Κάθε λιγότερη ώρα βραδινού ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο θλίψης, βίας και αυτοκτονικών τάσεων. Σύμφωνα με την εισηγήτρια της έρευνας, Άνταμ Γουίνσλερ, “Γονείς, εκπαιδευτικοί και θεραπευτές χρειάζεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο ρόλο που παίζει ο ύπνος στην πρόληψη ψυχικών διαταραχών των νέων.”
Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τα αποτελέσματα του επαρκούς ύπνου στην ψυχική υγεία, σε αντιδιαστολή με αυτά του μη επαρκούς ύπνου. Μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στον περιοδικό “Youth and Adolescence” αξιολογεί πώς κάθε λιγότερη ώρα ύπνου κοστίζει στους εφήβους ανάλογα.
Οι ερευνητές εξέτασαν ένα εθνικά πολύμορφο δείγμα 27.939 μαθητών γυμνασίου από τα προάστια της Βιρτζίνια. Παρόλο που οι έφηβοι χρειάζεται να κοιμούνται το βράδυ κατά μέσο όρο εννιά ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, μόνο το 3% των μαθητών ανέφερε πως το τηρεί και το 20% πως κοιμάται πέντε ώρες ή ακόμα και λιγότερο. Ο μέσος όρος ποσότητας ύπνου ανήλθε στις 6.5 ώρες την ημέρα. Αφού ελήφθησαν υπόψη συγκεκριμένες μεταβλητές, όπως η οικογενειακή κατάσταση και το οικογενειακό εισόδημα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κάθε ώρα χαμένου ύπνου αντιστοιχεί σε αύξηση των πιθανοτήτων να αισθανθεί ο έφηβος θλίψη και απελπισία κατά 38% , να σκεφτεί την αυτοκτονία κατά 42% , να προσπαθήσει να αυτοκτονήσει κατά 58% και να πράξει βία κατά 23%.
Αυτά τα συμπεράσματα δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί απαραίτητα αυτά τα προβλήματα. Αντιθέτως, η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία. “Αλλά η πλειοψηφία των ερευνητικών συμπερασμάτων υποστηρίζουν την αιτιώδη κατεύθυνση η έλλειψη ύπνου να οδηγεί σε προβλήματα και όχι η αντίστροφη,” λέει η εισηγήτρια της μελέτης Adam Winsler, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason. Η έλλειψη ύπνου μειώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ακόμα περισσότερο επηρεάζει κρίσιμους τομείς στους οποίους ακόμα και καλά ξεκούραστοι έφηβοι δυσκολεύονται, όπως εκτελεστικές λειτουργίες, αυτοέλεγχος και κρίση. “Γονείς, εκπαιδευτικοί και θεραπευτές χρειάζεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο ρόλο που παίζει ο ύπνος στην πρόληψη ψυχικών διαταραχών των νέων,” αναφέρει η Winsler.