Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
Ζώντας σε μία εποχή όπου τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δοκιμάζεται από φτώχεια, πόλεμο, καθεστώτα βίας, φυσικές καταστροφές και επιδημίες, η λέξη αλληλεγγύη αποκτά αυτομάτως μεγαλύτερη βαρύτητα. Και δεν είναι μία απλή λέξη, αλλά αποτελεί αξία, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε αν θέλουμε να αποκαλούμαστε άνθρωποι.
Η αλληλεγγύη, είναι το ηθικό καθήκον της αλληλοβοήθειας, της υποχρέωσης που έχουν τα μέλη μιας ομάδας να υποστηρίζονται και να ενισχύονται αμοιβαία. (1)
Το γεγονός ότι ανήκουμε σε διάφορες υποομάδες, όπως φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές, οικονομικές, πολιτικές, ταξικές κ.α., αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, που επιτελεί διαφόρους σκοπούς. Είναι σημαντικό για το άνθρωπο – ως κοινωνικό ων – να νιώθει ότι ανήκει σε μία ομάδα μαζί με άλλους, που να μοιράζεται ορισμένα κοινά και να νιώθει ασφάλεια μέσα σε αυτήν. Έτσι ικανοποιείται και η σημαντική ανάγκη του ανήκειν, σύμφωνα με την πυραμίδα αναγκών του Maslow. Όμως όλες αυτές οι υποομάδες, πολλές φορές μας οδηγούν στο να ξεχνάμε τη βασική και μεγάλη ομάδα στην οποία ανήκουμε, την ομάδα των ανθρώπων.
Όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τους ίδιους φόβους, τα ίδια πάθη. Και μπορεί να έχουμε πολλές διαφορές μεταξύ μας, αλλά οι ομοιότητες είναι περισσότερες. Είναι ανούσιο να υπερηφανευόμαστε για την εθνική, θρησκευτική, ταξική κ.τ.λ. ταυτότητα μας, αν δεν είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι, αν δεν υπερισχύει δηλαδή η ανθρωπιά μας. Το να προσφέρουμε βοήθεια βάσει διακρίσεων αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, το να βοηθάμε όσο μας επιτρέπουν οι δυνατότητες μας, αυτό είναι.
Η αλληλεγγύη δεν είναι μια εκδήλωση οίκτου του ισχυρού προς τον αδύνατο, αλλά η έκφραση της ανάγκης ενότητας του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο. (2) Είναι η συνειδητή επιλογή να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, παραμερίζοντας τις διαφορές.
Θεωρώντας λοιπόν ότι η αλληλεγγύη, είναι μία από τις θεμελιώδεις και παγκόσμιες αξίες που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων τον 21ο αιώνα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2005, καθιέρωσε η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης, να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Δεκεμβρίου.
Πιο επίκαιρη από ποτέ αυτή η εποχή, μας δίνει τηδυνατότητα να αποδείξουμε ο καθένας μας ξεχωριστά, ότι αξίζουμε να φέρουμε τον τίτλο «άνθρωπος».
ΠΗΓΕΣ:
[1]http://www.greek-language.gr/
[2]https://www.paraskhnio.gr/anthropismos-kai-allileggyi/
PHOTO CREDIT: Perry Grone