Από την Ψυχολόγο του «Θάλπος Καλαμάτας», Εύη Τσικρικού
Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό… λέει μια λαϊκή και σοφή παροιμία, η οποία μας προτρέπει να πράττουμε ευεργετικά σε κάποιον που το έχει ανάγκη, χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα.
Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την καλοσύνη με τη φιλανθρωπία. Φυσικά και υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ τους, αλλά η εκδήλωση καλοσύνης, δεν αφορά μόνο την υλική βοήθεια προς το συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Η καλοσύνη μπορεί να εκδηλωθεί με ένα “ευχαριστώ”, ένα ζεστό χαμόγελο, μία “καλημέρα”, μία εξυπηρέτηση, μία παραχώρηση της θέσης μας στην ουρά ενός γκισέ, κ.τ.λ.
Για οποιαδήποτε πράξη καλοσύνης κάνουμε, δεν περιμένουμε ανταπόδοση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επιβραβευόμαστε. Έρευνα έχει δείξει ότι το να είμαστε ευγενικοί σε άλλους, μπορεί πραγματικά να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους με διάφορους τρόπους.
Πράττοντας με καλοσύνη ή ακόμα και στη θέαση μιας τέτοιας πράξης, παράγεται η ορμόνη ωκυτοκίνη – γνωστή ως «ορμόνη αγάπης» – η οποία προκαλεί την απελευθέρωση νιτρικού οξέος στα αιμοφόρα αγγεία, πράγμα που τα διαστέλλει, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Ενώ η απελευθέρωση ενδορφινών που προκαλεί, λειτουργεί σα φυσικό παυσίπονο. Αισιοδοξία και υγιή καρδιά λοιπόν, είναι τα οφέλη της καλοσύνης, αλλά δε σταματά εκεί.
Οι πράξεις καλοσύνης έχουν θετική επίδραση στην ψυχική μας υγείας και κατ’ επέκταση, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Καταρχάς βοηθάνε στην αντιμετώπιση καταθλιπτικών συναισθημάτων, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης η οποία με τη σειρά της, ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου μας.
Η ευγένεια βελτιώνει επίσης, τη διάθεση, την κατάθλιψη και το άγχος. Πιο συγκεκριμένα, διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης που – εκτός του ότι θεραπεύει τις πληγές – τονώνει και αυξάνει το αίσθημα της ευτυχίας. Ενισχύει τις κοινωνικές επαφές, καθώς βοηθά στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, μειώνοντας την “απόσταση” μεταξύ των ανθρώπων και μετριάζει το άγχος και την επιθετικότητα.
Το πιο σημαντικό όλων όμως, είναι ο αντίκτυπος που έχει η καλοσύνη στον τρόπο που βλέπουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας, στην αυτοεκτίμηση μας και στο γεγονός ότι μπορεί να αναδομήσει πλήρως την αντίληψη μας, για το τι μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους.
Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η ευγένεια έχει θεμελιώδη σημασία για την ανθρώπινη ύπαρξη. Οι άνθρωποι είμαστε τα μόνα θηλαστικά, με παρατεταμένη περίοδο φροντίδας και περίθαλψης, σε σύγκριση με τα άλλα πλάσματα, τα οποία βασίζονται στην υποστήριξη για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, πριν να γίνουν αυτοδύναμα. Είμαστε ανίσχυροι κατά τη γέννηση και εξαρτόμαστε από την καλοσύνη των φροντιστών μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ως εκ τούτου, η καλοσύνη είναι στο DNA μας.
Μία πράξη καλοσύνης λοιπόν, μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση μας, επίσης αποτελέσματα έρευνας έχουν δείξει, πως όταν έχουμε καλή διάθεση γινόμαστε πιο ευγενικοί, δημιουργώντας έτσι μία υπέροχη αμφίδρομη σχέση που συνεχώς προσφέρει!
Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) καθιερώθηκε το 2000 για τις 13 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement), που συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις – μέλη του Κινήματος. Διότι η καλοσύνη είναι ένα θεμελιώδες μέγεθος της ανθρώπινης κατάστασης, που γεφυρώνει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας και πολιτικής.
Πηγές:
https://exploringyourmind.com/many-benefits-kind/
https://medium.com/the-mission/how-the-power-of-kindness-impacts-your-life-and-others-f8f5a895400
https://theconversation.com/five-reasons-why-being-kind-makes-you-feel-good-according-to-science-92459
Photo Credit: Travis Grossen