Το διαζύγιο είναι μια επώδυνη εμπειρία που μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου, καθώς στην πραγματικότητα σημαίνει απώλεια. Ενδεικτικά τα συναισθήματα που κυριαρχούν κατά τη διαδικασία του διαζυγίου είναι:
- Θυμός: Όταν ο χωρισμός συνοδεύεται από συνεχείς συγκρούσεις για θέματα πρακτικά, αλλά κυρίως και για θέματα που αφορούν την προσωπικότητα των συζύγων, τότε ο θυμός είναι το κυρίαρχο συναίσθημα (Χατζηχρήστου, 1999).
- Ματαίωση, απόρριψη: Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν έντονες συγκρούσεις, εκείνος που εγκαταλείπεται, αισθάνεται ότι απορρίπτεται σαν προσωπικότητα συνολικά και γι’ αυτό αισθάνεται ματαιωμένος.
- Φόβος για το αύριο, αδυναμία, ανασφάλεια: Η συνειδητοποίηση ότι μετά τον χωρισμό ο κάθε ένας από τους πρώην συζύγους θα είναι μόνος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών, δημιουργεί έντονο φόβο και ανασφάλεια. Κάτω από την επίδραση των συναισθημάτων αυτών, τα προβλήματα φαίνονται διογκωμένα, πράγμα που δημιουργεί την ψευδαίσθηση – ίσως – της αδυναμίας να τα αντιμετωπίσει.
- Συναισθηματική προσκόλληση: Ο σύζυγος που εγκαταλείπεται μπροστά στον φόβο της απώλειας και της μοναξιάς, νοιώθει απόλυτα προσκολλημένος σ’ αυτόν που φεύγει. Δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τον πρώην σύντροφό του. Το συναίσθημα αυτό, όταν είναι πολύ έντονο, μπορεί να οδηγήσει και στην αυτοκτονία. Όμως τις περισσότερες φορές το συναίσθημα αυτό αμβλύνεται με την πάροδο του χρόνου. Όσο μάλιστα λιγότερο επικοινωνούν μεταξύ τους οι πρώην σύζυγοι, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα κατευνάζεται το συναίσθημα αυτό.
Όλα τα παραπάνω συναισθήματα συνήθως οδηγούν στην κατάθλιψη, είτε και τους δύο πρώην συζύγους είτε τον ένα μόνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή συνέπεια για τις γυναίκες και μάλιστα εμφανίζεται και πιο έντονα σ’ αυτές απ’ ότι στους άντρες (Νόβα – Καλτσούνη, 2002). Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως από τότε που διαταράσσονται σοβαρά οι σχέσεις του ζευγαριού και συνεχίζεται και μετά το διαζύγιο.
Μια άλλη επίπτωση όλων των συναισθημάτων ενός διαζυγίου είναι η αποδιοργάνωση και η ψυχική ανισορροπία, πράγμα που έχει επιπτώσεις και στη συμπεριφορά. Άντρες και γυναίκες που βιώνουν έντονα τα παραπάνω συναισθήματα και παρουσιάζουν ταυτόχρονα και κατάθλιψη, πέφτουν σε μια κατάσταση χάους και εκδηλώνουν βίαιη και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά. Πολλές φορές μάλιστα τα άτομα αυτά χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη ή φαρμακευτική αγωγή με ηρεμιστικά.
Συμπερασματικά, οι συνέπειες ενός διαζυγίου είναι τραυματικές και επώδυνες και μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ψυχική υγεία των συζύγων. Όταν μάλιστα υπάρχουν και παιδιά, επηρεάζονται και αυτά. Γι’ αυτό καλό θα ήταν τα ζευγάρια, πριν φτάσουν στο διαζύγιο, να απευθύνονται σε ειδικούς, οικογενειακούς συμβούλους, ώστε να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σχέση τους. Αλλά ακόμα κι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο έγκαιρα, οι ειδικοί σύμβουλοι μπορούν να βοηθήσουν τους πρώην συζύγους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του διαζυγίου τους.
Βιβλιογραφία:
- Νόβα-Καλτσούνη, Χ. (2004). Κείμενα κοινωνιολογίας του γάμου και της οικογένειας. Αθήνα:-Εκδόσεις Τυπωθήτω.
- Χατζηχρήστου, Χ. (1999). Ο χωρισμός των γονέων, το διαζύγιο και τα παιδιά. Η προσαρμογή των παιδιών στη διπυρηνική οικογένεια και στο σχολείο. Αθήνα-Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.