
Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
-Πόσο συχνά εκνευρίζεστε με κάποιον που δεν ξεκινά αμέσως το αυτοκίνητο του με την εμφάνιση της πράσινης ένδειξης στο φανάρι; Ή όταν σας κάνουν προσπέραση;
-Πόσο εύκολα προσβάλλεστε από ένα σχόλιο με το οποίο κάποιοι άλλοι απλώς θα γελούσαν;
-Πόσο εύκολα “ανεβάζετε θερμοκρασία”;
-Κρατάτε κακία στους δικούς σας ανθρώπους και με την πρώτη ευκαιρία τους το “χτυπάτε”;
-Πόσο συχνά φέρεστε αγενώς σε εργαζόμενους εξυπηρέτησης πελατών επειδή έκαναν λάθος ή καθυστέρησαν την παραγγελία σας;
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αφορούν τους ανθρώπους που εκνευρίζονται με το παραμικρό. Φυσικά και σε όλους έχει τύχει να βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις και να νευριάσουν, αλλά η διαφορά έγκειται στην συχνότητα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ αντίδρασης και υπερβολικής αντίδρασης, διότι δεν είναι όλες οι έντονες αντιδράσεις υπερβολικές και παράλογες. Εάν κάτι είναι πραγματικά ανησυχητικό, φυσικά και θα αναστατωθείτε. Ή αν κάτι δικαιολογημένα σας εξοργίσει, τότε ας θυμώσετε.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν αρχίσετε να αντιδράτε πιο έντονα από όσο δικαιολογείστε. Για παράδειγμα, αν δυσκολεύεστε να βρείτε χώρο parking έξω από το σπίτι σας, αυτό είναι δεν είναι λόγος να τσαντίζεστε. Γιατί δηλαδή να εκνευριστείτε και να μεταφέρετε και τα νεύρα σας και στους υπολοίπους, επειδή απλώς περπατήσατε κάποια μέτρα παραπάνω; Ή αν ξέχασε ο/η φίλη σας να σας φέρει κάτι από το περίπτερο που του ζητήσατε, γιατί να το κάνετε θέμα; Οι υπερβολικές αντιδράσεις δεν κάνουν ποτέ μία κατάσταση καλύτερη. Φωνάζοντας όχι μόνο δε λύνετε το πρόβλημα, αλλά δημιουργείτε ένα ακόμα πρόβλημα μεταξύ εσάς και του άλλου ατόμου.
Το πιο σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι πράγματι αντιδράτε υπερβολικά σε καταστάσεις και ανθρώπους. Είτε ο θυμός σας είναι για κάτι που συνέβη στο παρελθόν ή για κάτι που συμβαίνει τώρα, αν μπείτε στη διαδικασία να σκεφτείτε το πώς και το γιατί ερμηνεύετε και αντιδράτε εντόνως, μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε καλύτερα τα συναισθήματα σας.
Κάποιοι από τους λόγους που αντιδράτε υπερβολικά μπορεί να είναι οι εξής:
•Μπορεί να έχετε μεγαλώσει σκεπτόμενοι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να εκδηλώνετε τα νεύρα σας επιθετικά και έτσι δεν χρειάστηκε ποτέ να μάθετε να διαχειρίζεστε τα θυμωμένα σας συναισθήματα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε εκρήξεις, όποτε δε σας αρέσει ο τρόπος που σας συμπεριφέρεται κάποιος ή όποτε βρίσκεστε σε μια κατάσταση που δε σας αρέσει.
•Μπορεί να έχετε ανατραφεί με την πεποίθηση ότι δεν επιτρέπεται να διαμαρτύρεστε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τείνετε να καταπνίγετε το θυμό σας, συσσωρεύοντας πολλά αρνητικά συναισθήματα, και να “ξεσπάτε” αναίτια σε νέες καταστάσεις, στις οποίες δεν αισθάνεστε άνετα.
•Μπορεί να έχετε βιώσει συχνές εκρήξεις θυμού στο οικογενειακό σας περιβάλλον, και παρόλο που σας ήταν δυσάρεστες εμπειρίες, ασυνείδητα και παρορμητικά να συμπεριφέρεστε και εσείς με τον ίδιο τρόπο, ως αποτέλεσμα μάθησης.
• Εάν αντιμετωπίζετε πολλά άλλα προβλήματα στη ζωή σας αυτή τη στιγμή, μπορεί να θυμώνετε πιο εύκολα από το συνηθισμένο ή να θυμώνετε με άσχετα μικροπράγματα.
Αναλογιστείτε λοιπόν, για τον τελευταίο μήνα, όλες τις φορές που κάτι σας έκανε να εκνευριστείτε τρομερά. Δικαιολογημένα ή μη, προσδιορίστε τα πράγματα ή τις καταστάσεις που σας ενοχλούν περισσότερο. Θα μπορούσαν να είναι η απόρριψη, η κριτική ή ακόμα και κάτι που δεν έχει σχέση με εσάς, όπως ένας φίλος που κάνει λάθος προσωπικές επιλογές. Και έπειτα αναλογιστείτε τις συνέπειες της συμπεριφορά σας.
Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να διαχειρίζεστε το θυμό σας, διότι όχι μόνο θα βρίσκεστε μονίμως σε μία συναισθηματικά δυσάρεστη κατάσταση που θα σας καταβάλει ψυχολογικά, αλλά σε βάθος χρόνου τα ανεξέλεγκτα νεύρα και η επιθετική συμπεριφορά, θα οδηγήσουν τους κοντινούς σας ανθρώπους σε σταδιακή απομάκρυνση. Η απεύθυνση σε ένα ψυχολόγο, μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια στην ανεύρεση αποδοτικών στρατηγικών, για την αντιμετώπιση του θυμού σας.
Πηγές:
https://lifehacker.com/how-to-stop-overreacting-to-everything-1680390482
https://www.cbsnews.com/pictures/7-signs-youre-an-angry-person/
https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anger/causes-of-anger/#.XOJe7MgzaXI
PHOTO CREDIT: Ryan Franco