από την ψυχολόγο του “Θάλπος Καλαμάτας” Εύη Τσικρικού
Η υγιής σεξουαλικότητα, από μια ολιστική σκοπιά περιλαμβάνει συναισθηματικές, ψυχολογικές, σωματικές, διανοητικές και πνευματικές διαστάσεις. Αναπτύσσεται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου και η ενσωμάτωσή της με έναν ισορροπημένο τρόπο αφορά μια συνεχόμενη προσπάθεια μέχρι το τέλος της.
Το να είναι κάποιος σεξουαλικά υγιής σημαίνει ότι είναι σε θέση να συζητά με άνεση τα συναισθήματα αλλά και τις πεποιθήσεις του σχετικά με το σεξ, να παίρνει πρωτοβουλίες ή να λέει όχι αν δεν θέλει, να απολαμβάνει την σεξουαλική του έκφραση, διέγερση και ικανοποίηση χωρίς φόβο, ενοχές ή ντροπή. Να ξέρει ποια είναι τα σεξουαλικά του δικαιώματα και να τα ασκεί.
Πιο συγκεκριμένα, να έχει τον έλεγχο του σώματος του ώστε να το διαθέτει όπως θέλει, όποτε το θέλει και αν το θέλει. Να κατανοεί τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις του και να τα μοιράζεται με τον σύντροφο του. Να διαλέγει ο ίδιος τον τρόπο που θα εκφράσει την σεξουαλικότητα του, σεβόμενος τον εαυτό του αλλά και τους άλλους. Να επιλέγει εάν θα είναι σε μία σχέση καθώς και το είδος της σχέσης που θα δημιουργήσει.
Η υγιής σεξουαλικότητα αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Αφορά τις στάσεις και τα συναισθήματα τους, την χαρά και την ικανοποίηση, τις σωματικές, συναισθηματικές και σεξουαλικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Σχετίζεται με την αυτοεικόνα και τον αυτοσεβασμό τους αλλά και με τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή.
Επειδή όμως η σεξουαλικότητα έχει άμεση συσχέτιση και με πολιτιστικές και θρησκευτικές επιρροές, οι άνθρωποι προσαρμόζουν τις περισσότερες φορές τον τρόπο που θα την εκφράσουν σύμφωνα με τις κοινωνικές νόρμες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, εφόσον οι άνθρωποι δεν νιώθουν ντροπή ή καταπίεση. Σε κάποιους – μπορεί στους περισσότερους- να ταιριάζουν οι πεποιθήσεις τους με αυτές της κοινωνίας στην οποία ζουν, ιδίως στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό που η σεξουαλική απελευθέρωση έχει πλέον παγιωθεί.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που συνειδητά ή ασυνείδητα καταπιέζουν την έκφραση της σεξουαλικότητας τους. Την συνδέουν με αισθήματα ενοχής ή ντροπής τα οποία συνήθως πηγάζουν από τις αξίες και τις πεποιθήσεις της οικογένειας τους αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού τους κύκλου (περιοριστικές ιδέες ή στάσεις για το σεξ). Υπάρχουν περιπτώσεις που η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η έλλειψη αυτοπεποίθησης εμποδίζουν το άτομο να έρθει σε επαφή με την σεξουαλική του πλευρά, ή ένα ιστορικό σεξουαλικού τραύματος να έχει καταστείλει την σεξουαλική του επιθυμία.
Όσοι δεν βιώνουν την σεξουαλικότητα τους με υγιή τρόπο ή δεν νιώθουν άνετα με αυτήν, φέρουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην υγεία τους όσο και στην προσωπική τους ζωή. Συχνά αναφέρουν ότι έχουν σωματικά συμπτώματα, όπως σωματική ένταση, δυσκολία στον ύπνο, δυσκολία στην ερωτική ικανοποίηση και ολοκλήρωση ή ακόμα και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Βιώνουν επίσης έντονη συναισθηματική δυσφορία με χαρακτηριστικότερα συμπτώματα τις ενοχές, την απροθυμία, το άγχος και το φόβο για την ερωτική πράξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνδεθούν συναισθηματικά με τον εκάστοτε σύντροφο τους και η σχέση τους να μην ολοκληρώνεται ποτέ ουσιαστικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Η αποδοχή, λοιπόν, της σεξουαλικότητας συμβάλλει όχι μόνο στην ερωτική απόλαυση και ικανοποίηση αλλά και στην διατήρηση μιας ισορροπημένης ψυχικής κατάστασης. Ένας ειδικός ψυχικής μπορεί να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται να την διαχειριστούν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διστάσουμε
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
• https://www.peelregion.ca/health/sexuality/whatis.htm
• https://www.health.state.mn.us/people/sexualhealth/characteristics.html
• https://www.healthline.com/health/healthy-sex/sexually-repressed#possible-effects
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels