Ακόμα μία έρευνα που έρχεται να υποστηρίξει ότι τα social media δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχική μας υγεία αφού όπως υποστηρίζει η υπέρμετρη χρήση τους μπορεί να μας προκαλέσει έλλειψη αυτοπεποίθησης, νευρικότητα αλλά και στρες.
Οι σέξι και αισθησιακές εικόνες «τέλειων» γυναικών σε διαφημίσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν σε αύξηση των συναισθηματικών προβλημάτων που παρατηρούνται στα κορίτσια νεαρής ηλικίας, όπως αποδεικνύουν πρόσφατα στοιχεία.
Τα κορίτσια ηλικίας 11-13 ετών είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να ανησυχούν για την εμφάνισή τους, να έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης ή να εμφανίσουν νευρικότητα εξαιτίας της πίεσης και του στρες που βιώνουν.
Η αύξηση του ποσοστού των κοριτσιών που υποφέρουν από προβλήματα συναισθηματικής φύσης μπορεί να συνδέεται με το στρες που προκαλείται από τις εικόνες γυναικών, οι οποίες προβάλλονται ως σεξουαλικά αντικείμενα στο Facebook, το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο University College London.
Σύμφωνα με μια έρευνα που έκαναν σε 1.600 μαθητές, παρατηρείται μια αύξηση στο χρόνο που τα παιδιά αφιερώνουν στην ενασχόλησή τους με τα social media, κάτι που σε συνδυασμό με την πίεση που νιώθουν για καλές επιδόσεις στο σχολείο μπορεί να συμβάλλει στο γεγονός αυτό.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Adolescent Health, συνέκρινε δείγματα αναφορικά με την ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας από το 2009 και 2014.
Οι ερευνητές είχαν ζητήσει από τα κορίτσια και τα αγόρια που συμμετείχαν στην έρευνα να αναφέρουν πόσο συχνά ένιωθαν ανησυχία, δυστυχία, νευρικότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης, φόβο και πόσο συχνά υπέφεραν από πονοκεφάλους και αδιαθεσία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποσοστά των κοριτσιών που αισθάνονται θλίψη ή νευρικότητα αυξήθηκαν. Ακόμη, το ποσοστό εκείνων που υπέφεραν από προβλήματα συναισθηματικής φύσης αυξήθηκε από 13% το 2009 σε 20% (ένα στα πέντε) το 2014.
«Πέντε χρόνια είναι ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και γι’ αυτό μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι είδαμε μια τέτοια αλλαγή στα ποσοστά, που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των κοριτσιών» σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Dr Elian Fink.
«Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τα σημαντικά και αυξανόμενα συναισθηματικά προβλήματα που αναφέρονται από κορίτσια νεαρής ηλικίας σήμερα. Δε μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα γιατί τα προβλήματα αυξάνονται, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδέονται με αυτό. Αυτοί μπορεί να είναι από το στρες για τις σχολικές επιδόσεις μέχρι την αυξανόμενη σεξουαλικοποίηση και αντικειμενικοποίηση που αμβλύνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» εξήγησε από την πλευρά της η Dr Miranda Wolpert.
Διαβάστε ακόμα
Ψεύτικος ο κόσμος! Δείτε πώς η ζωή μας «χάνεται» μέσα στην ψηφιακή πραγματικότητα (βίντεο)