Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Αττικής», Μαρία Μακριδάκη
Πόσο επιλεκτική είναι η προσοχή μας; Πριν διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το τεστ δείτε αν θέλετε το σχετικό σύντομο βίντεο (διάρκειας < 1:30 λεπτά) και μετρήστε πολύ προσεκτικά πόσες ακριβώς πάσες ανταλλάσσει οι ομάδα με τις λευκές μπλούζες.
Το πείραμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1999. Οι ερευνητές Simons και Chabris πραγματοποίησαν μια αρκετά γνωστή μελέτη πάνω στην παρατηρητικότητα γνωστότερη ως το πείραμα με τον αόρατο γορίλλα.
Αλήθεια… είδατε έναν γορίλλα στο βίντεο που μόλις παρακολουθήσατε ενώ μετρούσατε τις πάσες;
Το πείραμα έχει ως στόχο να δείξει πόσο επιλεκτική είναι η προσοχή μας. Το βίντεο κινείται σε τέτοιο ρυθμό που μπορείς σχετικά εύκολα να μετρήσεις τις πάσες. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων όμως στο πείραμα δεν παρατήρησαν ότι στη μέση του τεστ, ένας άντρας με κοστούμι γορίλλα περπάτησε στο γήπεδο κάνοντας ένα μικρό χορευτικό πριν φύγει τελείως από το πλάνο. Ήταν τόσο απορροφημένοι από το μέτρημα, που ο άνθρωπος ντυμένος γορίλας ήταν εντελώς αόρατος για αυτούς. Όταν οι ερευνητές τους εξηγούσαν στη συνέχεια ότι υπήρχε ένας γορίλας στο βίντεο, αυτοί απορημένοι το αρνήθηκαν, πιστεύοντας ότι θα τον είχαν προσέξει!
Η μελέτη αυτή μας δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι καλούνται να παρακολουθήσουν ένα έργο, εστιάζουν τόσο έντονα σε αυτό το στοιχείο που μπορεί να χάσουν άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Συχνά οι άνθρωποι υπερεκτιμούν την ικανότητα τους να κάνουν αποτελεσματικές πολλαπλές εργασίες (multitasking). Βλέπουμε ότι η προσοχή μας είναι ιδιαίτερα επιλεκτική, κατά συνέπεια πάρα πολλά πράγματα από όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν τα παρατηρούμε καν. Μπορεί να νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο ως έχει, αλλά χάνουμε πολλά πράγματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Δυστυχώς είναι εύκολο να ξεγελαστούμε από εύκολα τρικ και αυταπάτες και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας πονηρέψει γιατί πάντα θα βρίσκονται αόρατοι γορίλλες στη ζωή μας.
Βιβλιογραφία
http://theinvisiblegorilla.com/
Photo Credits
Elena Taranenko via Unsplash