Από την Εργοθεραπεύτρια του «Θάλπος Αττικής», Ευφροσύνη Καραχρήστου
Ημέρα Γης, ευχής έργο είναι να αποτελέσει αφορμή για στοχασμό και δυναμικότερη κινητοποίηση, για την διάσωση του πλανήτη μας, της Γης.
Τα Ηνωμένα Έθνη, όρισαν τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας της Μητέρας Γης», στις 22 Απριλίου [ΟΗΕ (A/RES/63/278)]. Όπως διαβάζουμε η πρωτοβουλία άνηκε στον Αμερικανό γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδότησε τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος.
Αρχικά η απόφαση υποστηρίχθηκε από 50 κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού, αναγνωρίζοντας ότι «η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας» και ότι είναι αναγκαίο «ο άνθρωπος να προωθήσει την αρμονία με τη φύση και τη Γη».
Την ημερομηνία αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ανθρώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη. Σήμερα η Ημέρα της Γης έχει φτάσει να εορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες. Όπως φαίνεται η κινητοποίηση είναι μεγάλη καθώς περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο, στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία. Είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης αλλά και του δικού μας!
Στα πλαίσια αυτά στο ΘΑΛΠΟΣ Αττικής δραστηριοποιηθήκαμε και γιορτάσαμε με τον δικό μας τρόπο την ημέρα αυτή. Αρχικά οργανώσαμε μια εκπαιδευτική ομάδα με θέμα την «Γη». Σε πρώτο επίπεδο ενημερώσαμε τους ενοίκους για τις σχετικές δράσεις που γίνονται στον κόσμο και έπειτα μάθαμε για τη ρύπανση των εδαφών από τα βιομηχανικά απόβλητα, τις χωματερές, τη «σφράγιση» και τη διάβρωση των εδαφών, τον εγκιβωτισμό των ρεμάτων, τα φράγματα των ποταμών, κ.λ.π. Έπειτα συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε και τελικά αναγνωρίσαμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Ακόμη συμφωνήσαμε ότι καθήκον όλων μας είναι να φροντίσουμε με πράξεις τη γη ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καθαρότερο και πιο υγιεινό περιβάλλον. Καταλήξαμε ότι είναι επένδυση για τη ζωή μας, να φροντίσουμε το «σπίτι» μας και να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές ένα όσο το δυνατόν καλύτερο περιβάλλον.
Σε δεύτερο επίπεδο, θέλοντας να εκπαιδευτούμε ακόμη περισσότερο αλλά και να αποτελέσουμε το καλό παράδειγμα στην αγάπη και την προστασία του πλανήτη δημιουργήσαμε με την μέθοδο του εστιασμού την γη και ζωγραφίσαμε τα στοιχεία της. Στοχεύσαμε στην ενθάρρυνση της επίγνωσης και της εξερεύνησης του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Τέλος με παρότρυνση εκφράσαμε ελεύθερα τις απόψεις μας και υπογραμμίσαμε την αναγκαιότητα της ενεργούς δράσης και της θετικής στάσης στην προστασία του περιβάλλοντος.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B7%CF%82
http://2gym-evosm.thess.sch.gr/drupal/?q=el/node/800
https://www.libver.gr/22%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B7%CF%83/