Από την Κοινωνική Λειτουργό του «Θάλπος Αττικής», Μαρίνα Νικολάου
H εφηβική εγκυμοσύνη αποτελεί παγκοσμίως ένα κοινωνικό και ιατρικό ζήτημα με πολλές επιπτώσεις και προεκτάσεις σωματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές. Αν και γενικά ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας έχει μειωθεί , υπάρχει σημαντική αύξηση των εκτρώσεων στην εφηβική ηλικία.
Η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε εκτρώσεις, καθώς κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των εφήβων που προχωρά σε διακοπή της κύησης. Είναι γεγονός πως η θλιβερή αυτή πρωτιά συνδυάζεται τα τελευταία χρόνια με όλο και λιγότερες γεννήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που έχει φέρει στο φως η ΕΛΣΤΑΤ στο πέρασμα του χρόνου. Τα δεδομένα αυτά αναμφίβολα σχετίζονται και με παράγοντες που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα. Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως 40.000 εκτρώσεις , οι οποίες και πραγματοποιούνται από κορίτσια κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, με το συνολικό αριθμό να υπολογίζεται ότι ανέρχεται στις 300.000.
Η έλλειψη ενημέρωσης και απουσία αντισύλληψης είναι μερικοί από τους λόγους που συντελούν σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων να αφορά ανήλικα κορίτσια. Μια εφηβική «απροσεξία» που οδηγεί σε εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε μια νεαρή κοπέλα στην αρχή της σεξουαλικής της ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία από στατιστικές χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, το 1/3 των κοριτσιών κάτω των 18 στην πρώτη επαφή δεν χρησιμοποίησαν κανέναν τρόπο σίγουρης προφύλαξης .
Τα υψηλά ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων στην εφηβεία, παγκοσμίως, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο του αντισυλληπτικού χαπιού, όσο και του ανδρικού προφυλακτικού, προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα, θέτοντας το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων στις άμεσες προτεραιότητες της. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να σημειωθεί πως ένα στα τέσσερα κορίτσια (ηλικίας 14 έως 17 ετών) έχει κάνει έκτρωση, ενώ οι μισές έφηβες που προχωρούν σε διακοπή κύησης δεν έχουν ενημερώσει ούτε τη μητέρα τους, σύμφωνα με έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Για τους έφηβους των οποίων οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι η κόρη τους είναι σεξουαλικά ενεργητική, αυτό αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο που κάνει μια δύσκολη απόφαση ακόμα πιο αγχωτική . Το αν ένας έφηβος επιλέγει ή όχι μια έκτρωση συχνά εξαρτάται από τη γνώση ή / και τη συμμετοχή του γονέα στη λήψη αποφάσεων.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι αν η σεξουαλική παιδεία εισαχθεί στα σχολεία θα έχουμε λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα», λέει η Ευγενία Στεργιώτη, του Πανεπιστημίου Αθηνών «Πιστεύω ότι τα παιδιά σήμερα είναι καλύτερα ενημερωμένα από την προηγούμενη γενιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα» .
Η αντισυλληπτική μέθοδος που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους έφηβους στην Ελλάδα, είναι η διακοπτόμενη συνουσία, μετά ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, ενώ τα ποσοστά χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου αγγίζουν μόλις το 4%, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%.
Πρέπει να τονιστεί ότι ο γιατρός έχει και ρόλο συμβούλου. Η έφηβη χρειάζεται αρκετό χρόνο συζήτησης με το γιατρό. Ο πρωταρχικός στόχος του γιατρού είναι να βοηθήσει την έφηβη να κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης και να υποστηρίξει την οικογένεια της για να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον. Επίσης, πρέπει να δώσει συμβουλές και κατευθύνσεις για το μέλλον, καθώς η έφηβη μπορεί να έχει απόλυτη άγνοια για την αντισύλληψη, που θα πρέπει να ακολουθήσει από εκεί και ύστερα, καθώς επίσης και εξωπραγματικούς φόβους και παρανοήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, η ψυχολογική κατάσταση μερικών εφήβων που υποβάλλονται σε έκτρωση μπορεί να επιβαρυνθεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται και ανάλογη υποστήριξη από ειδικούς και κυρίως από το οικογενειακό της περιβάλλον. Η νεαρή κοπέλα είναι σε μια ευαίσθητη ηλικία και είναι πιθανόν η έκτρωση να την επηρεάσει ψυχολογικά για μεγάλο διάστημα. Μη φοβάστε να μιλήσετε γι’ αυτό .
Μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενέστερα από τον Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού « Αγκαλιά» 210 -8828788 , https://www.agalia.org.gr/
Photo credit:Anthony Tran