Mε αφορμή τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο Φέργκιουσον μετά την απόφαση να μην απαγγελθούν σε βάρος του αστυνομικού που είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον 18χρονο Αφροαμερικό Μάικλ Μπράουν μέσα σε περιπολικό η υπηρεσία Αμερικανών ερευνητών, μέσω ενός ψυχολογικού τεστ «Implict Association Test» (IAT) προσπαθούν να κατανοήσουν το φαινόμενο του ρατσισμού και των προκαταλήψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Mother Jones», πρόκειται για ένα τεστ, το οποίο ζητάει από τους συμμετέχοντες να κατηγοριοποιήσουν εικόνες προσώπων είτε ως «αφροαμερικανούς» ή «ευρωαμερικανούς», ενώ λέξεις όπως «ευτυχισμένος», «απαίσιος», «ειρήνη» να τις ταξινομήσουν ως «καλές» ή «κακές».
Κατά τη διάρκεια του τεστ, πρόσωπα και λέξεις αναβοσβήνουν γρήγορα στην οθόνη και πατώντας ένα πλήκτρο ο εξεταζόμενος υποδεικνύει την κατάλληλη γι’ αυτόν κατηγορία.
Πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι έκαναν το τεστ IAT και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το όριο της προκατάληψής τους κυμαίνεται ανάμεσα σε «ελαφρά» και «μέτρια».
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βάση του τεστ εξηγείται γιατί ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον 18χρονο στο Φέργκιουσον δεν χρειαζόταν να είναι συνειδητά ρατσιστής, για να κάνει ό,τι έκανε.
«Δεν χρειάζεται να υπάρχει η πρόθεση. Δεν γεννιόμαστε με τις φυλετικές προκαταλήψεις. Μπορεί ακόμα και να μην τις έχουμε «διδαχθεί». Ο ανθρώπινος εγκέφαλος με τα χρόνια δημιουργεί μια εικόνα για το τι είναι «καλό» και τι «κακό».
Είναι ένας τρόπος «αρχειοθέτησης» του εγκεφάλου και συμβαίνει αυτόματα. Μια λανθασμένη κατηγοριοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Οι άνθρωποι έχουν το αίσθημα της φυλής και δείχνουν έντονα την προκατάληψη τους έναντι όσων αντιλαμβάνονται ως διαφορετικό ή ως παρόμοιο» επισήμανε ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και ερευνητής του IAT, Brian Nosek.
Εν τω μεταξύ, αστυνομικοί και πολίτες στο Ντένβερ υποβλήθηκαν σε ένα άλλο τεστ, κατά τη διάρκεια του οποίου έβλεπαν φωτογραφίες μαύρων και λευκών ανδρών, ορισμένοι να κρατούν όπλο και άλλοι να κρατούν ακίνδυνα αντικείμενα όπως πορτοφόλια.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εμπλεκόμενους να επιλέξουν ανάμεσα στο εάν θα πυροβολούσαν ή όχι τον εικονιζόμενο στην εκάστοτε εικόνα.
Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι αστυνομικοί τα κατάφεραν καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες ως προς τον καθορισμό του κατά πόσο ένας στόχος ήταν πράγματι οπλισμένος, αν και εξακολουθούσαν να δείχνουν προκατάληψη απέναντι στους αφροαμερικανούς.
Όπως σημειώνει το tvxs.gr παρόλο που η ρατσιστική κρατική βία αποτελεί σταθερό ζήτημα στην ιστορία των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής στη Βόρεια Αμερική, έχει γίνει ακόμα πιο αξιοσημείωτη στην περίοδο της διακυβέρνησης του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Ενός προέδρου του οποίου η εκλογή εκλήφθη ως σάλπισμα για τον ερχομό μιας νέας μετα-ρατσιστικής εποχής. Ωστόσο, η αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ αστυνομίας και μαύρης κοινότητας, παράλληλα με την υιοθέτηση παραστρατιωτικών μεθόδων από τις διωκτικές αρχές, δείχνουν δυστυχώς ότι οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών δεν θα είναι οι τελευταίες.