Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
Αρκετός κόσμος μπερδεύεται και ταυτίζει τις έννοιες της μοναξιάς και της μοναχικότητας.
Η μοναξιά είναι μια σύνθετη και συνήθως δυσάρεστη συναισθηματική απόκριση στην απομόνωση και συνήθως περιλαμβάνει δυσάρεστα συναισθήματα, λόγω της έλλειψης διασύνδεσης ή επικοινωνίας με άλλα άτομα. Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να το βιώνει κάποιος ακόμα και όταν περιβάλλεται από άλλους ανθρώπους. Οι αιτίες της μοναξιάς ποικίλλουν και περιλαμβάνουν κοινωνικούς, πνευματικούς, συναισθηματικούς και φυσικούς παράγοντες.
Η μοναχικότητα από τη άλλη, είναι μία συνειδητή επιλογή απομόνωσης και δεν συνεπάγεται το αίσθημα της αποξένωσης, του πόνου και της αποκοπής. Παραδείγματος χάριν, το να επιλέξει κάποιος να κάτσει σπίτι του μόνος του, και να χαλαρώσει στον καναπέ με λίγο κρασί και καλή μουσική, από το να βγει έξω, δεν είναι βλαβερό. Αντιθέτως, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην διάθεση του.
Επίσης, υφίσταται η πεποίθηση ότι ο μοναχικός άνθρωπος είναι και αντικοινωνικός, ενώ αντιθέτως, μπορεί να είναι πολύ επικοινωνιακός και κοινωνικός, καθώς οι συναναστροφές του με τους άλλους, είναι από επιλογή και όχι κατ’ ανάγκη. Διότι περνώντας χρόνο με τον εαυτό τους και απολαμβάνοντας αυτόν τον προσωπικό χρόνο, ανακαλύπτουν πως απολαμβάνουν περισσότερο τις σχέσεις τους, με τους άλλους ανθρώπους.
Ο μοναχικός τύπος, απολαμβάνει περισσότερο την επαφή με τους άλλους, αφού το κάνει από επιλογή και όχι αναγκαστικά. Τα έχει βρει με τον εαυτό του και για αυτό μπορεί να περνάει χρόνο μαζί του. Έχει ανακαλύψει τα οφέλη του να μένεις μόνος, να κάνεις δραστηριότητες μόνος, ακόμα και να ταξιδεύεις μόνος.
Υπάρχουν άνθρωποι που από επιλογή δεν παντρεύονται ή δεν δεσμεύονται σε σοβαρές σχέσεις, καθώς προτιμούν ένα πιο μοναχικό τρόπο ζωής. Δε νιώθουν ότι η ολοκλήρωση τους – η αυτοπραγμάτωση τους – θα έλθει μέσω μίας σχέσης, ενός γάμου, μιας οικογένειας με παιδιά. Και φυσικά, δεν θα παραμείνουν σε μία τοξική ή τελματωμένη σχέση, φοβούμενοι ότι δεν θα βρουν άλλον σύντροφο και θα μείνουν μόνοι.
Το να επιλέγεις χρόνο με τον εαυτό σου, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, όπως:
1. Θα σταματήσεις να φοβάσαι, ό,τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα.
2. Δεν θα φοβάσαι πλέον να ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι, τόσο από τον εαυτό σου, όσο και από τους άλλους.
3. Θα μάθεις να είσαι με τους άλλους όχι από ανάγκη, αλλά από επιθυμία να συμβάλλεις στις σχέσεις σας, με έναν ουσιαστικό τρόπο.
4. Θα εμπιστευτείς το ένστικτο σου και θα γίνεις πιο σίγουρος για τις λήψεις των αποφάσεων σου.
5. Θα μάθεις να αγαπάς και να περιποιείσαι τον εαυτό σου με συμπόνια, ακόμα και όταν κάνεις λάθη, και θα επεκτείνεις αυτή την καλοσύνη και στους άλλους.
Οι άνθρωποι μπορούν να βιώνουν τη απομόνωση με διαφορετικούς τρόπους. Οι πιο εσωστρεφείς μάλιστα, ευημερούν όταν είναι μόνοι τους. Ο χρόνος με τον εαυτό τους, τους βοηθά να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους και ενεργοποιούνται εστιάζοντας στον εσωτερικό τους κόσμο. Η μοναχικότητα, προσφέρει μια αίσθηση άνεσης και ευκολίας, όταν είσαι μόνος με τον εαυτό σου, ενώ από την άλλη πλευρά, με τη μοναξιά γίνεσαι ο χειρότερος εχθρός του αυτού σου.
Πηγές:
https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/sxeseis/monaksia/2601-to-noima-piso-apo-tin-olokliromeni-ergeniki-zoi.html
https://www.awakengr.com/10-yperocha-ofeli-tis-monachikotitas/
https://www.spirituallivingforbusypeople.com/alone
PHOTO CREDIT: Kalen Emsley