
Η πλειοψηφία των ανθρώπων εργάζεταιτο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ωρών, άλλοτε επικρατεί κλίμα καλής ψυχικής υγείας και άλλοτε κακής συναισθηματικής ευεξίας. Παρά τη σημαντικότητα που κατέχει η εργασιακή κουλτούρα στην ευεξία του εργαζομένου, οι περισσότερες εταιρίες σπάνια αναφέρονται στο θέμα της ψυχικής υγείας.
Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Προσωπικές εμπειρίες από το παρελθόν, καθώς και γενετικά αίτια είναι μόνο δυο από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία του ατόμου.
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορεί να μειωθεί το άγχος και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η ψυχική δύναμη του εργαζομένου.
Το κόστος των προβλημάτων ψυχικής υγείας για τους εργοδότες
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διοίκηση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, περίπου 1 στους 5 ανθρώπους, μέσα στο περασμένο έτος, διαγνώστηκε με κάποια μορφή ψυχικής ασθένειας, ενώ πολλοί άλλοι βρίσκονταν σε κίνδυνο. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχικές ασθένειες υποφέρουν σιωπηλά.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική ασθένεια δεν την διαχειρίζονται κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια στους εργοδότες κάθε χρόνο. Κατ’ εκτίμηση του Κέντρου Πρόληψης και Υπηρεσιών Υγείας, 217 χιλιάδες μέρες εργασίας χάνονται συνολικά κάθε χρόνο εξαιτίας της μείωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων λόγω κάποιας ψυχικής ασθένειας ή κατάχρησης ουσιών για την αντιμετώπιση της. Επιπλέον, η εμφάνιση ψυχικής ασθένειας και η κατάχρηση ουσιών είναι η πέμπτη κύρια αιτία να εμφανιστεί κάποια μορφή αναπηρίας στο άμεσο παρόν και η τρίτη να εμφανιστεί στο άμεσο μέλλον.
Το εργασιακό άγχος
Νέα Έρευνα στη Xerox έδειξε ότι το 84% των εργοδοτών πιστεύουν πως κατέχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη διαμόρφωση του κατάλληλου εργασιακού κλίματος που θα προάγει την ψυχική ευεξία του εργαζομένου. Επίσης, διαπιστώθηκε πως η απόδοση του εργαζομένου αποτελεί την πιο σημαντική αιτία που οι εταιρίες προβαίνουν σε ενέργειες για τη διαχείριση του εργασιακού άγχους και της κακής ψυχικής ευεξίας.
Παρά τις καλές προθέσεις των εργοδοτών για προαγωγή της ψυχικής ευεξίας, η έρευνα έδειξε πως το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα επίπεδα άγχους του βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο, με το 33% να αναφέρει πως τα τελευταία πέντε χρόνια τα επίπεδα άγχους έχουν αυξηθεί σημαντικά στις εταιρίες τους. Το έντονο άγχος είναι ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική υγεία του ατόμου, προκαλώντας προβλήματα όπως κατάθλιψη.
Θεραπεία για προβλήματα ψυχικής υγείας
Όταν οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη ή καρδιακή νόσο, δεν καθυστερούν την αναζήτηση κάποιου είδους θεραπείας με την ελπίδα ότι θα θεραπευτεί από μόνο του. Ωστόσο, τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας μένουν αθεράπευτα για χρόνια. Δυστυχώς, χωρίς κάποιο είδος θεραπείας, τα προβλήματα ψυχικής υγείας ίσως να χειροτερεύσουν, κάνοντάς το ακόμα δυσκολότερο να θεραπευτούν.
Το καλό είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι θεραπεύσιμα. Το κακό είναι ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια που δεν επιτρέπουν στη θεραπεία να λειτουργήσει εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας. Επικρατεί, επίσης, το στίγμα που επηρεάζει σημαντικά την διάθεση για αναζήτηση θεραπείας. Και για πολλούς ακόμα, η θεραπεία δεν είναι υποφερτή.
Ο Μήνας Ψυχικής Υγείας ως ευκαιρία
Οι άνθρωποι δεν είναι ούτε ψυχικά υγιείς ούτε ψυχικά ασθενείς. Η κουλτούρα και οι πολιτικές που επικρατούν σε μια εταιρία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον ψυχισμό του εργαζομένου. Προάγοντας ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σίγουρα βοηθάει τον εργαζόμενο να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του ως επαγγελματίας.
Ο μήνας ψυχικής υγείας αποτελεί ευκαιρία για τους εργοδότες να σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν για να προάγουν την ψυχική ευεξία στο εργασιακό περιβάλλον. Η υλοποίηση δράσεων για ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής δύναμης όπως η διαχείριση του εργασιακού άγχους μπορούν να εδραιώσουν ένα θετικό κλίμα εργασίας.
Amy Morin – Ψυχοθεραπεύτρια