από την ψυχολόγο του “Θάλπος Καλαμάτας” Εύη Τσικρικού
Στην σύγχρονη εποχή ούτως ή άλλως η διατήρηση των σχέσεων είτε πρόκειται για ερωτικές, είτε για φιλικές συναντά δυσκολίες και εμπόδια για λόγους πολυσύνθετους και πολυπαραγοντικούς. Η πανδημία της νόσου Covid-19 αποτέλεσε ακόμη μία αντιξοότητα που πρέπει να διαχειριστούν όσοι επιθυμούν να θωρακίσουν και να διατηρήσουν την σχέση τους, οποιασδήποτε μορφής.
Είναι να σημαντικό να αναφερθεί εξ αρχής ότι ούτε η πανδημία, ούτε οι συνέπειες αυτής όπως ο εγκλεισμός, η τηλεργασία, η αναστολή εργασίας, τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να αποτελέσουν την αιτία να διαλυθεί μία σχέση. Αφορμή ναι, αλλά σίγουρα όχι αιτία. Όπως και με άλλες δύσκολες καταστάσεις π.χ. ανεργία, προβλήματα υγείας κ.λπ., οι ανθρώπινες σχέσεις πάντα θα δοκιμάζονται και τα άτομα που τις συνθέτουν θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να προχωρούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, να δείχνουν κατανόηση και να επικοινωνούν τα προβλήματα τους, με σκοπό την εύρεση λύσεων.
Στην περίπτωση που μία σχέση διαλύεται ή διαλύθηκε επειδή οι συνθήκες της καραντίνας προκάλεσαν προστριβές τις οποίες δεν μπόρεσαν τα μέλη της να διαχειριστούν επιτυχώς, τότε η σχέση είτε δεν είχε ισχυρές βάσεις, είτε είχε ήδη “ρωγμές”. Και η δύσκολη αυτή κατάσταση έφερε στην επιφάνεια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους που προϋπήρχαν. Είτε πρόκειται για την αδυναμία ή την μη-προθυμοποίηση του ενός ή και των δύο να δουλέψουν σκληρά για την επιβίωση της σχέσης τους, ιεραρχώντας το “εμείς” πάνω από το “εγώ”.
Υπάρχουν, λοιπόν, άνθρωποι που νιώθουν ότι η σχέση τους κλονίζεται από τις συνέπειες της πανδημίας, και καλό θα ήταν αρχικά να το επικοινωνήσουν, να το συζητήσουν ώστε να εντοπίσουν πιθανά αίτια που βρίσκονταν σε λανθάνουσα κατάσταση και οι συνθήκες της πανδημίες αποτέλεσαν την αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια, πχ λάθος τρόπος επικοινωνίας, έλλειψη κατανόησης, κυριαρχία του εγωκεντρισμού.
Εστιάζοντας βέβαια στην παρούσα κατάσταση, πράγματι έχει παρατηρηθεί αύξηση στα επίπεδα εκνευρισμού, ευερεθιστότητας και εριστικότητας σε ατομικό επίπεδο, που όμως μεταφέρεται στις σχέσεις με τους άλλους, όποιες και αν είναι αυτές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα άτομα που τους ενδιαφέρει να διατηρήσουν τη σχέση τους μπορούν προβούν σε ενέργειες προσωρινού χαρακτήρα που θα λειτουργήσουν ως καταπράυνση.
Πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να δώσουν χώρο και χρόνο στον άλλο όταν δεν έχει την διάθεση να συναναστραφεί ούτε με τον πιο κοντινό του πρόσωπο. Σε περίπτωση 24ωρης συνύπαρξης λόγω τηλεργασίας ή αναστολής εργασίας, να θέσουν τα όρια του χρόνου και χώρου που χρειάζονται για να λειτουργήσουν και να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός αυτών. Μπορούν, επίσης, να αναζητήσουν νέα οικιστικά χόμπι που θα μπορούν κάνουν μαζί ή ξεχωριστά, αν αυτό νιώθουν ότι χρειάζονται.
Εν ολίγης, ο διάλογος, η κατανόηση των αναγκών και ο σεβασμός των ορίων του άλλου αποτελούν το κλειδί για την προσαρμογή και διατήρηση των διαπροσωπικών μας σχέσεων σε συνθήκες πανδημίας.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash