Νιώθετε υπερβολικά ευσυγκίνητοι; Μήπως θεωρείτε ότι σε καταστάσεις συναισθηματικής φόρτισης, αντιδράτε παραπάνω από το φυσιολογικό;
Ηρεμήστε! Δε φταίτε εσείς! Φταίνε τα γονίδια που κληρονομήσατε από τους γονείς σας.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα γονίδια που φέρει ο κάθε άνθρωπος ελέγχουν το πόσο συναισθηματικός είναι.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, βρήκαν ότι οι φορείς μιας συγκεκριμένης γενετικής παραλλαγής αντιλαμβάνονταν τις θετικές και τις αρνητικές εικόνες πιο έντονα και εμφάνιζαν αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου τους.
«Οι άνθρωποι όντως βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά» ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του καναδικού πανεπιστημίου, Rebecca Todd. «Στους ανθρώπους που φέρουν αυτή τη γενετική παραλλαγή, οι συναισθηματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στον κόσμο γύρω τους ξεχωρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τους υπόλοιπους».
Το γονίδιο, στο οποίο αναφέρονται οι ερευνητές, είναι το ADRA2b, το οποίο επηρεάζει το νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη (norepinephrine).
Προηγούμενη έρευνα της καθηγήτριας Todd είχε βρει, ότι οι φορείς μιας παραλλαγής διαγραφής αυτού του γονιδίου έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στις αρνητικές λέξεις.
Στο πλαίσιο της τελευταίας έρευνας οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονίσεις του εγκεφάλου, για να μελετήσουν πώς το γονίδιο αυτό επηρεάζει το πόσο έντονα αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τον κόσμο γύρω τους και όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά.
«Πιστεύαμε, από την προηγούμενη έρευνά μας, ότι οι άνθρωποι με το γονίδιο διαγραφής θα εμφάνιζαν κατά πάσα πιθανότητα αυτή την ενισχυμένη συναισθηματική ζωντάνια και διαπιστώσαμε πως αυτό όντως ίσχυε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό» εξήγησε η ίδια, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. Στην έρευνα συμμετείχαν 39 άτομα, 21 από τα οποία ήταν φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου. Οι φορείς του γονιδίου αυτού εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ευθύνεται για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την αξιολόγηση, τόσο του συναισθήματος της ευχαρίστησης, όσο και της απειλής. Η καθηγήτρια πιστεύει, ότι αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχές μετατραυματικού στρες και σε έντονες αναμνήσεις μετά από κάποιο τραύμα.
«Τα συναισθήματα δεν αφορούν μόνο το πώς αισθανόμαστε για τον κόσμο γύρω μας, αλλά και για το πώς ο εγκέφαλός μας επηρεάζει την αντίληψή μας για τον κόσμο» σχολίασε ο καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, Adam Anderson, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην έρευνα.
«Καθώς τα γονίδιά μας επηρεάζουν κυριολεκτικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις θετικές και αρνητικές πτυχές του κόσμου γύρω μας με μεγαλύτερη σαφήνεια, μπορεί να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι είτε πιο απειλητικός, είτε πιο θετικός απέναντί μας».
Η Todd επισημαίνει ακόμη, ότι υπάρχουν και οφέλη από την παραλλαγή αυτού του γονιδίου. «Όσοι φέρουν το γονίδιο παραλλαγής αντλούν από ένα επιπλέον δίκτυο στον εγκέφαλό τους, το οποίο είναι σημαντικό για τον υπολογισμό της συναισθηματικής σημασίας των πραγμάτων στον κόσμο».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Neuroscience.