η Θάλπος γράφει…
Τον όρο εισήγαγε ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi ο οποίος έκανε έρευνες δεκαετιών προκειμένου να μελετήσει το φαινόμενο σε βάθος. Ο Csikszentmihalyi περιγράφει την ψυχολογική ροή ως «βέλτιστη εμπειρία» κατά την οποία βιώνουμε πολύ έντονα θετικά συναισθήματα.
Η ψυχολογική ροή, ωστόσο, μπορεί να επιτευχθεί κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποκειμενική αντίληψη του ατόμου για την ύπαρξη ή μη ισορροπίας μεταξύ των ικανοτήτων του και του βαθμού πρόκλησης του εκάστοτε έργου.
Το έργο θα πρέπει να έχει ένα στοιχείο πρόκλησης που να μην είναι υπερβολικά δύσκολο αλλά ούτε και ανιαρό.
Έχει περισσότερες πιθανότητες να βιώσει κάποιος ψυχολογική ροή όταν ασχολείται με δομημένες δραστηριότητες που έχουν σαφείς στόχους όπως η τέχνη, ο αθλητισμός και η εργασία.
Κατά τη διάρκεια της ψυχολογικής ροής, το άτομο απορροφάται σε τέτοιο βαθμό από τη δραστηριότητα που εκτελεί, με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται σχεδόν αυτόματη. Και ενώ έχει το αίσθημα του απόλυτου ελέγχου, χάνει την αυτό-συνειδητότητα και γίνεται ένα με το περιβάλλον του. Το άτομο βιώνει επίσης μετασχηματισμό του χρόνου, έχοντας την αίσθηση ότι οι ενέργειες γίνονται είτε πιο αργά, είτε πιο γρήγορα. Το κυριότερο, όμως, χαρακτηριστικό της ψυχολογικής ροής που μπορεί να βιώσει κανείς, είναι η απόλαυση και η ευχαρίστηση που του προσφέρει.
Εσείς πότε βρεθήκατε τελευταία σε κατάσταση ψυχολογικής ροής;
Πηγές:
Photo by Pixabay from Pexels