Ολοι μας έχουμε ακούσει για τα ΤΟπΣΑ; Ομως γνωρίζουμε αλήθεια τι σημαίνει και ποιος ο σκοπός τους;
Αρχικά το ΤΟπΣΑ προκύπτει ώς συντομογραφία του: Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας της Περιφέρειας Αττικής.
Αντικείμενο των πράξεων είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης.
Οι πράξεις αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.
Οι υλοποιούμενες πράξεις έχουν ως πεδίο αναφοράς τις τοπικές αγορές εργασίας και επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ωφελουμένων αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής, για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.
Η γεωγραφική εμβέλεια των παρεμβάσεων μπορεί να αφορά σε περιοχή που καλύπτει αιτιολογημένα ένα δήμο ή περισσότερους δήμους ή το σύνολο της περιφερειακής ενότητας.
Έμφαση δίνεται τόσο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της υπάρχουσας τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και στη διεύρυνση αυτής μέσω της υποστήριξης και ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών και της ανάδειξης νέων βιώσιμων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι βασικές ενέργειες αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων για την είσοδο τους στην αγορά εργασίας μέσω της συμβουλευτικής και της κατάρτισης. Βασικό χαρακτηριστικό των ΤοπΣΑ είναι ότι η χρηματοδότηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των ωφελουμένων που τελικά θα εξασφαλίσουν απασχόληση.
Μέσα από τα τοπικά σχέδια δράσης εξασφαλίζεται ότι:
- οι ωφελούμενοι που θα συστήσουν τη δική τους επιχείρηση θα προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα καλύπτουν διαπιστωμένες ανάγκες της περιοχής παρέμβασης και θα βασίζονται στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής, όπως περιγράφονται στο σχέδιο δράσης ή/και
- οι ωφελούμενοι που θα προωθηθούν για επιδότηση/επιχορήγηση από άλλα επενδυτικά κλπ προγράμματα θα προετοιμαστούν κατάλληλα για την ένταξή τους στο αντίστοιχο πρόγραμμα ή/και
- οι ωφελούμενοι που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να καλύπτουν πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες των επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν.
Η επίτευξη των παραπάνω βεβαιώνεται ως εξής:
- για ίδρυση νέας επιχείρησης, η σύνταξη business plan και η βεβαίωση έναρξης επιχείρησης από την εφορία.
- για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, η αναγγελία πρόσληψης,
- για ένταξη σε πρόγραμμα επιχορήγησης, επιδότησης ή άλλο αναπτυξιακό πρόγραμμα εκτός προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (ΕΠΑΕ, Ε.Π. Αγροτικής Ανάπτυξης, Επενδυτικός Νόμος, κλπ) η σύνταξη business plan και η αίτηση υπαγωγής στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος,
- για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Ειδικότερα για τους ωφελούμενους Νέους Επιστήμονες και Αγρότες, η επίτευξη των παραπάνω βεβαιώνεται ως εξής:
- με επέκταση των δραστηριοτήτων της ήδη υπάρχουσας επιχείρησης του ωφελούμενου σε αντικείμενο σχετικό με το επιχειρησιακό σχέδιο της πράξης. Η εν λόγω επέκταση θα αποδεικνύεται από την «βεβαίωση μεταβολής εργασιών επιτηδευματία» που εκδίδεται από την αρμόδια ΔΟΥ, με την πρόσθεση τουλάχιστον μια δευτερεύουσας δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο της πράξης. Για την επιχείρηση του ωφελούμενου έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται με την επέκταση των νέων δραστηριοτήτων θα συνταχθεί το αντίστοιχο business plan.
Στην περίπτωση που οι εν λόγω ωφελούμενοι δεν προβούν σε επέκταση δευτερεύουσας δραστηριότητας των επιχειρήσεών τους και διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες τους, θα πρέπει να συνταχθεί business plan και να πραγματοποιηθεί η εκτέλεση ενός τουλάχιστον έργου σχετικού με το αντικείμενο της πράξης, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της επιχείρησής τους. Η πραγματοποίηση του έργου αυτού θα αποδεικνύεται με την έκδοση οριζόμενου από τον νόμο φορολογικού παραστατικού, όπως σχετική σύμβαση, ιδιωτικό συμφωνητικό κ.ά., και θα πρέπει να βεβαιώνεται εντός του τριμήνου από την ολοκλήρωση των ενεργειών προετοιμασίας του ωφελούμενου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο δράσης. - με την αναγγελία πρόσληψης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις,
- με τη σύνταξη business plan και την αίτηση υπαγωγής στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος για ένταξη σε πρόγραμμα επιχορήγησης, επιδότησης ή άλλο αναπτυξιακό πρόγραμμα εκτός προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (ΕΠΑΕ, Ε.Π. Αγροτικής Ανάπτυξης, Επενδυτικός Νόμος, κλπ),
- με τη σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Σε ποιους απευθύνεται
Δικαιούχοι των δράσεων μπορούν να είναι αποκλειστικά Αναπτυξιακές Συμπράξεις (Α.Σ.), όπως αυτές ορίζονται, οργανώνονται και λειτουργούν βάσει του άρθρου 18 του Ν.4019/2011.
Εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων μπορεί να είναι: α) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, β) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, γ) οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, δ) οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 194 του Ν. 3852/2010 και του άρθρου 252 παρ.3 εδ. β του Ν. 3463/2006, ε) τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και στ) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Οι παραπάνω (α), (β) και (γ) φορείς δεν δύνανται να ορισθούν συντονιστές εταίροι των Συμπράξεων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ΤοπΣΑ μπορείτε να ανατρέξετε στο http://www.pepattikis.gr/home/