από την ψυχολόγο του “Θάλπος Αττικής” Μαρία Μακριδάκη
Είναι γεγονός ότι τα ζώα είναι σύντροφοι μας από την αρχαιότητα. Μέσα από ποικίλους τρόπους, μας έχουν βοηθήσει σε όλη την ιστορική μας πορεία. Στην αγροτική ζωή, στην μετακίνηση, ως οδηγοί των τυφλών κλπ
Η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων είναι μια θεραπεία που ενισχύει και συμπληρώνει τα οφέλη της παραδοσιακής θεραπείας και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης και επαφής με τη φύση. Πρόκειται λοιπόν για θεραπευτική παρέμβαση ειδικού ψυχικής υγείας ο οποίος ενσωματώνει ζώα στο σχέδιο θεραπείας. Τα ζώα αυτά είναι ως επί το πλείστον σκύλοι με ήρεμο, υπομονετικό, συντροφικό χαρακτήρα, με ειδική εκπαίδευση σε ειδικά παραγγέλματα. Αλλά η θεραπεία με ζώα θεραπευτικής επαφής δεν περιορίζεται μόνο σε σκύλους, αρκετοί θεραπευτές βρίσκουν πολύτιμη βοήθεια στη θεραπεία και από γάτες, άλογα ακόμα και πτηνά.
Αυτού του είδους η θεραπεία η οποία όπως είπαμε δρά συμπληρωματικά στην κύρια θεραπεία, γίνεται στο πλαίσιο της ατομικής αλλά και της ομαδικής θεραπείας. Φυσικά να σημειώσουμε ότι θεραπευόμενοι οι οποίοι έχουν μια αντιπάθεια προς τα ζώα, είναι αλλεργικοί είτε φοβικοί απέναντι στα ζώα δεν είναι υποψήφιοι για μια τέτοια θεραπευτική παρέμβαση.
Ανάλογα με τη φύση της θεραπείας αλλά και το είδος του ζώου που συνεισφέρει σε αυτή, ο θεραπευόμενος μπορεί να κρατήσει ένα σκυλί, μια γάτα, ή κάποιο άλλο κατοικίδιο ζώο κοντά του στο σπίτι όλη την ημέρα για συναισθηματική υποστήριξη. Επιπρόσθετα όταν πρόκειται για άλογα θεραπείας ο θεραπευόμενος φροντίζει και έρχεται σε επαφή με το ζώο στον αντίστοιχο ιππικό όμιλο που στεγάζεται το ειδικό ζώο. Αυτού του είδους η θεραπεία επίσης μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο, σε οποιαδήποτε στεγαστική δομή, σε σχολεία, κέντρα αποκατάστασης ή σε οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική δομή που μπορεί να επισκεφτεί ο θεραπευτής με το εκπαιδευμένο ζώο.
Το ζώο γίνεται θέμα συζήτησης και εργασίας μέσα στη θεραπεία τόσο κατά τη διάρκεια μιας διάδρασης μαζί του όσο και μετά. Τα ζώα θεραπευτικής επαφής παρέχουν μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας και αποσπούν την προσοχή από αγχωτικές σκέψεις. Η ανάπτυξη ενός δεσμού με ένα ζώο δρα αυτορρυθμιστικά, συντελεί σε μια καλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης, στην συναισθηματική σταθερότητα, στην βελτίωση της επικοινωνίας καθώς και στις δεξιότητες κοινωνικοποίησης του θεραπευόμενου.
Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτού του είδους η συμπληρωματική θεραπευτική δράση έχει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με αυτισμό και θέματα συμπεριφοράς (Nimer & Lundahl, 2007) όπως επίσης ότι είναι αρκετά χρήσιμη και σε θεραπευόμενους με προβλήματα εθισμού, κατάθλιψης αλλά και στη σχιζοφρένεια (Kamioka et. al, 2014).
Βιβλιογραφία
Kamioka, H, Okada, S.,Tsutani, K. (2014). Effectiveness of animal-assisted therapy: a systematic review of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Medicine. 22(2):371-390.
Nimer, J. & Lundahl B. (2007). Animal-Assisted therapy: a meta-analysis. Anthrozoos.20(3): 225-238.
https://www.psychologytoday.com/us/therapy-types/animal-assisted-therapy
Photo by Pietro Schellino on Unsplash