Από την Επικοινωνιολόγο, Μαριάννα Δουκάκου
Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Βία δε θεωρείται μόνο η σεξουαλική όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά κάθε μορφή βίας ή εκμετάλλευσης η οποία μπορεί να είναι σωματική, πνευματική, λεκτική, ψυχολογική ή χρηματοοικονομική. Η διάκριση και η βία κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια και η αναγνώριση για την ισότητα και τα δικαιώματα των δύο φύλων είναι αλληλένδετες έννοιες οι οποίες είναι ελλιπείς στα γενικότερα κοινωνικά πλαίσια που έχουν σκοπό τη διατήρηση της εξουσίας και του ελέγχου.
Φέτος, η παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ για την εξάλειψη της βίας, υποστηρίζει όλες τις γυναίκες με θέμα το ‘Orange the World: #HearMeToo’, χρησιμοποιώντας το πορτοκαλί χρώμα το οποίο συμβολίζει την αλληλεγγύη και με ένα ξεκάθαρο μήνυμα «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να σταματήσει τώρα, όλοι παίζουμε το δικό μας ρόλο σε αυτό», σύμφωνα με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Kο Guterres.
Παράλληλα στην Ελλάδα, με το τηλεοπτικό σποτ «Δεν είσαι (η) μόνη» η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ενθαρρύνει όλες τις γυναίκες που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν βία να σπάσουν τα δεσμά της σιωπής και του φόβου τα οποία συνήθως συντηρούνται από χρόνια και κατεστημένα στερεότυπα. Η Γενική Γραμματέας, κυρία Φωτεινή Κούβελα, ενθαρρύνει “όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις να απευθυνθούν στις υπηρεσίες των δομών της ΓΓΙΦ και εμπιστευόμενες την ποιότητά τους, να λάβουν δωρεάν και εχέμυθα όλες εκείνες τις παροχές που συστάθηκαν ακριβώς για να τους προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους.”.
Παρακολουθείστε το εν λόγω σποτ με ακουστική περιγραφή εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=0lIsZsR5kGo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3QzVcfeyGpnCvwC-nayzC9jJ_eHTt6owBIWiUExm9rzXGrqTRHwcgyUns
Μερικά (ανησυχητικά) στατιστικά*:
• Μία στις τρεις γυναίκες υπόκειται σε φυσική ή σεξουαλική βία καθόλη τη διάρκεια της ζωής της, συνήθως από κοντινό της πρόσωπο.
• Μόνο το 52% των παντρεμένων γυναικών ή σε σχέση, αποφασίζει ελεύθερα για τις σεξουαλικές τους σχέσεις, την αντισύλληψη και την υγεία τους
• Παγκοσμίως, περίπου 750 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν μέχρι σήμερα, έχουν παντρευτεί πριν τα 18 τους ενώ 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα.
• Παγκοσμίως, μία στις δύο γυναίκες έχει σκοτωθεί από το σύντροφο της ή από μέλος της οικογένειας της, και τρεις από τις τέσσερις γυναίκες και κορίτσια έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
• Η βία στις γυναίκες αποτελεί σημαντική και σοβαρή αιτία θανάτου και αναπηρίας στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία όπως ο καρκίνος καθώς αποτελεί και σημαντική αιτία ασθενιών σε μέγεθος μεγαλύτερο από τα τροχαία ατυχήματα και τη μαλάρια μαζί.
*(πηγή UN.ORG)
PHOTO CREDIT: LUIS GALVEZ