Κατά την διάρκεια των διακοπών έχουμε την ευκαιρία να μείνουμε περισσότερο στο σπίτι, να ξεκουραστούμε και να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια μας.
Ας το παραδεχτούμε όμως, περισσότερος χρόνος με την οικογένεια και με τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν η καθημερινότητα αλλάζει, πολλές φορές σημαίνει και περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των μελών της οικογενείας.
Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γονείς για να μειώσουν τις πιθανότητες να προκύψουν διαμάχες;
Διατηρείστε της δομή της καθημερινότητας
Τα παιδιά φυσικά χρειάζονται ένα διάλειμμα από τις σχολικές υποχρεώσεις και τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως πρέπει να λείψει εντελώς ο προγραμματισμός και η δομή από την καθημερινότητα τους για μέρες ή για όλη τη διάρκεια των διακοπών.
Συνδέστε, λοιπόν, την κάθε ημέρα με μια δραστηριότητα, ένα στόχο ή μια δουλειά που θα πρέπει να κάνετε με τα παιδιά. Διατηρήστε τις βασικές ρουτίνες της ημέρας (π.χ. γεύματα, ύπνος) όσο το δυνατό σταθερές, ώστε τελικά να διατηρηθεί σταθερή και η συμπεριφορά τους.
Μην αλλάζετε τους κανόνες
Αν δείξετε στα παιδιά ότι τα όρια- που έχετε προηγουμένως θέσει- αλλάζουν και ότι οι κανόνες χαλαρώνουν, στην ουσία διαμηνύετε ότι μπορούν να δοκιμάσουν να δουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν με τη συμπεριφορά τους, υπό τις νέες συνθήκες.
Κάντε ένα διάλειμμα κι εσείς όταν μπορείτε
Φυσικά αλλάζει και η δική σας καθημερινότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Περνάτε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας, με τα οποία φυσικά εμπλέκεστε έντονα συναισθηματικά και έχετε περισσότερους λόγους να νιώσετε και συναισθηματική πίεση, εκτός από χαρά και ευχαρίστηση. Κάντε ένα διάλειμμα αν το χρειαστείτε. Βρείτε 20 λεπτά για να διαβάσετε ένα βιβλίο και να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας, μόνοι σας. Σε πολλές περιπτώσεις, ο τρόπος για να αποφύγετε μια σύγκρουση είναι να πάρετε κάποια απόσταση από την κατάσταση.
Φυσικά οι γονείς θέλουν να περνούν ευχάριστο χρόνο με τα παιδιά τους. Προσπαθήστε να μείνετε εσείς σταθεροί στην αλλαγή των συνθηκών της καθημερινότητας σας και λειτουργείστε έτσι ως παραδείγματα με τη συμπεριφορά σας για τα παιδιά.
Χαρούμενες διακοπές!
Κατερίνα Τσίτση,
Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος, MSc
http://www.psyxologos-thermi.gr/