Μερικοί τρόποι που βοηθούν τους γονείς να επικοινωνούν πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τα παιδιά τους.
Να είστε εκεί για τα παιδιά σας
- Παρατηρείστε πότε τα παιδιά σας είναι πιθανότερο να μιλήσουν – για παράδειγμα, πριν τον βραδινό ύπνο, πριν το φαγητό, ή στο αυτοκίνητο – και να είστε διαθέσιμοι τότε.
- Αρχίστε την συζήτηση – επιτρέπει στα παιδιά να γνωρίζουν πως ενδιαφέρεστε για το τί συμβαίνει στη ζωή τους.
- Βρείτε χρόνο κάθε εβδομάδα για μια δραστηριότητα με το κάθε παιδί σας ξεχωριστά, και αποφύγετε άλλες δραστηριότητες εκείνη την ώρα.
- Μάθετε τα αγαπημένα ενδιαφέροντα των παιδιών σας – για παράδειγμα, μουσική και δραστηριότητες – και δείξτε ενδιαφέρον γι’ αυτά.
- Προκαλέστε την συζήτηση που θέλετε να κάνετε λέγοντας στα παιδιά σας τί σκέφτεστε για το συγκεκριμένο θέμα, παρά να αρχίσετε με ερώτηση.
Επιτρέψτε στα παιδιά σας να γνωρίζουν πως τα ακούτε
- Όταν τα παιδιά σας μιλούν για προσωπικές ανησυχίες, σταματήστε οτιδήποτε κάνετε και ακούστε τα.
- Εκφράστε ενδιαφέρον για ό,τι λένε χωρίς να γίνεστε αδιάκριτοι.
- Ακούστε την προσωπική τους γνώμη, ακόμα και αν δεν είστε σύμφωνοι.
- Αφήστε τα να ολοκληρώσουν πριν απαντήσετε.
- Επαναλάβετε αυτό που ακούσατε ώστε να βεβαιωθείτε πως έχετε καταλάβει σωστά.
Απαντήστε με όποιο τρόπο το παιδί σας θα ακούσει
- Ήρεμες αντιδράσεις – τα παιδιά απομακρύνονται όταν αντιδράτε ιδιαίτερα θυμωμένα ή προσβλητικά.
- Εκφέρετε τη γνώμη σας χωρίς να απορρίπτετε την δική τους – αναγνωρίστε πως δεν πειράζει που διαφωνείτε.
- Αποφύγετε να μαλώσετε για το ποιος έχει δίκιο. Αντ’ αυτού, πείτε, «Καταλαβαίνω ότι διαφωνείς με αυτό, αλλά αυτό σκέφτομαι.»
- Επικεντρωθείτε στα συναισθήματα του παιδιού σας παρά στα δικά σας κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Να θυμάστε:
- Ρωτήστε τα παιδιά σας τί θα ήθελαν ή τί χρειάζονται από εσάς σε μια συζήτηση, όπως μια συμβουλή, απλά να τα ακούσετε, να τα βοηθήσετε να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους ή να βοηθήσετε στη λύση του προβλήματος;
- Τα παιδιά μαθαίνουν να μιμούνται. Τις περισσότερες φορές, θα ακολουθήσουν το δικό σας τρόπο διαχείρισης συναισθημάτων ή λύσης ενός προβλήματος.
- Μιλήστε στα παιδιά σας – μην ρητορεύετε, μην ασκείτε κριτική, μην απειλείτε και σε καμία περίπτωση μην πείτε κάτι που θα τα πληγώσει.
- Τα παιδιά μαθαίνουν από τις επιλογές τους. Όσο οι συνέπειες δεν είναι επικίνδυνες, μην παρεμβαίνετε.
- Σκεφτείτε πως ίσως τα παιδιά σας θέλουν να σας τεστάρουν λέγοντάς σας μόλις ένα μικρό μέρος από αυτό που τους ενοχλεί. Ακούστε προσεκτικά αυτό που σας λένε, ενθαρρύνετέ τα να μιλήσουν και πιθανόν να μοιραστούν μαζί σας και το υπόλοιπο μέρος του προβλήματός τους.
Το να είστε γονέας είναι δύσκολη δουλειά
Το να ακούτε τα παιδιά σας και να συζητάτε με αυτά είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση μαζί τους. Το να είστε γονέας είναι δύσκολη δουλειά και η διατήρηση μιας καλής σχέσης με εφήβους μπορεί να αποτελεί πρόκληση, ειδικά όταν ως γονείς βιώνετε παράλληλα πίεση και από άλλους παράγοντες. Εάν παρατηρήσετε πως αντιμετωπίζετε προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας έτσι ώστε να σας βοηθήσει.