Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας» Εύη Τσικρικού
Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος Καλαμάτας» γιόρτασε τα 10 χρόνια λειτουργίας της και προσφοράς στην ψυχική υγεία στην πόλη της Καλαμάτας.
Η υψηλής φροντίδας και προστασίας Μονάδα «Θάλπος Καλαμάτας» προσφέρει καθημερινά θαλπωρή στους 15 φιλοξενούμενους της, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες ψυχικές διαταραχές, οι οποίοι παλαιότερα διέμεναν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα, όμως, γιόρτασε και ο οργανισμός «Αθηνά-Κοινωνική Μέριμνα» αφού το «Θάλπος Καλαμάτας» αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ίδρυσης και πορείας του στον χώρο της ψυχικής υγείας.
Μένοντας πάντα πιστό σε αυτήν του στην πορεία, άδραξε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την περίσταση, συγκεντρώνοντας κοινωνικούς φορείς και συλλόγους της πόλης, για ένα σημαντικό σκοπό που αφορά όλους – το κοινωνικό στίγμα.
Στον προαύλιο χώρο της Μονάδας, δίπλα στον κήπο τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι ένοικοι, συγκεντρώθηκαν οι καλεσμένοι της εκδήλωσης μαζί με τους εργαζόμενους του «Θάλπος Καλαμάτας» ώστε να συζητήσουν για το κοινωνικό στίγμα, ο καθένας από την σκοπιά του.
Οι φορείς που τοποθετήθηκαν για το κοινωνικό στίγμα, ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους και τελικά εξέφρασαν την επιθυμία τους για συνεργασία σε τοπικό επίπεδο με το «Θάλπος Καλαμάτας» είναι οι εξής:
- Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, Ξενώνας «Η Kιβωτός»
- Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας
- Σύλλογος Ατόμων με εμπειρία Καρκίνου «Ξαναρχί-ΖΩ»
- Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος Τ.Τ. Μεσσηνίας & Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης Μεσσηνίας
- Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Καλαμάτας
Όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση ήταν εξίσου εύστοχα και σημαντικά. Έγινε αναφορά στο κοινωνικό στίγμα μέσα από το έργο του κάθε φορέα/συλλόγου.
Ο κύριος Ανδρέας Υφαντής, ψυχίατρος-Διευθυντής της Ε.Σ.Υ. ΚΨΥ-Γ.Ν. Καλαμάτας, αναφέρθηκε στον «αυτό-στιγματισμό, ο οποίος αποτελεί τεράστιο εμπόδιο και τροχοπέδη στο κομμάτι της θεραπείας», ενώ πρόσθεσε ότι «εάν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δεν οργανωθούν και δεν ασκήσουν πίεση, τότε πολλά πράγματα δεν προχωράνε.»
Από την σκοπιά της αναφέρθηκε η κυρία Πολυτίμη Κυπραίου, πρόεδρος του συλλόγου «Ξαναρχί-ΖΩ», στο γεγονός ότι «πολλοί αποφεύγουν να πουν το όνομα της ασθένειας. Πολλές φορές οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ή βιώνουν τον καρκίνο, προσπαθούν να κρατήσουν μυστικό και κουβαλούν μόνοι τους το βαρύ φορτίο της ασθένειας τους μόνο και μόνο για να μην έρθουν αντιμέτωποι με την αρνητική στάση, τον οίκτο του κοινωνικού περίγυρου τους.»
Εύστοχα πρόσθεσε η κυρία Δήμητρα Μιχαλοπούλου, ψυχολόγος στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, ότι «ισχυρές δυνάμεις μέσα στην οικογένεια, στον χώρο εργασίας αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, επιβάλλουν τη μυστικότητα, την αποσιώπηση και καταπολεμούν και εμποδίζουν την δημόσια αποκάλυψη. Συνεπώς παρατηρούμε ένα συνεκτικό δίκτυο που προωθεί την αποσιώπηση μπροστά στον φόβο του στίγματος.»
Ο κύριος Γιάννης Κακούλας, ψυχολόγος και επόπτης του «Θάλπος Καλαμάτας», ανέφερε ότι «το στίγμα πάει χέρι-χέρι με την άγνοια, είναι η σκιά του στίγματος. Παντού υπάρχουν σημεία που δημιουργούν διακρίσεις, από τα ρούχα που μπορεί να φοράει κάθε άνθρωπος έως το αμάξι που οδηγεί μέχρι το χρώμα του, εάν είναι πρόσφυγας, εάν είναι ψυχικά ασθενής.»
Η κυρία Αγγελική Μαλαπέτσα, πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος Τ. Τ. Μεσσηνίας και κοινωνική λειτουργός στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Καλαμάτας, ανέφερε ότι «πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της εξωστρέφειας» ως καλή πρακτική για την καταπολέμηση του στίγματος.
Η κυρία Μαρία Κενσαλή, επιστημονικά υπεύθυνη και εργοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνία, πρόσθεσε ότι «άγνοια σημαίνει διαιώνιση του κοινωνικού στίγματος, οπότε ξεκινώντας από την ενημέρωση των εργαζομένων, των γονέων, των συγγενών για το τι είναι ψυχική ασθένεια, τι είναι αναπηρία, τι είναι αυτισμός και ύστερα με την ενημέρωση της κοινότητας, σιγά σιγά μπορούμε όλοι οι φορείς σε συνεργασία να κάνουμε πολλά πράγματα προς τα έξω».
Στο τέλος της συζήτησης, όλοι καλωσόρισαν την πρωτοβουλία του «Θάλπος Καλαμάτας» να ενωθούν οι δυνάμεις όλων των φορέων, ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα ενάντια στο στίγμα, μέσα από μικρές δράσεις σε τοπικό επίπεδο, διανθίζοντας την με ιδέες για τον τρόπο που μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Σε ευχάριστο και φιλικό κλίμα, με συνοδεία μουσικής από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», συνεχίστηκε η γιορτή του «Θάλπους Καλαμάτας» για τα 10 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του στην ψυχική υγεία.