
Από την Κοινωνική Λειτουργό του «Θάλπος Αττικής», Μαρίνα Νικολάου
Τα Χριστούγεννα έχουν φτάσει και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεκινήσει την αναζήτηση αγοράς δώρων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα . Η ημέρα της Πρωτοχρονιάς δημιουργεί σε μικρούς και μεγάλους ενθουσιασμό και ανυπομονησία. Τα παιδιά ψάχνουν για το δώρο που θα ζητήσουν και γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη….
Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, τις μέρες των γιορτών, γίνεται ανταλλαγή δώρων. Στη χώρα μας έχει επικρατήσει τα δώρα να τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης την Πρωτοχρονιά. Αυτή η κίνηση αγάπης και η διάθεση για προσφορά στα αγαπημένα μας πρόσωπα, φαίνεται να έχει παρερμηνευτεί λίγο στις μέρες μας. Ο συμβολισμός των δώρων που κάνουμε στα παιδιά, μοιάζει να έχει χάσει το νόημά του.
Συχνά ακούμε τα παιδιά να κάνουν παράπονα και να απογοητεύονται από τα δώρα που τους παίρνουν οι γονείς τους. Η απογοήτευση αυτή προέρχεται από τις υψηλές προσδοκίες των παιδιών, τα οποία θέλουν τα δώρα τους να είναι ακριβά. Εστιάζουν δηλαδή στην ποσότητα και στο κόστος του δώρου και όχι στη χειρονομία. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε, κατά τη διάρκεια της επιλογής δώρου σε ένα παιδί, ότι αυτή η χειρονομία γίνεται για να δώσουμε χαρά στο παιδί και να του μάθουμε την αξία της διαδικασίας του παιχνιδιού. Ένα παιχνίδι για να είναι εντυπωσιακό δεν χρειάζεται να είναι ακριβό, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας, να μάθουμε το παιδί να χρησιμοποιεί την φαντασία του και να παίρνει χαρά μέσα από αυτό.
Είναι καλό να αναρωτηθούμε εάν το κριτήριό μας είναι να κάνουμε χαρούμενο το παιδί ή αν απλώς προσπαθούμε να καλύψουμε συναισθηματικά κενά μέσω της απόκτησης υλικών πραγμάτων. Συχνές εκφράσεις που ακούμε είναι: «Θέλω να καταλάβει πόσο πολύ το αγαπάω», «Θέλω να μη νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με τα άλλα παιδιά/συμμαθητές του/της », «Θέλω να είναι χαρούμενο». Χαρίζοντας ένα δώρο μεγάλης αξίας ή μεγάλες ποσότητες πραγμάτων , αρκετοί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο ευχαριστούν περισσότερο το παιδί. Στην πραγματικότητα όμως, δίνοντας πολλά δώρα στα παιδιά, δημιουργούμε πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη ευγνωμοσύνης. Το παιδί συνηθίζει να αναμένει τα δώρα του (συγκεκριμένης ποσότητας ή κόστους), με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητικό και να μην εκτιμά αυτά που λαμβάνει. Προσπαθώντας να δώσουμε σε ένα παιδί το μεγαλύτερο ή το πιο ακριβό δώρο, στέλνουμε ένα επικίνδυνο μήνυμα, ότι η αγάπη μετριέται με το μέγεθος ή τη γενναιοδωρία του δώρου που δίνουμε. Ακόμη ένα πρόβλημα όταν δίνουμε πολλά δώρα είναι η υπερδιέγερση. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν μπορούν να απασχοληθούν με ένα αντικείμενο τη φορά. Τα πολλά παιχνίδια δεν επιτρέπουν στα παιδιά να αφοσιωθούν, να εστιάσουν και να εμπεδώσουν τα ερεθίσματα που δέχονται.
Ένα μεγάλο ποσοστό οικογενειών στην χώρα μας αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Η οικονομική κρίση επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας και συχνά προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στο γονέα , λόγω της αδυναμίας του να προσφέρει στα παιδιά του τα υλικά αγαθά που επιθυμούν. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν ότι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι αγάπη, στήριξη, φροντίδα ουσιαστικό χρόνο με τους γονείς τους και όχι υλικά αγαθά. Επίσης είναι σημαντικό να καταφέρουν να περάσουν και στα παιδιά τους το σημαντικότερο μήνυμα των γιορτών, τη συντροφικότητα, την προσφορά και την καλοσύνη.
Ας προβληματιστούμε λοιπόν, τι έχει σημασία για εμάς, τι τοποθετείται κάτω από το δέντρο ή ποιοι θα βρίσκονται γύρω από αυτό;
PHOTO CREDIT: Oleg Sergeichik