
Δεν είναι τυχαίο που οι εικόνες διακοπών στο μυαλό μας περιλαμβάνουν θαλάσσια στοιχεία. Ή που πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να συνταξιοδοτηθούν σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος. Όταν είσαι δίπλα στη θάλασσα προκαλούνται αυθόρμητα συναισθήματα ηρεμίας και δέους.
Έρευνες ήρθαν να επιβεβαιώσουν πως το να ζούμε κοντά στη θάλασσα μπορεί πράγματι να ωφελήσει την ψυχική μαςευεξία.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan μελέτησαν τους κατοίκους του Wellington, αστική πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας. Οι μεν κάτοικοι βρίσκονταν κοντά σε θαλάσσιες περιοχές έχοντας θέα την θάλασσα της Τασμανίας ή τον Ειρηνικό ωκεανό και οι δε έβλεπαν δάση ή τεχνητά πάρκα. Το αποτέλεσμα ήταν πως εκείνοι που ζούσαν κοντά στο νερό ανέφεραν σημαντικά λιγότερο ψυχολογικό στρες.
Έχουμε ακούσει πολλές μελέτες να υποστηρίζουν τη θετική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην ψυχική υγεία και την καθημερινή επαφή με τη φύση. Αλλά η έρευνα του Michigan για πρώτη φορά δείχνει την ύπαρξη θετικής επιρροής στην υγεία όσων έχουν επαφή με την θάλασσα, έστω και οπτική. Δηλαδή, να βλέπουν το υγρό στοιχείο έστω κι από χιλιόμετρα μακρυά.
Ο πραγματικός στόχος της έρευνας ήταν να τονίσει την δύναμη που έχει η φύση στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη φυσικής ομορφιάς. Είναι γνωστό πως η ύπαρξη του υγρού ή πράσινου στοιχείου ενισχύει την φυσική και κοινωνική δραστηριότητα των κατοίκων με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το άγχος.
“Πράσινες και θαλάσσιες περιοχές αναγνωρίζονται ως θεραπευτικές και μειώνουν τα επίπεδα του ψυχολογικού στρες αφού προσφέρουν χαλαρωτικό φόντο στις κατοικημένες γειτονιές,” λέει ο επικεφαλής της έρευνας.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα της νεοζηλανδέζικης έρευνα, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν τα στατιστικά της ψυχικής υγείας των ατόμων με το μέρος όπου κατοικούσαν.
Αυτό που βρήκαν είναι ότι δεν υπάρχει σημαντικό όφελος στους ανθρώπους που ζουν κοντά σε πράσινες περιοχές, αλλά υπάρχει όφελος για εκείνους που ζουν κοντά στο νερό. Ακόμα και όταν διαχώρισαν τα άτομα δημογραφικά με βάση την ηλικία, το φύλο και το εισόδημα, υπήρχε ακόμα βελτίωση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που ήταν κοντά στη θάλασσα.
Ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα εμφανίζεται και σε αντίστοιχες έρευνες που έλαβαν χώρα στην Αμερική. Η Χαβάη βαθμολογήθηκε πρώτη στη λίστα με τους πιο ευτυχισμένους και υγιείς κατοίκους, σύμφωνα με το ετήσιο Gallup Well-Being Index.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εύρεση αποτελεσματικών τρόπων για την θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Τον Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) είχαν μια συνάντηση σχετικά με το πώς θα δημιουργηθεί μια παγκόσμια ατζέντα για την ψυχική υγεία, αποκαλώντας το κρίσιμο ζήτημα ίδιου επιπέδου με αυτού που βρισκόταν ο HIV / AIDS πριν 20 χρόνια και είναι διατεθειμένοι να κάνουν σημαντικές επενδύσεις.
Εφόσον οι παραθαλάσσιες περιοχές προσφέρουν καλύτερη ψυχική ευεξία, η κοινωνία θα μπορούσε να επενδύσει στο να οικοδομήσει παραθαλάσσιες γειτονιές, προσιτές οικονομικά για τον μέσο άνθρωπο.
Ακόμα και όταν η επιλογή να ζήσουμε κοντά στη θάλασσα δεν μας δίνεται, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μικρές εξορμήσεις κοντά σε αυτή.
Colby Itkowitz