από την ψυχολόγο του “Θάλπος Καλαμάτας” Εύη Τσικρικού
Όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανασφάλειες κατά καιρούς, οι οποίες μάλιστα μπορεί να επηρεάζουν διάφορους τομείς της ζωής τους, όπως τις σχέσεις του με τους άλλους. Εάν το άτομο είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί το εκάστοτε συναίσθημα μειονεξίας ή ανεπάρκειας που μπορεί να βιώσει κάποια στιγμή, τότε η λειτουργικότητα του μέσα σε μία σχέση δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα. Εάν όμως δεν είσαι σε θέση να ελέγξει τις ανασφάλειές του, μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων των διαπροσωπικών του σχέσεων είτε πρόκειται για ερωτικές, είτε φιλικές, είτε ακόμη και οικογενειακές.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται λίγο ανασφαλείς για τη σχέση τους κάποια στιγμή, ειδικά στα αρχικά στάδια της γνωριμίας και της δέσμευσης. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, οπότε γενικά δεν είναι και ανησυχητικό. Μάλιστα μπορεί ως ένα βαθμό να λειτουργήσει ως κίνητρο για το άτομο ώστε να δουλέψει περισσότερο την σχέση και να εκτιμήσει τον σύντροφο του. Το να μην αισθάνεται κάποιος καλά με το εαυτό του μέσα σε μία σχέση γενικά, μπορεί να τον κάνει επιρρεπή σε συναισθήματα άγχους και ζήλιας.
Είναι συχνό φαινόμενο τα άτομα που έχουν στο ενεργητικό τους σχέσεις με άσχημες εκβάσεις, να μεταφέρουν στην επόμενη σχέση τα κατάλοιπα αυτών. Να εμφανίζουν συναισθηματικές ανασφάλειες εξ αρχής, χωρίς να δώσουν την ευκαιρία στον άλλο να δείξει το ποιος είναι και τι είναι διατεθειμένος να προσφέρει στην σχέση αυτή.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου τα συναισθήματα μειονεξίας πηγάζουν από τα βιώματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και τα μεταφέρουν σε όλων των ειδών τις σχέσεις τους. Η χρόνια ανασφάλεια τους στερεί την ηρεμία τους και τους εμποδίζει από το να συμπορεύονται με τον σύντροφό τους μέσα σε ένα χαλαρό και αυθεντικό πλαίσιο. Αντιθέτως, βρίσκονται σε μία διαρκή προσπάθεια επιβεβαίωσης με καταστάσεις γεμάτες σκηνές ζηλοτυπίας, κατηγορίες και κατασκοπεία. Το αποτέλεσμα είναι να διαβρώνεται η εμπιστοσύνη και να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλον.
Είναι σημαντικό μέσα σε μία σχέση το άτομο να μπορεί να διαχειριστεί το όποιο συναίσθημα ανασφάλειας νιώθει, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική αλλά και τα γεγονότα – οι εικασίες δεν ενδείκνυνται. Τί μπορούμε να κάνουμε όμως;
- Να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας
- Να πατάμε γερά στα πόδια μας
- Να διατηρούμε την αυτονομία μας
- Να οριοθετούμε τον εσωτερικό μας κριτή, δηλαδή τον εαυτό μας
- Να βρισκόμαστε σε μία σχέση επειδή το επιθυμούμε και όχι επειδή το έχουμε ανάγκη
Και εάν δυσκολευόμαστε και πάλι, η συνδρομή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε την αυτοεκτίμηση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε σταδιακή ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
https://www.webmd.com/mental-health/signs-insecurity
https://www.healthline.com/health/how-to-stop-being-insecure#prioritize-your-needs
https://www.bustle.com/p/7-signs-your-insecurities-are-affecting-your-relationship-according-to-experts-9119211
https://www.psychologytoday.com/us/blog/living-forward/201609/four-ways-stop-feeling-insecure-in-your-relationships
Photo by James Lee on Unsplash