Πολλοί κοινωνικοί παράγοντες θέτουν τη ψυχική υγεία των γυναικών σε μεγάλο κίνδυνο συγκριτικά με αυτή των ανδρών. Ωστόσο, η θέλησή τους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να μιλούν γι’ αυτά, καθώς και τα ισχυρά κοινωνικά δίκτυα στα οποία βρίσκονται προστατεύουν τη ψυχική τους ισορροπία.
Όσο απασχολημένες κι αν είναι οι γυναίκες σήμερα, είναι σημαντικό να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία. Παραδοσιακά, οι γυναίκες είναι εκείνες που αναλαμβάνουν την ευθύνη να φροντίζουν την υγεία των μελών της οικογένειάς τους, καθώς και των ίδιων. Για παράδειγμα, συνήθως εκείνες φροντίζουν για τα ψώνια του σπιτιού, κανονίζουν τη διατροφή της οικογένειας ή συμβουλεύουν κάποιο μέλος της σε περίπτωση που δεν αισθάνεται πολύ καλά. Επομένως, ο ρόλος αυτός επιτρέπει στις γυναίκες να αντιλαμβάνονται πώς οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά στη ζωή μας επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.
Οι γυναίκες στην ηλικία των 45 με 60 ετών, πολλές φορές μη έχοντας άλλη επιλογή αναλαμβάνουν τη φροντίδα αγαπημένων προσώπων, όπως παιδιά, συζύγους, γονείς, συγγενείς ή φίλους, ενώ ταυτόχρονα εργάζονται και αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής υγείας. Έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να υποφέρουν από νευρικότητα ή κατάθλιψη απ’ ότι οι γυναίκες που δεν χρειάζεται να φροντίζουν άλλα άτομα.
Επιπλεόν, οι γυναίκες μέσης ηλικίας μπορεί να βρεθούν σε οικονομική δυσχέρεια, ως αποτέλεσμα χαμηλότερων αμοιβών, μερικής απασχόλησης, χηρείας ή διαζυγίου, καθιστώντας αυτό το συνδυασμό δυνατό να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής δυσχέρειας.
Οι φιλίες μεταξύ γυναικών ενισχύουν σημαντικά την ψυχική τους υγεία διότι παρέχεται μια πηγή αμοιβαίας υποστήριξης, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές όπως κάποια μεγάλη αλλαγή ή απώλεια. Οι ψυχικά υγιείς γυναίκες μιλούν για τα συναισθήματά τους περισσότερο απ’ ότι οι άνδρες ενώ έχουν πιο ισχυρά κοινωνικά δίκτυα φίλων και οικογένειας.
Είναι πολύ πιθανό να εκφράσουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, είτε σε κάποιο κοντινό πρόσωπο είτε σε κάποιον που μπορεί να προσφέρει ιατρική συμβουλή. Η καλή κοινωνική υποστήριξη παίζει ρόλο στο να αποτραπεί μια ψυχική ασθένεια, καθώς και να βοηθήσει το άτομο να αναρρώσει από ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών που βιώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας, απλά μερικά προβλήματα εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.
Οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό (29%) να έχουν θεραπευτεί από ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας παρά οι άνδρες (17%). Αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη θέληση των γυναικών να αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα για τη διαχείριση του οποίου χρειάζονται την κατάλληλη υποστήριξη.
Περίπου το 25% των ατόμων που αυτοκτονούν είναι γυναίκες. Όμως, να αναφερθεί ακόμα μια φορά ότι η συναισθηματική παιδεία και η προθυμία των γυναικών να συζητούν για τα συναισθήματά τους και να ζητούν βοήθεια τις προστατεύει από πιθανές τάσεις αυτοκτονίας. Επίσης, το γεγονός ότι είναι μητέρες εμποδίζει τη σκέψη αφαίρεσης της ζωής τους.
Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο για κακή ψυχική υγεία εξαιτίας του ρόλου και της θέσης που έχουν τυπικά στην κοινωνία. Μερικοί από αυτούς:
• Περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες αναλαμβάνουν τη φροντίδα αγαπημένων προσώπων με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συναισθηματική τους υγεία, η σωματική τους υγεία, οι κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς και τα οικονομικά τους.
• Οι γυναίκες συχνά αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους – μπορεί να είναι μητέρες και σύζυγοι, ενώ ταυτόχρονα να εργάζονται και να διαχειρίζονται ένα ολόκληρο σπίτι.
• Τα ποσοστά των γυναικών που εμφανίζονται στα στατιστικά των χαμηλών εισοδημάτων και των χαμηλών επαγγελματικών θέσεων είναι αρκετά μεγάλα.
• Η γυναικεία απασχόληση στα οικιακά μπορεί να επιφέρει συναισθηματική απομόνωση.
• Η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση των κοριτσιών και των γυναικών έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, ειδικά εάν δεν έχει ληφθεί καμία υποστήριξη ή θεραπεία σε παρελθοντικές κακοποιήσεις.
Ωστόσο, μερικές γυναίκες θεωρούν ότι είναι δύσκολο να μιλούν για τα συναισθήματά τους με αποτέλεσμα να τα εσωτερικεύουν, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές. Μπορεί να εκφράζουν το συναισθηματικό πόνο τους μέσω του αυτοτραυματισμού, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εξωτερικεύσουν καταπιεσμένα συναισθήματα χρησιμοποιώντας βία εναντία σε άλλα άτομα.
Source: www.mentalhealth.org.uk