
Η κατάθλιψη συνήθως είναι απόρροια παραγόντων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε-ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μια απόλυση ή οικονομικά προβλήματα. Όμως, οι μικρές επιλογές που κάνεις καθημερινά μπορούν να επηρεάσουν την διάθεσή σου περισσότερο απ’ ότι φαντάζεσαι.
Οι συνήθειες με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η καθημερινή άσκηση, καθώς και ο τρόπος που περπατάς μπορούν να επηρεάσουν την ευτυχία σου χωρίς να το καταλάβεις. Ευτυχώς αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αλλάξουν. Διάβασε τους 11 τρόπους με τους οποίους σαμποτάρεις την καλή σου διάθεση και τι μπορείς να κάνεις για να αντιστραφούν.
Καμπουριάζεις όταν περπατάς
Το πώς νιώθουμε μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που περπατάμε, ενώ ισχύει και το αντίστροφο σύμφωνα με έρευνα. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να περπατήσουν με τους ώμους κατσουφιασμένους και με την ελάχιστη δυνατή κίνηση στα χέρια, βίωσαν πιο αρνητικά συναισθήματα από εκείνους που είχαν ζωντάνια στο βηματισμό τους.
Κρατήστε το πιγούνι σας ψηλά και ρίξτε τους ώμους προς τα πίσω για να αποκτήσετε μια πιο αισιόδοξη ματιά.
Φωτογραφίζεις τα ΠΑΝΤΑ
Βασίλισσα του Instagram, άκου. Το να παίρνεις φωτογραφίες κάποια γεγονότα εμποδίζει την ικανότητά σου να θυμάσαι τις στιγμές. Οι συμμετέχοντες μιας έρευνας επισκέφτηκαν ένα μουσείο και καθώς παρατηρούσαν τα εκθέματα, τραβούσαν παράλληλα φωτογραφίες. Μετά από την επίσκεψη,αποδείχθηκε πως εκείνοι που διαρκώς έπαιρναν φωτογραφίες δυσκολευόταν να θυμηθούν τα αντικείμενα,σε αντίθεση με εκείνους που απλά τα παρατηρούσαν. “Ο φακός αποτελεί πέπλο μπροστά από τα μάτια μας και εμείς δεν συνειδητοποιούμε τη ύπαρξή του.” υποστηρίζει η Diedra Clay.
Επικεντρώσου στα αντικείμενα όταν τραβάς φωτογραφίες ή ακόμα καλύτερα στάσου λίγο πιο πίσω και απόλαυσέ τα. Απορρόφησε την ομορφιά και γίνε συμμέτοχος στην δραστηριότητα. Αυτά είναι δύο πράγματα που θα σε κάνουν ψυχικά πιο δυνατό.
Επιτρέπεις σε έναν τραμπούκο (bully) να κλέψει τον καλό σου εαυτό
Το bullying δεν σταματά όταν τελειώνεις το σχολείο. Παραπάνω από τον 70% των εργαζομένων πέφτουν κατά κάποιο τρόπο θύματα του bullying στην καριέρα τους. Η Erin Leonard αναφέρει πως το να πραγματοποιείται συνεχής επίθεση στο χώρο της περηφάνιας και της αυτοεκτίμησης, μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό. Σε κάνει συναισθηματικά ευάλωτο. Μπορεί να σε αποτρέψει ακόμα και να σηκωθείς το πρωί και να πας στην δουλειά.
Κλείσε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου ώστε να συζητήσετε την φυσική και ψυχική σου υγεία. Αφότου έχεις εντοπίσει και κατανοήσει με προσοχή τις καθημερινές σου συμπεριφορές, ακολούθησε ένα πλάνο δράσης.
Δεν γυμνάζεσαι
Σκέψου πως εάν ασκείσαι τρεις φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος να πάθεις κατάθλιψη μειώνεται κατά 19%. Ερευνητές έχουν εντοπίσει συσχέτιση ανάμεσα στην σωματική δραστηριότητα και την κατάθλιψη. Άνθρωποι με κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανό να ασκηθούν, ενώ εκείνοι που ασκούνται είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που ασκείσαι, ο κίνδυνος να εμφανιστεί κατάθλιψη μειώνεται κατά 6 %.
Βγες έξω και κουνήσου. Δεν χρειάζεται να είναι για πολλή ώρα – περπάτησε όταν πηγαίνεις σε εξωτερικές δουλειές, χρησιμοποίησε τις σκάλες – κάθε δραστηριότητα θα βοηθήσει το μυαλό σου να κουνηθεί.
Κωλυσιεργείς
Σκέψου κάτι που πρέπει να κάνεις και συνεχώς αναβάλλεις. Εάν ο λόγος είναι επειδή βαριέσαι ή απλά δεν θέλεις να το κάνεις, δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Εάν, όμως, το αποφεύγεις επειδή σου προκαλεί άγχος ή επειδή φοβάσαι την αποτυχία, τότε το να καθυστερείς την διεκπεραίωσή του μόνο νευρικότητα μπορεί να προκαλέσει.
Πριν αρχίσεις να κάνεις αυτό που σε αγχώνει, κάνε κάτι που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις: άκουσε λίγη μουσική, πήγαινε για τρέξιμο, κάνε κάτι που σε βοηθάει να διώξεις το άγχος. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να βάλεις λίγη διασκέδαση αντί άγχος.
Βρίσκεσαι σε μία τοξική σχέση
“Έχω πολλούς πελάτες που υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος, οι οποίοι δεν συνειδητοποιούν ότι οφείλεται στην τοξική σχέση που βρίσκονται.,” υποστηρίζει ο Leonard. “Αυτό υποθάλπει την αυτοεκτίμησή τους. Οι σύντροφοί τους τους έχουν κάνει να πιστεύουν πως είναι εγωιστές και ανίκανοι. Σε πολλές περιπτώσεις, παίρνει χρόνια στους ανθρώπους για να αντιληφθούν ότι τα αρνητικά αυτά συναισθήματα προέρχονται από την σχέση τους και ότι οι ίδιοι έχουν διαλυθεί συναισθηματικά.”
Εντόπισε τα σημεία εκείνα που ίσως σε προσβάλλουν στη σχέση σου με τον σύντροφό σου. Ζήτησε από έναν ειδικό, ένα μέλος της οικογένειάς σου ή έναν φίλο να σε βοηθήσει να τα αναγνωρίσεις.
Παίρνεις την ζωή πολύ σοβαρά
Σκοντάφτεις στο πεζοδρόμιο και αντί να γελάσεις, νιώθεις αμηχανία και ντροπή; Βρες τρόπους να γελάς περισσότερο γιατί το γέλιο αποτελεί φάρμακο για την κατάθλιψη και το άγχος.
Ψάξε το χιούμορ μέσα στην καθημερινότητά σου. Παρακολούθησε μια αστεία εκπομπή, άκουσε μια διασκεδαστική ραδιοφωνική εκπομπή ή ξόδεψε τον χρόνο σου με φίλους που σε κάνουν να γελάς. Ακόμα, θα μπορούσες να κάνεις εθελοντισμό με παιδιά, πραγματικά λένε τα πιο ξεκαρδιστικά πράγματα.
Δεν κοιμάσαι
Ο ύπνος επηρεάζει τα πάντα. Επηρεάζει τις συναισθηματικές και ψυχικές μας ικανότητες, ακόμα και το πώς λειτουργεί το σώμα μας. Ο ύπνος αποτελεί μέσο για την αναγέννηση του σώματός μας και χωρίς αυτόν το σύστημα δυσλειτουργεί. Καθόρισε ακριβώς πόσο χρόνο ύπνου χρειάζεσαι.
Προσπάθησε να ανακαλύψεις τις αιτίες για τις οποίες δεν κοιμάσαι αρκετά και έπειτα κάνε ότι χρειάζεται για να δημιουργήσεις ένα ξεκούραστο περιβάλλον.
Δεν μένεις ποτέ μόνος
Ανάμεσα στα παιδιά, την δουλειά, τον γάμο και άλλες υποχρεώσεις, αδυνατείς να βρεις χρόνο να μείνεις μόνος (και το να κλειδώνεσαι στο μπάνιο δεν μετράει). Οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία του να βρίσκει κανείς χρόνο για τον εαυτό του, είτε είναι δέκα λεπτά, είτε μια ώρα, είτε μια μέρα. Αλλιώς η κατάθλιψη και η νευρικότητα ελλοχεύουν.
Προγραμμάτισε μια συνάντηση με εσένα. Και το πιο σημαντικό, υιοθέτησε το.
Δεν μιλάς σε “κανέναν”
Εάν κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείς τα μηνύματα, το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου, τότε πρέπει να καταλάβεις πως αυτό δεν αποτελεί πραγματική κοινωνική επαφή (και το να πιάσεις συζήτηση με τον μπαρίστα του μαγαζιού που παίρνεις καφέ σίγουρα δεν μετράει). Όλα αυτά δεν είναι πραγματικές συζητήσεις που μπορούν να μας επιτρέψουν να καταλάβουμε τους γύρω μας. Αντιθέτως, αποδυναμώνουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας. Έχουμε μάθει στις εικονικές επαφές και όχι σε αυτές πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό έχει αντίκτυπο στην ικανότητα και το ενδιαφέρον μας να μείνουμε στην ίδια αίθουσα με ένα άτομο και να πραγματικά να επικοινωνήσουμε μαζί του.
Στο τέλος της ζωής μας, ο αριθμός των διαδικτυακών μας φίλων δεν έχει σημασία, ενώ οι φίλοι έχουν. Προγραμμάτισε μια συνάντηση με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν συνεργάτη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Είμαστε ένοχοι για την πολυπραγμοσύνη μας. Τρώμε στο γραφείο μας, κοιτάζουμε την σελίδα του Facebook ενώ βλέπουμε τηλεόραση και επίσης γράφουμε μηνύματα στο κινητό διαρκώς. Έρευνες δείχνουν πως παρόλο που οι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο παραγωγικούς όταν κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό το θέμα, καθίστανται ανίκανοι να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά.
Είναι πραγματικά απλό. Άσε κάτω το τηλέφωνο, κλείσε την τηλεόραση και δώσε προσοχή στο τι κάνεις και τι συμβαίνει γύρω σου. Επίτρεψε στον εγκέφαλό σου να επεξεργαστεί οτιδήποτε κάνεις σε πραγματικό χρόνο. Ίσως να είναι ότι καλύτερο θα μπορούσες να κάνεις για την ψυχική σου υγεία.