συνεννόηση για υποστήριξη και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, θα συνδράμει αποτελεσματικά σε αυτή σας την προσπάθεια.
Εξοικονομήστε χρόνο για καθημερινές φυσικές δραστηριότητες που θα ωφελήσουν όχι μόνο το παιδί σας αλλά κι εσάς. Περπατήστε για το σχολείο, χρησιμοποιήστε σκάλες, κάντε μαζί τις δουλειές του σπιτιού, πάρτε το σκύλο σας για ένα περίπατο.
Επαινέστε κάθε προσπάθεια καθώς και μικρή ή μεγάλη επιτυχία του παιδιού που οδηγεί σε αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών και σε αύξηση της φυσικής του δραστηριότητας, δίνοντάς του το κίνητρο να συνεχίσει. Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο τιμωρίας. Πείτε ναι στη λεκτική και όχι στην υλική επιβράβευση (π.χ. «μπράβο που δοκίμασες φακές» και όχι «αν δοκιμάσεις φακές θα σου πάρω παγωτό»).
Μην σχολιάζετε αρνητικά το βάρος ή την εικόνα σώματος του παιδιού.
Μην κάνετε σύγκριση του παιδιού με άλλα μέλη της οικογένειας, σχετικά με το βάρος του ή τις διατροφικές του επιλογές, καθώς μπορεί να νιώσει μειονεκτικά.
Προσπαθήστε οι παρατηρήσεις σας να μην επικεντρώνονται έντονα σε θεωρίες «καλών» και «κακών» τροφίμων αλλά να είναι έμμεσες και διακριτικές.
Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας! Θυμηθείτε πως τα παιδιά ακούνε αυτά που τους λέτε αλλά μαθαίνουν μιμούμενα τις πράξεις! Ενστερνιστείτε εσείς οι ίδιοι υγιεινές συνήθειες και το παιδί σας δεν θα αργήσει να σας ακολουθήσει.
Και μην ξεχνάτε… οι λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές είναι δύσκολο να αλλάξουν! Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο..Χρειάζεται προσπάθεια, σωστή οργάνωση και φυσικά υπομονή!
Δάφνη Μπαλαφούτη, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος