από την ψυχολόγο του «Θάλπος Αττικής», Μαρία Μακριδάκη
Η 25η Μαΐου έχει οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών. Καθιερώθηκε στην Αμερική το 1983 αλλά γρήγορα διεθνοποιήθηκε. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι τυχαία καθώς είναι η ημερομηνία εξαφάνισης ενός 6χρονου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1979. Μια εξαφάνιση που απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη εκείνη την εποχή. Ο σκοπός της καθιέρωσης αυτής της διεθνούς ημέρας είναι να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με αυτό το παγκοσμίων διαστάσεων πρόβλημα και να δράσει ενημερωτικά απέναντι στους γονείς σχετικά με το βαθμό προσοχής και τα μέτρα τα οποία είναι αναγκαία για την προστασία των παιδιών.
Δυστυχώς κάθε μέρα σε όλον τον κόσμο εξαφανίζονται χιλιάδες παιδιά. Μπορεί να έχουν φύγει μόνα τους, μπορεί να έχουν απαχθεί από συγγενείς ή μη, ή και να είναι θύματα εγκλημάτων όπως η εμπορία λευκής σαρκός. Κάποια παιδιά ευτυχώς επιστρέφουν. Όσο περισσότερο όμως λείπει ένα παιδί, τόσο γίνεται πιο ευάλωτο και εκτεθειμένο απέναντι στη σεξουαλική εκμετάλλευση, στην παιδική εργασία, στην φυσική και συναισθηματική κακοποίηση και γενικά σε διάφορα είδη εγκληματικής δραστηριότητας.
Ενδεικτικά σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά που εδρεύει στην Ουάσινγκτον (ICMEC): Το 2018 εξαφανίστηκαν 424.066 παιδιά στις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται γύρω στις 80.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και 40.000 παιδιά στη Βραζιλία. (1) Όπως μπορούμε να δούμε δυστυχώς τα νούμερα είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Όσον αφορά την Ελλάδα, οι υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων που κατέγραψε και διαχειρίστηκε η Ελληνική Αστυνομία από τις 1/1/18 έως και 11/05/19 ήταν 299. Το ποσοστό ανεύρεσης για το 2018 ήταν στο 85,95% και για το 2019 στο 82,2%. Παράλληλα οι υποθέσεις εξαφάνισης ασυνόδευτων ανηλίκων που διαχειρίστηκε για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 1554 με ποσοστό ανεύρεσης αυτών των παιδιών περίπου στο 30%. (1)
Συχνοί λόγοι εξαφάνισης παιδιών μεταναστών και προσφύγων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα προστασίας, η μεγάλη και χρονοβόρα γραφειοκρατία, αλλά και η ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα των δομών φιλοξενίας.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα συστήματα έγκαιρης και έγκυρης προειδοποίησης, όπως το δικό μας Amber Alert, μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στον εντοπισμό των εξαφανισμένων παιδιών.
Κάθε εξαφάνιση ενός παιδιού είναι προσωπική μας αποτυχία ως άνθρωποι και ως κοινωνία να το προστατέψουμε. Είναι σημαντικό να μην εθελοτυφλούμε, να μην κωφεύουμε απέναντι σε καταστάσεις που ξέρουμε ή υποπτευόμαστε. Είναι καθοριστικό να προλαβαίνουμε καταστάσεις και να πασχίζουμε πάντα για μια κοινωνία που δημιουργεί ασφάλεια και θωρακίζει τα παιδιά απέναντι στους κινδύνους.
Πηγές
(1) https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/25-maou-pagkosmia-imera-gia-ta-eksafanismena-paidia-6/
Photo by Marina Shatskih on Unsplash