Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Αττικής» Μαρία Μακριδάκη
Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες, σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Όταν αναφερόμαστε στα τυχερά παιχνίδια συμπεριλαμβάνουμε: τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (κουλοχέρης κ.α.), το στοίχημα, τον ιππόδρομο, τα παιχνίδια τράπουλας και ζαριών σε λέσχες και καζίνο όπως και τον διαδικτυακό τζόγο.
Μιλώντας για τον εθισμό σε αυτά τα παιχνίδια δε θέλουμε να είμαστε αφοριστικοί αλλά να διευκρινίσουμε πρώτα και κύρια πότε η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια αποτελεί πρόβλημα. Oι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα τυχερά παιχνίδια μέσα από μία ρεαλιστική διάσταση. Αν και παίζουν με την ελπίδα να κερδίσουν άκοπα χρήματα, αναγνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να χάσουν, γι’ αυτό θέτουν όρια στα λεφτά που θα ξοδέψουν για αυτή τους τη διασκέδαση. Όταν όμως αυτή η ενασχόληση προκαλεί στον παίχτη οικονομικά, επαγγελματικά, διαπροσωπικά και συναισθηματικά προβλήματα τότε έχει χάσει τον έλεγχο και χρειάζεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που λέγεται εθισμός στον τζόγο.
Αν παίζετε λοιπόν τυχερά παιχνίδια αναρωτηθείτε: Χάνετε συχνά τον ύπνο σας σκεπτόμενοι τα τυχερά παιχνίδια; Έχετε προσπαθήσει επανειλημμένα να σταματήσετε να παίζετε αλλά δε μπορείτε; Έχετε δανειστεί χρήματα για να συνεχίσετε να παίζετε; Έχετε αισθανθεί ότι βιώνετε κατάθλιψη και απόγνωση εξαιτίας της συνεχούς ενασχόλησης σας με το τζόγο; Σκεφτήκατε να αυτοκτονήσετε, εξαιτίας των χρημάτων που έχετε χάσει;
Οι παθολογικοί παίχτες διέρχονται από τρεις φάσεις όταν παίζουν: τη φάση του κέρδους, των απωλειών και της απελπισίας. Η φάση του κέρδους όπως είναι φυσικό ασκεί μεγάλη γοητεία. Όταν κάποιος είναι πρωτάρης, δελεάζεται από την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, και την ευκαιρία να ξεχάσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του. Ενθουσιάζεται από το πρώτο κέρδος που έρχεται εύκολα και γρήγορα και τρέφει την ελπίδα πως έτσι θα υλοποιήσει τα όνειρά του. Αργά ή γρήγορα όμως έρχεται και η φάση των απωλειών. Ο παίχτης αρνείται να το δεχτεί και συνεχώς προσπαθεί να ‘ρεφάρει’, αυξάνει τα ποσά που τζογάρει, δανείζεται, λέει ψέματα. Όταν πλέον έχει φτάσει η φάση της απελπισίας, ο παίχτης είναι εκτός ελέγχου και αδιαφορεί για την προηγουμένη ζωή του, επίκεντρο της ύπαρξής του γίνεται ο τζόγος. Η συσσώρευση χρεών και η ανάγκη του να ξαναπαίξει, πολλές φορές τον αναγκάζει να παρανομήσει αν δε μπορεί να δανειστεί άλλο.
Oι συνέπειες της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια είναι βαριές. Τόσο για τον ίδιο τον παίχτη όσο και για την οικογένεια του. Καταρχήν ο παίχτης διακατέχεται συνεχώς από στρες και από τη σωματοποίηση αυτού, όπως πονοκεφάλους, υψηλή αρτηριακή πίεση και πεπτικές ενοχλήσεις. Παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης όπως διαταραχές ύπνου και απώλεια όρεξης, ευερεθιστότητα, απόσυρση. Η συχνή έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων, έχει μειωμένη κριτική ικανότητα και οδηγείται σε σύγχυση. Η προσοχή και η μνήμη του εξασθενούν. Η δουλειά του περνάει σε δεύτερη μοίρα και συχνά τη χάνει. Διαρρηγνύονται οι διαπροσωπικές του, οικογενειακές του και φιλικές του σχέσεις γιατί προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συχνή του απουσία από το σπίτι και από τις κοινωνικές υποχρεώσεις όπως και την τεράστια και συνεχή έλλειψη χρημάτων, οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο ψεμάτων και παραπλάνησης. Παγιδευμένος ο παίχτης από όλα τα παραπάνω σκέφτεται συχνά ως λύση την αυτοκτονία.
Αν ότι αναφέραμε παραπάνω σας είναι γνώριμο, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Η τηλεφωνική γραμμή 1114 λειτουργεί στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ, με στόχο την ενημέρωση και την παροχή βοήθειας σε σχέση με την προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο τόσο για τους ίδιους τους παίκτες, όσο και για τα μέλη της οικογένειάς τους και τα φιλικά τους πρόσωπα.
Βιβλιογραφία
- Tζόγος, Blaszczynski, A. (2003). Eκδόσεις: Eλληνικά Γράμματα, Αθήνα.
- www.kethea.gr