Τα κίνητρα ή αλλιώς οι κινητήριες δυνάμεις που οδηγούν τους ανθρώπους στον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια γενικότερα είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε τις κοινωνικές επιστήμες και αποτέλεσε αντικείμενο εξέτασης πολλών ερευνητών κοινωνιολογίας, ψυχαναλυτικής θεωρίας, ψυχολογίας, αλλά και ερευνητών που ασχολήθηκαν µε τη μελέτη του ελεύθερου χρόνου και του παιχνιδιού.
Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια δεν ξεκινά απ’ τη μια στιγμή στην άλλη αλλά σίγουρα μπορεί να λάβει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια «ασθένεια» που δεν έχει ορατά σημάδια ή συμπτώματα όπως συμβαίνει με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, παρ’ όλα αυτά δημιούργει τόσο παθολογικά όσο και ψυχολογικά συμπτώματα. Ο παίκτης αρνείται ή υποτιμά το πρόβλημα, κάνει αποτυχημένες βραχυπρόθεσμες προσπάθειες αποχής, λέει ψέματα, εκλογικεύει. Για μερικούς ανθρώπους ένα παιχνίδι τύχης μπορεί να γίνει ένας πραγματικός καταναγκασμός, όπου το πάθος λειτουργεί ως μέσω επίλυσης προβλημάτων και που οι εξαρτημένοι ακολουθούν τη λογική της εξάρτησής τους.
Όσον αφορά τα τυχερά παιχνίδια, η µια πλευρά των παικτών υποστηρίζει την άποψη, ότι τα πάντα εξαρτώνται από την τύχη, η οποία εάν τους ευνοήσει θα καταφέρουν να κερδίσουν, ενώ η άλλη πλευρά έχει υιοθετήσει την άποψη ότι τα πάντα είναι θέμα πιθανοτήτων και διαμορφώνουν τον τρόπο παιχνιδιού τους επιδιώκοντας να φέρουν µε το μέρος τους τις ευνοϊκές πιθανότητες (The originals, 2013).
Ο βασικότερος, ίσως, παράγοντας που ωθεί το άτομο στον τζόγο είναι η προσδοκία του κέρδους και μάλιστα του μεγάλου, του σημαντικού κέρδους, χωρίς να απαιτείται να καταβληθεί μεγάλος κόπος ή ιδιαίτερη προσπάθεια. ∆εν υπάρχει παίκτης, σε οποιοδήποτε είδος τζόγου, ο οποίος να µην προσδοκά κέρδος. Εξίσου σημαντικός όμως, παράγοντας, είναι η λεγόμενη συγκίνηση του παιχνιδιού. Τα τυχερά παιχνίδια φέρουν το στοιχείο του ανταγωνισμού, ενώ η απόλαυση του τζόγου συνδέεται µε την συναισθηματική διέγερση. Η όλη διαδικασία του στοιχήματος, του παιχνιδιού και του αποτελέσματος, είτε αυτό είναι θετικό για τον παίκτη είτε όχι, συναρπάζει και χαρίζει σε ορισμένους παίκτες µια ανείπωτη ευχαρίστηση, γεγονός που ορισμένοι, αρκετά εύστοχα, αποδίδουν µε τον όρο «ηδονή του τζόγου».
Οι επιπτώσεις που συνήθως συνοδεύουν τον παίκτη είναι οικονομικά προβλήματα, όπως χρέη και ελλείμματα, κοινωνικά προβλήματα, όπως απώλεια εργασίας και φίλων, εγκατάλειψη εστίας, έξωση, προβλήματα στο γάμο, διαζύγιο, διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά της οικογένειας, εγκληματικότητα και φυλάκιση, ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και απόπειρα αυτοκτονίας.
Το άτομο σταματάει να κάνει πράγματα που κάποτε τα απολάβανε, αλλάζει τον τρόπο ύπνου, φαγητού ή σεξ, δεν κάνει τα πράγματα, όπως τα παρουσιάζει ή ζητάει συχνά συγνώμη, δεν φροντίζει τον εαυτό του ή αγνοεί τις υποχρεώσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στην οικογένεια, χρησιμοποιεί πιο συχνά αλκοόλ ή άλλες ουσίες, δεν φροντίζει όπως πρέπει τα παιδιά του ή λείπει στα οικογενειακά γεγονότα.
Όταν καταλάβει κάποιος, ότι έχει εθιστεί ο ίδιος ή κάποιος από το περιβάλλον του στα τυχερά παιχνίδια, θα πρέπει να ζητήσει την ανάλογη βοήθεια από ειδικούς (ψυχολόγους, ψυχίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς και οικογενειακούς θεραπευτές), που απαρτίζουν ομάδες υποστήριξης και θεραπείας σε διάφορα προγράµµατα.
Γραμμή βοήθειας για τον τζόγο: 1114