από την υπεύθυνη δημιουργικής απασχόλησης Μαρία Γαϊτανάρου
Στο «Θάλπος Καλαμάτας» εμπνεόμαστε από το Halloween και κατασκευάζουμε υπέροχες κολοκύθες!
Οι αναφορές στις κολοκύθες χρονολογούνται από πολλούς αιώνες. Το όνομα κολοκύθα προέρχεται από την ελληνική λέξη για το “μεγάλο πεπόνι”, που είναι “pepon” . Η λέξη “Pepon” έγινε στη γαλλική γλώσσα “ponpon”. Και στα αγγλικά το “ponpon” έγινε “Pumpion”. Ο Σαίξπηρ αναφέρεται στην «pumpion” στις «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ». Οι Αμερικανοί άποικοι άλλαξαν “pumpion” σε “pumpkin”. Η «κολοκύθα» αναφέρεται σε διάφορους μύθους και παραδόσεις. Το πιο γνωστό από αυτά τα παραμύθια στην Ελλάδα είναι η «Σταχτοπούτα».
Το Χαλογουίν (Halloween) γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day), καθώς για την καθολική Εκκλησία είναι στις 1 Νοεμβρίου.
Οι ειδικοί διαφωνούν για τις απαρχές αυτής της εορτής. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ανέκαθεν ήταν χριστιανική γιορτή. Άλλοι πιστεύουν ότι πολλές από τις παραδόσεις του Χάλογουιν έχουν τις ρίζες τους στις κελτικές γιορτές τέλους της σοδειάς, ιδιαιτέρως στον ιρλανδικό εορτασμό του Samhain, ο οποίος ενσωματώθηκε αργότερα στο χριστιανικό εορτολόγιο.
Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά..
Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από έναν παλιό ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και φαρσέρ Τζακ και κάθε Χάλογουιν οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες, κολοκύθες, βάζανε μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη Τζακ.