Πόσοι άνθρωποι έχουν βάλει μέσα στη ζωή τους τον εθελοντισμό για διάφορους λόγους και έχουν ανακαλύψει πόσο οι ίδιοι ωφελούνται από αυτό; Πόσοι έχουν ακούσει φίλους, γνωστούς ή αγνώστους ανθρώπους να περιγράφουν πόση ευχαρίστηση και ικανοποίηση νιώθουν μέσα από τις εθελοντικές δράσεις στις οποίες συμμετέχουν; Πόσοι αναρωτιούνται πως μπορεί κάποιος να νιώθει καλύτερα, να βελτιώνεται η σωματική και ψυχική του υγεία προσφέροντας σε ανθρώπους ή ζώα σε ανάγκη;
Και αυτοί που προσφέρουν εθελοντικά την βοήθεια τους με όποιο τρόπο, πόσο συχνά μπορεί να ακούνε «καλά δεν σε ρίχνει να κρατάς παρέα σε αρρώστους», «πώς αντέχεις να βλέπεις παιδάκια να υποφέρουν;», «δε σου φτάνουν οι δικές σου δυσκολίες…;», «καλά πότε προλαβαίνεις..;», «πληρώνεσαι;»…
Γιατί κάποιοι γίνονται εθελοντές;
Κάποιοι άνθρωποι προσφέρουν εθελοντικά την βοήθεια τους για αλτρουιστικούς λόγους. Ο εθελοντισμός είναι μια αλτρουιστική πράξη, μια προσφορά στον άλλο χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα, χωρίς κάποιο προσωπικό όφελος.
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μέσα από τον εθελοντισμό θέλουν να προσφέρουν στην κοινότητα, στην κοινωνία στην οποία ζούνε. Προσφέροντας ο ένας στον άλλο δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο. Κάποιοι άλλοι θέλουν να συμμετέχουν σε μια οργάνωση που τους βοήθησε με κάποιο τρόπο σε μια δική τους δυσκολία και έτσι να ανταποδώσουν το καλό που τους έκαναν και να βοηθήσουν και αυτοί άλλους ανθρώπους που βιώνουν παρόμοιες δυσκολίες.
Μέσα από τον εθελοντισμό κάποιοι προσδοκούν να ανοίξουν τον κοινωνικό τους κύκλο, να γνωρίσουν καινούριους φίλους, να συνδεθούν με ανθρώπους με κοινές αξίες, πιστεύω, δυσκολίες, να εξασκήσουν κοινωνικές δεξιότητες, να αποσπαστούν από προβλήματα της καθημερινότητας.
Ακόμη μέσα από τον εθελοντισμό κάποιοι αναζητούν καινούριες ευκαιρίες εργασίας, βελτίωση των δεξιοτήτων τους, νέα ενδιαφέροντα, ακόμη και να ενισχύσουν το βιογραφικό τους.
Ο εθελοντισμός μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην σωματική και ψυχική υγεία
Άνθρωποι οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, την βοήθεια τους, τον χρόνο τους σπάνια συνδέουν τον εθελοντισμό με την βελτίωση της υγείας τους, παρότι υπάρχει η γενική άποψη ότι βοηθά σε αυτή.
Πάρα πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο εθελοντισμός συνδέεται με τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Σε πολλές χώρες γιατροί ως μέρος της θεραπείας συστήνουν εθελοντική εργασία.
Μια δραστηριότητα η οποία μας σηκώνει από τον καναπέ, μας βγάζει έξω από το σπίτι βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση. Ο εθελοντισμός έχει βρεθεί σε έρευνες ότι βοηθά στην υιοθέτηση πιο υγιεινών τρόπων ζωής, στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος, της πίεσης, στη μείωση του στρες και στην βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αυτό που συμβάλλει θετικά στα παραπάνω σύμφωνα με κάποιες έρευνες δεν είναι όχι τόσο τύπος της εθελοντικής εργασίας, αλλά ο χρόνος που αφιερώνεται.
Μέσα από τον εθελοντισμό αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές, δίνεται η ευκαιρία για γνωριμία με άλλους ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε φιλικές ή/και συντροφικές σχέσεις. Κάνουμε πιο ισχυρές σχέσεις σε σχέση με τις σχέσεις οι οποίες συντηρούμε μέσω του διαδικτύου. Έτσι μειώνεται η μοναξιά και αυξάνεται η κοινωνική στήριξη.
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και έχει την ανάγκη να συνδέεται με άλλους ανθρώπους. Ακόμη και αν αλλάζουμε τόπους κατοικίας ή εργασίας μέσα από τον εθελοντισμό μπορούμε να συνδεθούμε με την καινούρια κοινότητα στην οποία μπορεί να βρεθούμε. Παρότι μπορεί να βρισκόμαστε σε καινούρια μέρη, με καινούριους ανθρώπους ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελεί την σταθερά η οποία θα βοηθά στην μετάβαση από το ένα μέρος με το άλλο.
Ο εθελοντισμός συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μια κοινότητας, μιας κοινωνίας μέσα από την μεγαλύτερη σύνδεση των κατοίκων, την αλληλοβοήθεια και την αλληλοϋποστήριξη.
Ο εθελοντισμός έχει βρεθεί ότι βοηθά να ξεπεράσουμε δύσκολες στιγμές, βοηθά να ξανά βρούμε τον εαυτό μας και να ξανά σταθούμε στα πόδια, δίνοντας μια αίσθηση σκοπού, στόχου.
Έρευνες δείχνουν ότι μέσω του εθελοντισμού αυξάνεται η ικανοποίηση και η αυτοπεποίθηση, αυξάνεται η αίσθηση της αποτελεσματικότητας, βελτιώνονται οι ικανότητες να φέρνουμε εις πέρας υποχρεώσεις και δραστηριότητες της καθημερινότητας. Αποκτούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των διαφόρων καταστάσεων.
Μέσα από τον εθελοντισμό μπορούμε να έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε αυτό που θα θέλαμε να ακολουθήσουμε επαγγελματικά, να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε καινούριες δεξιότητες, να μάθουμε καινούριες πληροφορίες, να αποκτήσουμε εμπειρία σε έναν καινούριο τομέα, να ενισχύσουμε κοινωνικές επαφές οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας, να ενισχύσουμε το βιογραφικό μας. Η συμμετοχή ως οικογένεια σε εθελοντικές δράσεις βοηθά στην ενίσχυση του δεσμού των μελών της οικογένειας, οι γονείς γίνονται θετικά πρότυπα για τα παιδιά και μέσα από την συμμετοχή αυτή τα παιδιά αποκτούν αξίες.
Ο εθελοντισμός βοηθά γονείς οι οποίοι δυσκολεύονται όταν φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι, ανθρώπους που βγαίνουν στην σύνταξη και ηλικιωμένους οι οποίοι περνάνε πολύ χρόνο μόνοι χωρίς κάποια ασχολία να βρουν ένα καινούριο νόημα, μια καινούρια δραστηριότητα, να αναπτύξουν καινούριους δεσμούς με άλλους ανθρώπους.
«Το σημαντικό είναι να βρείτε μια εθελοντική δραστηριότητα που σας ταιριάζει, σας ευχαριστεί και έχετε τις απαραίτητες ικανότητες να ασχοληθείτε με αυτή.»
Θα σας άρεσε να ασχοληθείτε με ενήλικες, παιδιά, άτομα με αναπηρίες, με ζώα…; Πόσο χρόνο θα μπορούσατε να διαθέσετε; Θέλετε να είναι κάτι ατομικό ή ομαδικό; Να αναλαμβάνετε ευθύνη και πρωτοβουλίες ή να ακολουθείτε οδηγίες; Τι ικανότητες, δεξιότητες, γνώσεις διαθέτετε;
Υπάρχουν πολύ τρόποι, πολλές οργανώσεις και σκοποί στους οποίους θα μπορούσε να συμμετέχει κανείς. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να βρει κάποιος ίσως αυτό που του ταιριάζει και θέλει να προσφέρει αυτό που μπορεί εθελοντικά.
Πάντοτε και ειδικά σήμερα στις δύσκολες συνθήκες ζωής όλοι θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι ελάχιστο σε κάποιον που το έχει ανάγκη με όποιο τρόπο μπορούν. Επιλέξτε μια δράση και αν το κάνετε το με την καρδιά σας η θετική αυτή ενέργεια αυτή θα γυρίσει πίσω σε εσάς.
Μπορεί ένας μόνος του να μη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά όλοι μαζί μπορούν!
Από την Μαρία Καραπατσιά
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια