Η αποσύνδεση από τη φύση μπορεί να επηρεάσει σημαντικές πτυχές της ζωής του παιδιού. Από το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του εντέρου μέχρι την ψυχική υγεία και τον τρόπο που σκέφτεται, αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα.
Το να παίζει ένα παιδί στη φύση συνήθιζε να αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητας, αλλά οι ερευνητές ανακαλύπτουν πως στις δυτικές χώρες αποτελεί σπάνια δραστηριότητα εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο που ζούμε, τα μέρη που ζούμε και την πρόοδο της τεχνολογίας.
Η Καναδή ερευνήτρια Alan Logan δηλώνει πως «Η σύνδεση με τη φύση που γίνεται κατά την παιδική ηλικία επηρεάζει σημαντικά την σωματική και ψυχική υγεία του μετέπειτα ενήλικα. Και αυτό δεν έχει αποδειχθεί από μία ή δύο έρευνες, αλλά από δεδομένα πολλών ερευνών που έχουν διασταυρωθεί και έχουν αποδείξει αυτή τη σύνδεση.»
Η κυρία Logan ήταν από τους βασικούς ομιλητές στο Συνέδριο «Παιδί και Φύση» που έλαβε χώρα στο Πέρθ και προσέλκυσε ειδικούς από όλο τον κόσμο. Η ίδια δήλωσε πως η φύση έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους και την κατάθλιψη.
«Ακόμα και η θέα από το παράθυρο ενός ακαδημαικού ή εργασιακού χώρου, μπορεί να επηρεάσει το στρες, ακόμα και τις επιδόσεις του μαθητή ή του εργαζόμενου αντίστοιχα.
Η έρευνα έδειξε επίσης πως η φύση έχει θετικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Ακόμα, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι σχετίζονται μεταξύ τους.
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που αφορά τη σύνδεση με τη φύση από μικρή ηλικία είναι η ανάπτυξη της εμπάθειας, η ικανότητα δηλαδή του ατόμου να κατανοεί και να λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη και τα συναισθήματα των άλλων ατόμων.»
Η φύση ενθαρρύνει τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις
Η έκθεση στη φύση έχει εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ατόμου, υποστηρίζει η παιδίατρος και καθηγήτρια Susan Prescott από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.
«Όταν βρισκόμαστε στη φύση ερχόμαστε σε επαφή με όλα τα είδη μικροβίων, εκτιθόμαστε στο φως του ήλιου καρπώνοντας τα οφέλη της Βιταμίνης D, και φυσικά ασκούμαστε σωματικά.
Αυτά επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει κάθε διάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας.»
Ο τέως επικεφαλής της έρευνας Lyn Beazley υποστηρίζει πως επιβάλλεται τα παιδιά να βιώνουν εμπειρίες στη φύση διότι βοηθά σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Αναρωτούνται για διάφορα θέματα και κάνουν ερωτήσεις κάθε είδους.
«Γιατί ο ουρανός είναι μπλε; Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι τη μέρα; Γιατί το γρασίδι είναι πράσινο;»
«Όταν αναρωτιούνται και διατυπώνουν αυτές τις ερωτήσεις, τότε είναι που ο εγκέφαλος διεγείρεται, αναπτύσσεται και κάνει καινούριες συνδέσεις για τη ζωή.»
Ο καθηγητής Beazley λέει πως πρωτίστως οι γονείς και οι κηδεμόνες ευθύνονται για τη διασφάλιση της σύνδεσης του παιδιού με τη φύση και έπειτα το σχολείο.