Εως και 50% μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιλοχείου κατάθλιψης σε νέες μητέρες ο θηλασμός!
Στην έρευνα που πήραν μέρος 14.000 γυναίκες, σημειώνεται επίσης ο κίνδυνος της αύξησης των πιθανοτήτων για εκδήλωση κατάθλιψης για τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν το μωρό τους αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούν.
Τα οφέλη του θηλασμού είναι αποδεδειγμένα για το παιδί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τα μωρά να μη λαμβάνουν τίποτε άλλο εκτός από το μητρικό γάλα κατά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη υποστηρίζουν πως η επίδραση αυτής της πρακτικής στη μητέρα δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.
Ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 13.998 γεννήσεις που καταγράφηκαν στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι για τις μητέρες που θήλασαν τα μωρά τους ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης ήταν κατά 50% μειωμένος. Ο κίνδυνος εκδήλωσης της ψυχικής νόσου ήταν διπλάσιος για τις γυναίκες που ήθελαν να θηλάσουν αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν.
Η θετική επίδραση του θηλασμού οφείλεται εν μέρει στην απελευθέρωση ευεργετικών ορμονών όταν παράγεται το μητρικό γάλα.
Η Δρ. Μαρία Ιακώβου, μία εκ των συντακτών της μελέτης, δήλωσε στο BBC πως «ο θηλασμός έχει πράγματι προστατευτική επίδραση στην ψυχική υγεία της γυναίκας, όμως το νόμισμα έχει δύο όψεις – οι γυναίκες που ήθελαν να θηλάσουν αλλά τελικά δεν το έκαναν αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης από κάθε άλλη υποομάδα γυναικών».
Η θετική επίδραση φάνηκε να αυξάνεται για κάθε επιπλέον εβδομάδα θηλασμού κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού. Δε διαπιστώθηκε αν ο θηλασμός έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην ψυχική υγεία της γυναίκας, καθώς μικρός αριθμός από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη συνέχισε να θηλάζει αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Maternal and Child Health.