Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας» Εύη Τσικρικού
Καθώς εξετάσαμε τις επιδράσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ aka Emotional Quotient) στις επιδόσεις της εργασίας Εξαρτάται η επαγγελματική μας σταδιοδρομία από τη Συναισθηματική Νοημοσύνη;, θα εξετάσουμε πώς η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Η ομοφωνία μεταξύ των ψυχολόγων είναι ότι το IQ αντιπροσωπεύει μόνο το 10-25% της επιτυχίας στην ζωή. Ένας καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της επιτυχίας στη ζωή – και στις διαπροσωπικές σχέσεις – είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Δηλαδή η ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να διαχειριζόμαστε και να επικοινωνούμε με τα συναισθήματά μας και να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα στα συναισθήματα άλλων ανθρώπων.
Όταν πρόκειται για την προσωπική ζωή του ατόμου, υπάρχει σίγουρα ένα ευρύ φάσμα απόψεων σχετικά με το τι είναι και δεν είναι σωστό. Αν και υπάρχουν κάποιες σχέσεις που μπορεί να διατηρηθούν χωρίς προσδοκίες από τη μία πλευρά ή την άλλη, αυτές είναι πολύ σπάνιες και συνήθως περιορίζονται στις σχέσεις γονέων-παιδιού (και ούτε αυτές είναι πάντοτε εφαρμόσιμες). Η διατήρηση συνεχιζόμενων υγειών σχέσεων με τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους μας και τους συντρόφους μας, απαιτεί σε κάποιο βαθμό συναισθηματική νοημοσύνη.
Η επιτυχία μίας ρομαντικής σχέσης ή και φιλίας μπορεί όντως να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμβατότητα των επιπέδων της συναισθηματικής νοημοσύνης των δύο ατόμων, μαζί φυσικά με τις εμπειρίες,τις αξίες και τα άλλα χαρακτηριστικά της κάθε προσωπικότητας.
Βέβαια, το να έχουν και οι δύο παρόμοιο βαθμολογικά EQ, δεν σημαίνει ότι το ζευγάρι αυτομάτως θα έχει επιτυχημένη σχέση. Καθώς μπορεί π.χ. ο ένας να είναι συναισθηματικά κατασταλαγμένος αλλά να μην έχει αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και ο άλλος να είναι πολύ επικοινωνιακός αλλά να παλεύει συνεχώς με την συναισθηματική του ανασφάλεια. Αυτό, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην σχέση, παρόλο που και οι δύο μπορεί να έχουν υψηλό EQ. Μπορούν, όμως, να το αξιοποιήσουν ούτως ώστε να «δουλέψουν» μαζί τα δύσκολα σημεία της σχέσης τους.
Εν τω μεταξύ, ένα άτομο με υψηλό EQ έχει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες του από τις προηγούμενες σχέσεις του, ώστε να μην προβεί στα ίδια λάθη. Αλλά χρειάζεται προσοχή αυτή η διαδικασία, καθώς οι προηγούμενες εμπειρίες μας μπορούν να μας προκαταβάλλουν για το άτομο μπροστά μας και να προβούμε σε λανθασμένους συλλογισμούς.
Tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε:
Γνωρίστε τον εαυτό σας
Η αυτογνωσία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του EQ, καθώς η βαθιά κατανόηση του εαυτού σας παρέχει πιο ακριβείς αντιλήψεις για το πως αλληλεπιδράτε με τους άλλους.
Δεχθείτε την καλοπροαίρετη κριτική
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι δεκτικοί στο να ακούσουν και να εξετάσουν τα σχόλια των άλλων. Είτε συμφωνείτε είτε όχι με τις απόψεις των άλλων, η θεώρηση των σχολίων αυτών μπορεί να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε «μέρη» του εαυτού σας, καθώς και να αναγνωρίσετε εάν οι συμπεριφορές σας έχουν τις επιπτώσεις που επιθυμείτε ή όχι.
Προσδιορίστε τα (έντονα) συναισθήματά σας
Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε το συναισθηματικό λεξιλόγιο σας, θα σας βοηθήσει επίσης να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δείτε πιο καθαρά τον τρόπο που αντιδράτε.
Ενσυναίσθηση
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι σε θέση να «μπουν στην θέση του άλλου», χωρίς όμως να ταυτιστούν. Εξετάζοντας τις καταστάσεις από την οπτική των άλλων θα καταλάβετε καλύτερα τους γύρω σας. Και αυτή η γνώση θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε με αυτούς πιο αποτελεσματικά.
Να είστε ενεργοί ακροατές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων
Η ακρόαση αποτελεί μια δυναμική χειρονομία, καθώς αυτό βοηθάει στην αποσυμφόρηση μιας τεταμένης ατμόσφαιρας και στην πιο γρήγορη επίλυση μιας σύγκρουσης.
Όπως υποστηρίζει και ο Dr. Goleman, το θετικό είναι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί. Γεγονός αισιόδοξο για όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και κατ’ επέκταση την ζωή τους.
Πηγές:
- www.universalclass.com
- www.twoofus.org
- www.ei.yale.edu
- www.mindbodygreen.com