Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
Η τελειομανία, όσον αφορά την επιστήμη της ψυχολογίας, είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που προσδιορίζεται από την προσπάθεια ενός ατόμου για το “αλάνθαστο” και τον καθορισμό υψηλών προδιαγραφών απόδοσης, συνοδευόμενα από επικριτικές αυτό-αξιολογήσεις και άγχος για τις αξιολογήσεις των άλλων.
Τι καλύτερο προσόν για κάποιον το να αγωνίζεται να έχει άψογη συμπεριφορά, να θέτει υψηλούς στόχους και να νοιάζεται για τις αξιολογήσεις των άλλων. Ακούγεται σαν ένα πραγματικά επιτυχημένο άτομο – γενικότερα στην ζωή του – αλλά και με τρομερές προοπτικές για επαγγελματική σταδιοδρομία.
Μόνο που στην πραγματικότητα η τελειομανία αποτελεί συχνά τον αναστολέα στο εκάστοτε επίτευγμα. Φανταστείτε ότι στοχεύετε συνεχώς στην τελειότητα. Όχι στο μεγαλείο, όχι στην υπεροχή, αλλά στην πραγματική τελειότητα. Το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποτύχει. Η επίτευξη της τελειότητας είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Οι τελειομανείς μετράνε την αξία τους από το πόσο ικανοί είναι να κατορθώσουν αυτήν την τελειότητα, από το κατά πόσο μπορούν να επιτύχουν. Και αν τα επιτεύγματα δεν επιτυγχάνονται, τότε γίνονται πολλοί σκληροί και άδικοι με τον εαυτό τους.
Οι διαφορές του τελειομανή ανθρώπου από τον άνθρωπο που θέλει και προσπαθεί να επιτύχει, είναι ότι ο δεύτερος έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι θα υπάρξουν φορές που θα φέρει εις πέρα κάτι σωστά ολοκληρωμένο έως την τελευταία λεπτομέρεια, αλλά θα υπάρξουν και φορές που δεν θα τα καταφέρει αυτή την τελειότητα. Έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα τέλεια σε όλους τους τομείς και ότι θα χρειαστεί να βάλει προτεραιότητες και να αφήσει κάτι για αργότερα ή να μην το κάνει τέλειο όπως θα ήθελε ιδανικά. Έχει αποδεχτεί ότι θα κάνει λάθη, αλλά ξέρει ότι μέσα από αυτά τα λάθη θα μάθει κάτι.
Η πιο σημαντική διαφορά τους είναι ότι ο δεύτερος είναι πιο ευτυχισμένος. Θα στεναχωρηθεί μεν με τα λάθη του ή για μία αναβολή που χρειάστηκε να κάνει αλλά δεν θα αποδιοργανωθεί, δεν θα νιώσει απογοήτευση, άγχος, απαισιοδοξία. Δεν θα χάσει πολύτιμο χρόνο από την ζωή του προσπαθώντας να τα κάνει όλα “μεμιάς” και μάλιστα τέλεια, αλλά θα θέσει προτεραιότητες.
Χρειάζεται πολλή και σκληρή ψυχολογική δουλειά με τον εαυτό μας για να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιδίωξη μας για τελειότητα είναι μάταιη. Αρκετός κόσμος που έχει το χαρακτηριστικό της τελειομανίας αναγκάζεται να απευθυνθεί σε ειδικό επειδή κλονίζεται η ψυχική του υγεία, δεν μπορεί να διαχειριστεί το άγχος τους, παύει να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητα του και στις διαπροσωπικές του σχέσεις, και παρουσιάζει διαταραχές όπως πχ. κατάθλιψη ή έχει προκύψει εθισμός.
Πηγές:
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/headshrinkers-guide-the-galaxy/201407/nobody-is-perfect
https://medium.com/samsung-internet-dev/perfectionism-anxiety-and-learning-to-be-kind-to-yourself-e3c23710704
PHOTO CREDIT: Kevin Ku