Από τις 6 Αυγούστου, με απόφαση της Υφυπουργού Υγείας αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας κυρία Ζωή Ράπτη, συγκροτήθηκαν άμεσα κλιμάκια ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών από το Ψ.Ν.Α. και από ΝΠΙΔ – μέλη της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ» που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να παρέχουν επιτόπια ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών. Επιπλέον οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τη γραμμή 10306, δωρεάν, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όπου ειδικευμένοι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ήταν στη διάθεσή τους για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και περαιτέρω οδηγιών.
Η υποστήριξη αυτή συνεχίζεται (Υ.Α. Αρ. Πρωτ.: Γ3β/Γ.Π.55526-11/11/2021) και για το επόμενο διάστημα μέσα από τη λειτουργία οκτώ μόνιμων κλιμάκιων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων. Σκοπός της δράσης είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του γενικού πληθυσμού στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, σε συνέχεια των παρεμβάσεων που υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας και φορείς Μονάδων Ψυχικής Υγείας από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
Ο Φορέας «Θάλπος-Ψυχική Υγεία», σε συνέχεια της ενεργής συμμετοχής του στις παρεμβάσεις υποστήριξης στην Β. Εύβοια με την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους και την συμμετοχή επαγγελματιών ψυχικής υγείας στα κλιμάκια ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που λειτούργησαν, έχει την ευθύνη συγκρότησης και λειτουργίας ενός σταθερού κλιμακίου.

Ως περιοχή παρέμβασης του κλιμακίου ορίζεται το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και οι μη πυρόπληκτες περιοχές Δήμου Ιστιαία-Αιδηψού. 

Oι επαγγελματίες του κλιμακίου προσφέρουν στο γενικό πληθυσμό:

  1. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
  2. Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία 
  3. Υποστήριξη για κοινωνικο-προνοιακά ζητήματα 
  4. Διασύνδεση με κοινωνικούς & υγειονομικούς φορείς 
  5. Προγράμματα πρόληψης & ψυχοεκπαιδευτικές δράσεις 
  6. Ομάδες αυτογνωσίας & έκφρασης 
Σημαντική είναι η δράση του Κλιμακίου σε Προγράμματα πρόληψης & στοχευμένες ψυχοεκπαιδευτικές δράσεις για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως:
Ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας επαγγελματιών
Ψυχοεκπαιδευτική δράση, η οποία απευθύνεται στους επαγγελματίες του Κέντρου Υγείας και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων όπως επαγγελματική εξουθένωση, πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, μη βίαιη επικοινωνία, διαχείριση συναισθημάτων κ.λπ. / πραγματοποιείται μια συνάντηση την εβδομάδα.
Ομάδες ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας:
Τακτικές ομάδες ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις:
Δράσεις ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για τη ψυχική υγεία.