Από την Εργοθεραπεύτρια του «Θάλπος Αττικής», Ευφροσύνη Καραχρήστου
Μαμά σε όλες τις γλώσσες σημαίνει το ίδιο, μια λέξη που εκπέμπει την ίδια τρυφερότητα σε όποια ήπειρο, πόλη ή χώρα την ακούσεις. Όσο κι αν τα χρόνια περνούν, οι εποχές αλλάζουν, η καθημερινότητα των ανθρώπων μεταλλάσσεται, η μητρική αγάπη θα μένει ίδια, ανεξαρτήτως συνθηκών, περιστάσεων, συνηθειών [2].
Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας, είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Όπως και σε πολλές άλλες χώρες έτσι και στην Ελλάδα, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μάη[1].
Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, όπου κάθε άνοιξη γινόταν μια μεγάλη εορτή αφιερωμένη στη θεά Γαία, την επονομαζόμενη «Μεγάλη Μητέρα» [1,3].
Πιο συγκεκριμένα η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού αποτελεί την προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας [1].
Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και συγκεκριμένα από το 1914 αρχικά ως εθνική εορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε σταδιακά ως Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας [3]. Όπως μελετάμε η εορτή αυτή προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Ενώ λίγο αργότερα, η Julia Ward Howe (1870) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο [1].
Η μητέρα είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόσωπο μέσα στην οικογένεια. Είναι παρούσα σ’ όλες τις περιόδους ανάπτυξης του παιδιού. Ο ρόλος της μητέρας στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού είναι άμεσος. Άλλωστε η μητέρα, είναι το πρώτο πρόσωπο που θα αντικρύσει το νεογέννητο βρέφος και το ίδιο πρόσωπο, που θα καταβάλει τα μέγιστα στην αγωγή και κοινωνικοποίησή του.
Η μητέρα αποτελεί πρωταρχικό φορέα στην ανάπτυξη του παιδιού, στην ολοκλήρωση και κατά συνέπεια στην προσαρμογή του μέσα στην κοινωνία. Το παιδί δέχεται την επίδρασή της, δημιουργεί την εικόνα κάποιας συμπεριφοράς κι ανάλογα ενεργεί. Έτσι, η μητέρα έχει υποχρέωση να δώσει στο παιδί τα κατάλληλα ερεθίσματα και τις ευνοϊκές εκείνες συνθήκες που είναι απαραίτητες, για να μπορέσει να προσαρμοστεί στο κοινωνικό περιβάλλον.
Ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας-παιδιού, είναι και οφείλει να είναι, άριστος, γιατί από αυτόν εξαρτάται η ομαλή συναισθηματική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.
Μια μητέρα θεωρείται καλή και ότι έχει επιτύχει στο ρόλο της, όταν δεν περιμένει ανταπόδοση στα μητρικά ένστικτά της, όταν στην άπλετη και αγνή αγάπη προς το παιδί της, δεν υπάρχουν κερδοσκοπικά στοιχεία και η ίδια δεν αποβλέπει σε τίποτα, παρά μόνο στο καλύτερο για το ή τα παιδιά της [4].
Σήμερα, ο ρόλος της μητέρας είναι τόσο πολύπλοκος, αφού την ίδια στιγμή πρέπει να είναι γυναίκα, σύζυγος και επαγγελματίας, που αυτή η Παγκόσμια Ημέρα έρχεται να υπογραμμίσει το μεγαλείο της προσφοράς της [3].
Γιορτή της μητέρας, λοιπόν, σήμερα! Και να μια ευκαιρία ώστε να εκφράσουμε στη γυναίκα που μας έδωσε τη ζωή και μας φρόντισε, την αγάπη μας. Μπορούμε να κάνουμε λίγα στα τόσα πολλά που εκείνη έκανε. Όμως με κάτι απλό, όπως για παράδειγμα με λίγα λουλούδια, μ’ ένα φιλί και ένα απλό «ευχαριστώ», μπορούμε να δείξουμε το σεβασμό μας, αλλά και την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα μας προσφέρει. Κάτι τέτοιο είναι αρκετό για να την κάνει ευτυχισμένη [5].
ΠΗΓΕΣ
[1]https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82
[2]https://www.athensvoice.gr/culture/photography/73110_mama-pantoy-simainei-idio
[3]https://www.tovima.gr/2013/05/10/society/tin-kyriaki-giortazoyn-oi-miteres-olis-tis-gis/
[4]https://paroutsas.jmc.gr/family/mother.htm
[5] http://www.psyxologos.info/?p=462
PHOTO CREDIT: Liana Mikah