Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Αττικής» Μαρία Μακριδάκη
Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε ότι ο τρόπος σκέψης και το νόημα που αποδίδουν στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες μπορεί να μορφώσει την εμπειρία της εγκυμοσύνης.
Σημαντικότατη παράμετρος αυτής της εμπειρίας είναι όμως και το διαπροσωπικό περιβάλλον της εγκύου. Η υποστήριξη και το αίσθημα ασφάλειας από το περιβάλλον της είναι καίριας σημασίας. Αυτή την υποστήριξη και ασφάλεια μπορεί να προσφέρει ο σύντροφος της εγκυμονούσας.
Συχνά σε μια εγκυμοσύνη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και παίρνει απόλυτη προσοχή η έγκυος όμως καλό είναι να θυμόμαστε ότι αλλαγές περνάει και ο σύντροφος της εγκύου. Ένας άνθρωπος που επίσης περιμένει ένα παιδί στη ζωή του και κάνει και ο ίδιος σκέψεις σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές και πιθανώς να διακατέχεται και ο ίδιος από φόβο και ανασφάλειες.
Είναι λογικό η γυναίκα να αναπτύσσει ήδη μια σχέση και ένα συναισθηματικό δέσιμο με το έμβρυο λόγω και της φυσικής εγγύτητας, αφού το φέρει η ίδια. Αυτό ως γεγονός μπορεί να φέρει για λίγο καιρό μια μικρή ανισότητα ανάμεσά τους η οποία όμως μπορεί να ξεπεραστεί με ωριμότητα, με αγάπη και μέσα από την κοινή τους επιθυμία για το μωρό.
Η αλληλοϋποστήριξη λοιπόν μέσα στο ζευγάρι είναι σημαντική, και οι δυο περνούν μια μεταβατική φάση, βέβαια η γυναίκα επωμίζεται μεγάλες και απότομες σωματικές αλλαγές και είναι σημαντικό να της αναγνωριστεί ακριβώς αυτό και από το σύντροφο της αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον της.
Παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το πώς θα βιώσουν και οι δυο σύντροφοι την εγκυμοσύνη είναι οι εξής: το κατά πόσο το ήθελαν και οι δυο αυτό το μωρό, τι είδους σχέση είχε το ζευγάρι πριν την εγκυμοσύνη και πόσο καιρό είναι μαζί, ο βαθμός ωριμότητας και το αίσθημα ευθύνης και των δυο, καθώς και ο τρόπος που βίωσαν οι ίδιοι την παιδική τους ηλικία και οι σχέσεις τους με τους γονείς τους.
Η σωστή επικοινωνία μέσα στο ζευγάρι είναι πολύ σημαντική, και οι δυο είναι καλό να αφουγκράζονται τις ανάγκες του άλλου, να ακούν τις ανασφάλειες και τους προβληματισμούς του και να δρουν υποστηρικτικά. Να προσπαθεί να μπαίνει ο ένας στη θέση του άλλου για να είναι σε θέση να καταλάβει τι βιώνει και ποιος είναι ο τρόπος σκέψης του. Αλληλοκατανόηση και σεβασμός στις νέες ανάγκες όπως και όσο το δυνατόν ένας κοινός προγραμματισμός, ένα κοινό σχέδιο για το μέλλον είναι τα κλειδιά μιας ήρεμης μετάβασης στη νέα τους ζωή, η οποία θα συμπεριλαμβάνει ένα νέο μέλος.
Από ζευγάρι γίνονται οικογένεια, το τρίτο μέλος της οικογένειας τους μπορεί είτε να τους φέρει πιο κοντά είτε να τους απομακρύνει. Αν το παιδί έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σχέση του ζευγαριού και όχι να την ολοκληρώσει τότε αργά ή γρήγορα τα προβλήματα θα αναδυθούν.
Κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να βιώσει το ζευγάρι μετά τη γέννηση του παιδιού θα αναλυθούν στα επόμενο σχετικό με το θέμα μας άρθρο.